Moja baka je pravila najbolju lenju pitu na svetu. Miris jabuka i cimeta širio se celom kućom kad god bi je spremala, a ja bih kao dete sedela na stolici u kuhinji i posmatrala je kako spretno mesi testo i stavlja jabuke. Na kraju bi mi uvek učinila veliku čast, da sama pospem pitu šećerom u prahu. Za mene je to bilo veliko i vžno kao da sam celu pitu napravila sama.
Njena lenja pita nije bila samo poslastica, bila je i simbol porodice i topline doma.
Zašto volim lenju pitu sa jabukama?
Sada kada mi je lenja pita sa jabukama jedna od polastica koje često spremam svojoj deci, evo i drugih razloga zašto volim da je spremam i zašto sam u ovom postu odlučila da predstavim top pet recepata koje su poslale naše čitateljke-saradnice, koje takođe dele ljubav ka ovom slatkišu:
- Jednostavnost pripreme: Lenja pita se jednostavno i brzo priprema. Ne zahteva puno truda ni veštine, što je čini idealnom za početnike u kuhinji ili za nas koje nemamo puno vremena.
- Svestranost: Lenja pita se može pripremati s različitim vrstama jabuka, a mogu se dodati i drugi sastojci poput cimeta, oraha, grožđa ili limuna, zbog čega recept može lako da se prilagodi svakom ukusu.
- Ukus: Kombinacija sočnih jabuka, mekog testa i aromatičnih začina stvara neodoljiv ukus koji podseća na detinjstvo i bakinu kuhinju.
- Dostupnost sastojaka: Sastojci za lenju pitu se obično već nalaze u svakoj kući ili ih ima u svakoj najbližoj prodavnici.
- Tradicionalni recept: Lenja pita ima posebnu vrednost jer je deo porodične tradicije, čiji se recept prenosi s generacije na generaciju.
Ukratko o lenjoj piti: Lenja pita se najčešće priprema sa jabukama, ali kada želiš promenu i inovaciju možeš da je spremiš sa breskvama, kajsijama, višnjama, borovnicama ili drugim voćem. Najjednostavnije objašnjeno, ova pita se priprema tako što se između dve kore stavi voće.
Kroz vreme su nastale različite varijante recepata, a svaka domaćica ima tajni recept za svoju pitu.
1
Klasična lenja pita sa jabukama
Lenja pita sa jabukama je jedan od kolača, koji lično baš baš volim da jedem. Sigurna sam, volim je čak i više od pite sa jabukama. Lako se sprema i preporučujem je svim novim domaćicama da probaju.
Ovo je jedan od omiljenih domaćih kolača koji osvajaju jednostavnošću i savršenim spojem mekog testa i sočnog fila od jabuka. Ovaj tradicionalni recept donosi ukus detinjstva i miris bakine kuhinje, a priprema je brza i laka, bez potrebe za dugim razvlačenjem testa.

Sastojci
Kora
- 2 šolje brašna (2dl)
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 0,5 šolje ulja
- 1 komad jaje
- 1 kesica praška za pecivo
Fil
- 1,5 kg jabuka (ili koliko vi želite da stavite)
- 1 kesica vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 1 šolja šećera (zavisi koliko su kisele jabuke, ali okvirno 1 šolja)
Priprema
- Jabuke oljuštiti, izrendati, dodati vanilin šećer, cimet i šećer i ostaviti ih sa strane dok spremamo koru.
- Sve sastojke za koru izmešati u dubljoj posudi.
- Uzeti dublji pleh ili tepsiju srednje veličine, podmazati je uljem i posuti preko malo brašna. Ak’ uzmete preveliku posudu može se desiti da vam kora bude pretanka.
- Sipati pola smese u pleh i peći oko 10 minuta na 180°C sve dok se testo ne stvrdne. Treba paziti da se testo stvrdne ali ne i skroz zapeče. Bitno je da se kora stvrdne, jer ćemo preko nje dodati fil koji je težak a kora treba da ga upije. Kora ne ne treba da se prepeče jer je nakon ovog koraka vraćamo u rernu.
- Preko polu ispečene kore posuti izrendane jabuke zajedno sa sokom koje su pustile.
- Preko jabuka rasporediti ostatak testa za koru.
- Peći oko 30ak minuta na 180°C, sve dok pita ne dobije lepu žutu boju.
- Kada se ohladi, možete je posuti prah šećerom i poslužiti gostima isečenu na kocke.
Recept pripremila Ana Vuletić
2
Tradicionalna lenja pita sa jabukama
Lenja pita sa jabukama, tradicionalni recept. Jabuke… Da li verujete da su jabuke stigle iz raja? Šta jabuke simbolizuju? Požudu, ljubav, večnu mladost…
Stari Kelti su smatrali da jabuke imaju čarobnu moć… Naravno, u svakoj legendi ima i istine.
„Jabuka dnevno, doktor što dalje od vas.“
Drvo sa kog sam ubrala jabuke je jako staro, svedok je davnih vremena, nikada nije prskano, ja volim jabuke, nabrala sam punu korpicu sa ovoga drveta, malo sam ostavila i za slučajnog prolaznika, možda će poželeti da ubere koju…

Sastojci
Testo
- 500 g brašna
- 250 g margarina
- 12 kašika šećera
- 10 kašika kisele pavlake
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
Za filovanje je potrebno
- 1 kg rendanih jabuka
- 8 kašika šečera
- 2 vanilin šećera
Priprema
- Umutiti margarin, dodati kiselu pavlaku, šećer, vanilin šećer, brašno i prašak za pecivo. Sve sastojke dobro sjediniti.
- Testo podeliti na dva dela.
- Tepsiju podmazati, prvi deo testa istanjiti, pa ga prebaciti lagano u tepsiju.
- Izrendati jabuke, pustiti ih malo da odstoje, da puste vodu. Zatim, ocediti, dodajti šećer i vanilin šećer, pa sve dobro sjediniti.
- Po testu u tepsiji rasporediti fil od jabuka.
- Drugim istanjenim delom testa prekriti jabuke.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180°C dok kolač ne bude pečen.
- Proveriti drvenim štapićem ili čačkalicom, ako se testo ne lepi za čačkalicu kolač je pečen.
- Pečenu pitu, kada se ohladi, isecite po ukusu i pospite šećerom u prahu.
Možete je poslužiti i sa sladoledom od vanile.
Isprobajte ovaj tradicionalni recept i uživajte u starinskom ukusu koji je fenomenalan!
Recept pripremila Verica Poznanović
3
Lenja pita sa jabukama i orasima
Lenja pita sa jabukama i orasima donosi bogatiji i intenzivniji ukus zahvaljujući savršenoj kombinaciji sočnih jabuka, mirisne vanile i hrskavih oraha. Ovaj tradicionalni kolač dobija posebnu aromu i teksturu upravo zbog dodatka seckanih oraha, koji fil čine još ukusnijim i punijim. Savršen je uz šolju kafe ili čaja, a jednostavna priprema ga čini idealnim desertom za svaku priliku. Isprobajte ovaj recept i uživajte u domaćem kolaču koji spaja klasične sastojke u neodoljivu poslasticu!

Sastojci
- 2 jajeta
- 1 kesica vanilinog šećera
- 100 g šećera
- 250 g masti
- oko 700 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
Fil
- 6 – 8 većih jabuka
- 5 – 6 punih kašika šećera
- 150 g krupno mlevenih oraha
Priprema
- Umesite testo od navedenih sastojaka. Dobro ga izradite. Treba da bude na ivici mekog i tvrdog, odnosno da bude toliko meko da njime možete raditi. Podelite na dva dela. Razvaljajte jedan deo pa pomoću oklagije stavite u pleh, koji je obložen pek papirom.
- Preko testa stavimo izrendane jabuke.
- Ja jabuke ne dinstam, ne volim tako kad su prodinstane.
- Preko jabuka posuti šećer i orahe, zatvoriti pitu drugim delom testa. Viljuškom na par mesta dobro izbodite pitu od gore i stavite peći na 200-220°C oko 20 minuta.
- Pečenu pitu prvo ohladite, pospite mlevenim šećerom i vanilinim šećerom.
Recept pripremila Nada Georgijev Gačić
4
Lenja pita sa jabukama i dunjama
Lenja pita sa jabukama i dunjama je prava jesenja poslastica koja kombinuje osvežavajuću kiselkastost dunja sa slatkoćom jabuka, stvarajući savršen balans ukusa. Dunje ovoj piti daju dodatnu aromu i blag citrusni ton, dok mekano mirisno testo upotpunjuje ovu neodoljivu kombinaciju. Svaki zalogaj donosi osećaj topline domaće kuhinje i podseća na starinske kolače koji mirišu na detinjstvo. Isprobajte ovaj recept i uživajte u jedinstvenom spoju ukusa koji će vas osvojiti na prvi zalogaj!

Sastojci
Za testo
- 400 g brašna
- 1 jaje
- 1 žumanac
- 1 kašika kisele pavlake
- 150 g masti
- 150 g šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil
- 500 g rendanih jabuka
- 300 g rendanih dunja
- 2-3 kašike šećera
- 2 kesice vanilinog šećera
- 3 kašike pšeničnog griza
- 1 kašičica cimeta
Priprema
- Umutiti jaje i žumanac sa šećerom, pa dodati mast i pavlaku.
- Zatim lagano dodavati brašno i prašak za pecivo i umesiti glatko testo.
- Staviti ga u frižider na sat vremena.
- Jabuke i dunje očistiti, oljuštiti, izmeriti i izrendati.
- Prodinstati sa šećerom, da ispari tečnost. Skloniti sa ringle, dodati vanilin šećer, griz i cimet.
- Podeliti testo na dva dela. U pleh staviti papir za pečenje, pa rasporediti jedan deo testa. Preko rasporediti fil. Preko staviti drugi deo testa, bocnuti ga odozgo viljuškom na nekoliko mesta.
- Peći oko pola sata u rerni zagrejanoj na 180°C. Prohladiti, iseći, možete posuti prah šećerom i uživati u ukusu.
Recept pripremila Jelena Nikolić
5
Lenja pita sa jabukama, limunovom korom i maslacem
Lenju pitu gotovo svi pripremaju na isti način, ali svako ima neku svoju tajnu, zar ne 😉 ?! Ja svoje kulinarske tajne ne krijem-rado ih delim sa čitaocima. Pa evo kako je ja pripremam.
Ova verzija lenje pite sa jabukama, limunovom korom i maslacem donosi savršen spoj bogatih i osvežavajućih aroma. Maslac daje testu neodoljivu prhkost i pun ukus, dok limunova kora unosi blagu citrusnu notu koja savršeno upotpunjuje slatkoću jabuka. Ovaj desert je idealan za sve koji vole klasične domaće kolače, ali sa dodatnim osvežavajućim tonom. Poslužite ga uz šoljicu čaja ili kafe i uživajte u savršenom spoju ukusa i mirisa!

Sastojci
- 400 g brašna
- 120 g šećera
- 20 g vanilinog secera
- 1 komad jaje
- 180 g maslaca ((može i 200 gr, ja sam imala toliko))
- 0,5 kašičice cimeta
- 0,5 kašičice rendane limunove kore
- 3 kašike mleka
Sastojci za nadev
- 1 kg očišćenih jabuka ((zelenih, crvenih, žutih))
- 100 g šećera
- 1 kašika prezli
Sastojci za posipanje
- 1 kašika šećera u prahu
- 0,5 kašičice cimeta
Priprema
- Za pripremu testa izmešajte: brašno, šećer, vanilin šečer, cimet i limunovu koru, pa napravite udubljenje. Maslac otopite – mešajte ga prilikom topljenja – on bi trebalo da bude mek, ali ne skroz tečan. Sipajte ga u udubljenje, dodajte jaje i 2-3 kašike mleka. Umesite glatko testo, uvijte ga u kesu i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata.
- Dok se testo odmara, pripremite nadev: jabuke izrendajte, a ako su previše sočne, blago ih ocedite, dodajte šećer i kratko ih prodinstajte u široj šerpi, oko pet minuta. Dodajte prezle i izmešajte.
- Dok se nadev hladi, razvijte testo. Podelite ga na dva dela i razvijte pravougaonike domenzija 20*30 cm. Obložite pleh tih dimenzija papirom za pečeje i stavite jednu koru, preko nje rasporedite nadev, pa preklopite drugom korom.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 150°C 40 minuta.
- 5 minuta pred kraj, pojačajte temperaturu na 170°C.
- Kada se pita prohladi, isecite je na željene komade i pospite mešavinom šećera u prahu i cimeta.
- Proveravajte pitu tokom pečenja, kako je ne biste prepekli
- Pita je bolje kada odstoji dan ili dva. Naravno, potrebno je da je držite u zatvorenoj posudi ili upakujete u kesu.
Recept pripremila Kristina Gašpar