Lenja pita sa jabukama je tradicionalna vrsta pite koja se često priprema u Srbiji i regionu. Sastojci su dostupni i jeftini.
Lenja pita se najčešće priprema od jabuka, ali ne retko se priprema i sa breskvama, kajsijama, višnjama, borovnicama i drugim voćem. Najjednostavnije objašnjeno, ova pita se priprema tako što se između dve kore stavi voće. Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.
Lenja pita sa jabukama – TOP 5 recepata
Lenja pita sa jabukama – Ana Vuletić
Lenja pita sa jabukama – ovo je jedan od kolača, koji lično baš baš volim da jedem i volim čak i više od pite sa jabukama. Lako se sprema i preporučujem je svim novim domaćicama da probaju.
Lenja pita sa jabukama, sastojci:
Kora:
- 2 šolje brašna (2dcl)
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 0,5 šolje ulja
- 1 komad jaje
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 1,5 kg jabuka (ili koliko vi želite da stavite)
- 1 kesica vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 1 šolja šećera (zavisi koliko su kisele jabuke, ali okvirno 1 šolja)
Lenja pita sa jabukama, priprema:
- Jabuke oljuštiti, izrendati, dodati vanilin šećer, cimet i šećer i ostaviti ih sa strane dok spremamo koru.
- Sve sastojke za koru izmeštati u dubljoj posudi.
- Uzeti dublji pleh ili tepsiju srednje veličine i podmazati ga uljem i posuti preko malo brašna. Ak uzmete preveliku posudu može se desiti da vam kora bude pretanka.
- Sipati pola smese u pleh i peći oko 10 minuta na 180 C stepeni. Treba testo da se stvrdne ali ne i skroz zapeče. Bitno je da se stvrdne, jer fil koji dodajete preko je težak i kora treba da upije, ali ne treba da se prepeče jer ga vraćamo u rernu.
- Preko polu ispečene kore posuti izrendane jabuke zajedno sa sokom koje su pustile.
- Preko jabuka rasporediti ostatak testa za koru.
- Peći oko 30ak minuta na 180 stepeni, dok ne dobije lepu žutu boju.
- Kada se ohladi, možete posuti prah šećer i poslužiti gostima isečeno na kockice.
Lenja pita sa jabukama – Verica Poznanović
Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept. Jabuke. Da li verujete da su jabuke stigle iz raja? Šta jabuke simbolizuju? Požudu, ljubav, večnu mladost…
Stari Kelti su smatrali da jabuke imaju čarobnu moć… Naravno, u svakoj bajci ima i istine.
Jabuka dnevno, doktor što dalje od vas.
Ovo je jako staro drvo jabuke, svedok davnih vremena, nikada nije prskano, ja volim jabuke, nabrala sam punu korpicu sa ovoga drveta, malo sam ostavila i za slučajnog prolaznika, možda će poželeti da ubere koju…
Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept, sastojci:
Testo:
- 500 g brašna,
- 250 g margarina,
- 12 kašika šećera,
- 10 kašika kisele pavlake
- 1 prašak za pecivo i
- 1 vanilin šećer.
Za filovanje je potrebno:
- 1 kg rendanih jabuka,
- 8 kašika šečera i
- 2 vanilin šećera.
Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept, priprema:
- Umutiti margarin, dodati kiselu pavlaku, šećer, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro sjediniti.
- Testo podeliti na dva dela.
- Tepsiju podmazati, prvi deo testa istanjiti, pa ga prebaciti lagano u tepsiju. Po njemu rasporediti fil od jabuka.
- Izrendati jabuke, pustiti ih malo da odstoje, da puste vodu. Zatim, ocediti, dodajti šećer i vanilin šećer, pa sve dobro sjediniti.
- Drugim istanjenim delom testa prekriti jabuke.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni dok kolač ne bude pečen.
- Proveriti drvenim štapićem ili čačkalicom, ako se testo ne lepi za čačkalicu kolač je pečen.
- Pečenu pitu, kada se ohladi, isecite po ukusu i pospite šećerom u prahu.
Možete je poslužiti i sa sladoledom od vanile.
Lenja pita sa jabukama – Nada Georgijev Gačić
Lenja pita sa jabukama.
Lenja pita sa jabukama, sastojci:
- 2 jajeta
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 gr šećera
- 250 gr masti
- oko 700 gr brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Fil:
- 6 – 8 većih jabuka
- 5 – 6 punih kašika šećera
- 150 gr krupno mlevenih oraha
Lenja pita sa jabukama, priprema:
- Umesite testo od navedenih sastojaka. Dobro ga izradite. Treba da bude na ivici mekog i tvrdog, odnosno da bude toliko meko da njime možete raditi. Podelite na dva dela. Razvaljajte jedan deo pa pomoću oklagije stavite u pleh, koji je obložen pek papirom.
- Preko testa stavimo izrendane jabuke.
- Ja jabuke ne dinstam, ne volim tako kad su prodinstane.
- Preko jabuka posuti šećer i orahe, zatvoriti pitu drugim delom testa. Viljuškom na par mesta dobro izbodite pitu od gore i stavite peći na 200-220 stepeni oko 20 minuta.
- Pečenu pitu prvo ohladite, pospite mlevenim šećerom i vanil šećerom.
Lenja pita sa jabukama – Jelena Nikolić
Lenja pita sa dunjama i jabukama.
Lenja pita sa dunjama i jabukama, sastojci:
Za testo:
- 400 g brašna
- 1 jaje
- 1 žumanac
- 1 kašika kisele pavlake
- 150 g masti
- 150 g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 500 g rendanih jabuka
- 300 g rendanih dunja
- 2-3 kašike šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 kašike pšeničnog griza
- 1 kasicica cimeta
Lenja pita sa dunjama i jabukama, priprema:
- Umutiti jaje i žumanac sa šećerom, pa dodati mast i pavlaku.
- Zatim lagano dodavati brašno i prašak za pecivo i umesiti glatko testo.
- Staviti ga u frižider na sat vremena.
- Jabuke i dunje očistiti, oljuštiti, izmeriti i izrendati.
- Prodinstati sa šećerom, da ispari tečnost. Skloniti sa ringle, dodati vanilin šećer, griz i cimet.
- Podeliti testo na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje, pa rasporediti jedan deo testa. Preko rasporediti fil. Preko staviti drugi deo testa, bocnuti ga viljuškom na nekoliko mesta.
- Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180 C. Prohladiti, iseći, možete posuti prah šećerom i uživati u ukusu.
Lenja pita sa jabukama – Kristina Gašpar
Lenja pita – lenju pitu gotovo svi pripremaju na isti način, ali svako ima neku svoju tajnu, zar ne ;)?! Ja svoje kulinarske tajne ne krijem-rado ih delim sa čitaocima. Pa evo kako je ja pripremam.
Lenja pita, sastojci:
- 400 g brašna
- 120 g šećera
- 20 g vanilin secera
- 1 komad jaje
- 180 g maslaca ((može i 200 gr, ja sam imala toliko))
- 0,5 kašičice cimeta
- 0,5 kašičice rendane limunove kore
- 3 kašike mleka
Sastojci za nadev:
- 1 kg očišćenih jabuka ((zelenih, crvenih, žutih))
- 100 g šećera
- 1 kašika prezli
Sastojci za posipanje:
- 1 kašika šećera u prahu
- 0,5 kašičice cimeta
Lenja pita, priprema:
- Za pripremu testa izmešajte: brašno, šećer, vanilin šečer, cimet i limunovu koru, pa napravite udubljenje. Maslac otopite – mešajte ga prilikom topljenja – on bi trebalo da bude mek, ali ne skroz tečan. Sipajte ga u udubljenje, dodajte jaje i 2-3 kašike mleka. Umesite glatko testo, uvijte ga u kesu i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata.
- Dok se testo odmara, pripremite nadev: jabuke izrendajte, a ako su previše sočne, blago ih ocedite, dodajte šećer i kratko ih prodinstajte u široj šerpi, oko pet minuta. Dodajte prezle i izmešajte.
- Dok se nadev hladi, razvijte testo. Podelite ga na dva dela i razvijte pravougaonike domenzija 20*30 cm. Obložite pleh tih dimenzija papirom za pečeje i stavite jednu koru, preko nje rasporedite nadev, pa preklopite drugom korom.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 150 stepeni 40 minuta. ( 5 minuta pred kraj, pojačajte temperaturu na 170 stepeni.
- Kada se pita prohladi, isecite je na željene komade i pospite mešavinom šećera u prahu i cimeta.
- Proveravajte pitu tokom pečenja, kako je ne biste prepekli kao ja ;):
- Ništa novo od mene. Ne poštujem staru narodnu: kuvarice manje zbori da ti ručak ne zagori ;).
- Pita je bolje kada odstoji dan ili dva. Naravno, potrebno je da je držite u zatvorenoj posudi ili upakujete u kesu.
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!