Preuzmite aplikaciju sa Google Play

Moskva ima najbolju kuhinju u Evropi

3 2

[BKTVnews]

Iako joj uvedena zabrana uvoza određenih prehrambenih proizvoda iz SAD, Evrope i Turske, to Moskvu nije sprečilo da ima najbolju kuhinju u Evropi, prenosi američki nedeljni magazin „Njuzvik“.

Ruska kuhinja, uglavnom zbog zabrane uvoza prehrambenih proizvoda, doživljava „neverovanu, divnu renesansu“, navodi magazin „Njuzvik“.

Pod takvim okolnostima restorani ruske prestonice okrenuli su se pravcu popularnom u mnogim delovima sveta — pripremi samo domaće hrane.

To je veoma jednostavna i lepa ideja — zemlja u kojoj živite je zemlja koja vas hrani“, kaže za taj magazin iskusni kuvar dva poznata restorana u Francuskoj Džeromi Romer, koji je nedavno svoje kulinarske sposobnosti pokazao i u novootvorenom restoranu u Kropotkinskoj u Moskvi.

BKTV news - Moskva ima najbolju kuhinju u Evropi - Wikipedia
BKTV news – Moskva ima najbolju kuhinju u Evropi – Wikipedia

On dodaje da je Moskva izuzetno uzbudljivo mesto za rad. Kuvari su inovativni, spremni da od ničega naprave nešto, a i svima je dosta da im se “uvaljuje” brza zapadna hrana. Romer tvrdi da je ruska kuhinja posebno raznolika u vegetarijanstvu, čemu je najviše doprinelo pravoslavno hrišćanstvo sa dugim postovima. Posebno izdvaja prženi paškanat, i crno i belo korenje u sosu od šargarepe, kao i pire od karfiola.

Sastojci dolaze iz svih krajeva Rusije, uključujući i one dalekoistočne, odakle stižu školjke i hobotnice upecane u Japanskom moru, a prerađene u Vladivostoku.

Poznati ruski kuvar Boris Akimov, 2008. se udružio sa poljoprivrednicima širom Rusije i osnovao zadrugu, ponudio svojim mušterijama specijalitete poput ruske gaude, nekoliko varijanti suvih i mariniranih pečurki, kao i knedle od sibirskog jelena i slatko od bobica sa Arktika.

„Mi se trudimo da ponudimo jela iz cele Rusije“, rekla je portparolka zadruge i restorana Borisa Akimova, objašnjavajući da tako žele da proslave različite i zaboravljene ruske oblasti, i da ih dovedu u Moskvu.“

„Zahvaljujući nama ljudi mogu da okuse hranu iz raznih delova Rusije i tako saznaju šta se jede u njihovoj zemlji, a jede se dobro!”

Izvor: www.bktvnews.com, najnovije vesti iz zemlje i sveta, kliknite OVDE da vidite ceo tekst >>>

Pogledajte kako da oljuštite pomorandžu na ruski način (VIDEO) >>>

[recipe]

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

3 Komentara
 1. Javorka Filipović kaže

  Sećam se Rusije, tadašnjeg Lenjingrada i Moskve, po raznolikosti hrane i bogatstvu ukusa. U tadašnjim hotelima za strance prvo bi kao predjelo posluživali kavijar uz maslac i crni hleb. Za nas iz tadašnje SFRJ, pa još studente, to je bila nepoznanica. Ali, vrlo brzo smo se navikli, i nakon 7 dana uživanja u takvoj hrani, svi smo se ugojili. Nakon toga su sledile razne čorbe od povrća, a posebno mi se svideo boršč, i sve bi bilo nastavljeno glavnim jelom od mesa. Na kraju je dolazila kafa s ruskim sladoledom. To nije ovaj naš sladoled, čak nije sličan ni italijanskom, to je sladoled koji je punomasan i tako lepo se slaže uz kafu 🙂 Zatekli smo se u Rusiji na Veliki petak i ceo meni je bio u duhu pravoslavlja. Razne ribe i salate su nas oduševile. Tada smo prvi put probali salatu koja u sebi sadrži i luk i jabuku pored zelene salate, šargarepe i cvekle. Ta kombinacija ukusa, tako neobična a ipak ukusna, i danas mi je prva asocijacija na rusku kuhinju. A tek njihova mirisna peciva- buločke kojima je započinjao doručak… Svakome bih preporučila da poseti Rusiju i uživa u istoriji, kulturi i hrani 🙂 Jesti sladoled na -5 stepeni dok provejava susnežica a vi se mrznete u redu za Ermitaž, naravno da nismo očekivali tako hladne dane u proleće, neponovljiv i jedinstven doživljaj 🙂

  1. Miodrag Ilic kaže

   Ovo je mogao da bude poseban putopisni tekst. Sjajno! Hvala!

   1. Javorka Filipović kaže

    Dobra ideja. Kad nadjem vremena napisaću neki putopis o hrani 🙂

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.