Najbolji recept za domaći hleb

Ovo je moj najbolji recept za domaći hleb, kreiran tokom pandemije/epidemije, a kao rezultat naših smanjenih društvenih aktivnosti. Isproban i usavršavan nekoliko stotina puta, što je sasvim dovoljno da se pohvalim rezultatom.

Ukoliko očekujete recept i tekst „Nećete verovati“, „Skandalozno“, „Hleb bolji nego iz pekare“ – odmah da se razumemo: u receptima nema ništa, što već niste videli, pa niti je ovo za „neverovati“, a nije ni „skandalozno“. Takođe, nijedan recept (u velikom broju slučajeva, pa do skoro okruglih 100%) nije nastao u pekari, ili u restoranu, već u domaćoj kuhinji. Ne verujete? Hleb nije izmišljen u pekari!? Pa, valjda ste nekad čitali o društvenim podelama rada?

PROČITAJ: NAJBOLJI HLEB NA TESTIVALU PRAVI RADA BOGOJEV!

„Nekakvi“ stari Egipćani su još pre 6-7 hiljada godina pravili hleb u kućnim uslovima i koristili su ga za plaćanje drugih dobara. Jedan takav primerak se može videti u postavci Muzeja istorije umetnosti u Beču (Kunsthistorisches Museum Wien), slika ispod:

Hleb iz starog Egipta - Muzeja istorije umetnosti u Beču (Kunsthistorisches Museum Wien)
Hleb iz starog Egipta – Muzeja istorije umetnosti u Beču (Kunsthistorisches Museum Wien)

Kako god, recept za hleb, od pamtiveka, uobičajeno ima samo tri sastojka: voda, so i brašno, a vremenom su u recept dodati: kvasac, šećer, masnoće, jaja, mleko, slad i ostali sastojci, shodno željama i ukusu.

Napomena: ovaj recept za hleb nije namenjen osobama koje imaju alergiju ili bilo kakav vid netolerancije na gluten, ili ne smeju da konzumiraju belo pšenično brašno. Količina suvog kvasca u receptu je minimalna (oko 1 g).

Pre nego što krenem u objašnjavanje samog recepta, da analiziram kako odabrati brašno. Jer, naravno, nisu sva brašna ista. Za svoj recept koristim pšenično brašno tip 400 sa malo većim učešćem proteina (10 g na 100 g brašna). Zašto je to važno? Zato što se kod mešenja, tj. kod kvašenja čestica brašna, formiraju proteinski lanci u interakciji vazduh-brašno-voda, usled površinskih sila napona (mešenja). Proteinski lanci brzo reaguju međusobno i formiraju ukrštene veze između čestica brašna. Dakle, što više proteina u brašnu, broj proteinskih lanaca i njihova interakcija će biti veća, što znači da ćete imati elastičnije testo.

Evo, par fotografija, šta se nalazi u ponudi od vrsta brašna i količine proteina u njima i trebalo bi na to da obratite pažnju prilikom kupovine (količina proteina u brašnu):

Najbolji recept za hleb, sastojci:

  • 600 g belog pšeničnog brašna tip 400,
  • 200 g ražanog brašna, integralnog,
  • 460 g vruće vode,
  • supena kašika domaće masti (vrškom puna),
  • 2 ravne kašičice morske krupne soli,
  • 1 ravna kašičica suvog kvasca,
  • 1 ravna kašičica šećera,
  • 50 – 100 g belog pšeničnog brašna tip 400, za mešenje testa.

Najbolji recept za hleb, priprema:

  • Odmeriti na vagici 600 g pšeničnog belog brašna.
  • Odmeriti na vagici 200 g ražanog brašna.
  • U sud naspite i na vagici odmerite 460 g vruće vode.
  • U vodu dodajte dve ravne kašičice morske krupne soli i dobro promešajte, da se so istopi. (Napomena: so se dodaje u obliku proceđenog, zasićenog rastvora; soljenje je tada ravnomernije, a hleb elastičniji i čvršći.)
  • U vodu dodajte jednu ravnu kašičicu suvog kvasca i dobro promešajte, da se kvasac istopi. 
  • U vodu dodajte jednu ravnu kašičicu šećera i dobro promešajte.
Najbolji recept za domaći hleb
Najbolji recept za domaći hleb
  • Jednu supenu kašiku domaće masti, istopite.
  • U sud za mešenje naspite belo pšenično brašno i ražano brašno. Dobro promešajte i napravite rupu u sredini.
Najbolji recept za domaći hleb
Najbolji recept za domaći hleb
  • Naspite mešavinu vode, soli, kvasca i šećera u rupu na sredini.
  • Naspite istopljenu domaću mast.
  • Dobro promešajte da se masa izjednači. Kad se testo poveže i izjednači, rukom, uz dodavanje brašna, prevrćite i pritiskajte testo.
Najbolji recept za domaći hleb
Najbolji recept za domaći hleb
  • Kada je testo već dobro sjedinjeno, pobrašnjavite radnu površinu i prebacite testo na nju.
Najbolji recept za domaći hleb
Najbolji recept za domaći hleb
  • Radite testo 10 – 15 minuta, pritiskajući i gurajući ga od sebe, cepajući ga i vraćajući ga nazad. To je gorepomenuta interakcija proteinskih lanaca, koja stvara elastičnost vašeg testa. I još da podsetim, što brašno ima više proteina u sebi, biće elastičnije. Mešenjem testa, u suštini, postiže se potpuna hidratacija čestica brašna i formiranje viskozno-elastične proteinske mreže.
  • Kada je testo umešeno, ono je minimalne pokretljivosti, mekano na površinski dodir.
Najbolji recept za domaći hleb
Najbolji recept za domaći hleb
  • Formirajte loptu od testa.
  • U sud za mešenje naspite 1-2 kašike maslinovog ulja i nauljite loptu od testa.
  • Sud za mešenje stavite u veliku kesu i dobro zavežite, ili pokrijte samolepljivom providnom folijom. Ostavite na toplom mestu. Da biste pripremili najbolje testo za najbolji domaći hleb, temperatura ne sme da prelazi 30-35 stepeni C, uz 85% vlažnosti (zato smo premazali površinu lopte od testa za maslinovim uljem, da bismo obezbedili visoku vlažnost površine i sprečili da gasovi izlaze napolje), jer na višim temperaturama dolazi do odumiranja kvasaca.
Najbolji recept za domaći hleb
Najbolji recept za domaći hleb
  • Testo mora da se udvostruči i narastanje (fermentacija) traje oko 4 sata, zbog male količine kvasca, koju smo dodali u testo.
  • Kada se testo udvostručilo, pobrašnjavite radnu površinu i prebacite testo na nju.
  • Testo je jako mekano i razvlači se.
Najbolji recept za domaći hleb
Najbolji recept za domaći hleb
  • Dodajte još malo brašna preko i dobro izradite testo, istom metodom, kao i kod prvog mešenja (pritiskajući i gurajući ga od sebe, cepajući ga i vraćajući ga nazad), nekih 5 minuta.
  • Testo podelite na dva dela.
  • Napravite dve vekne i prebacite u dva kalupa, u koja ste stavili papir za pečenje. Vekne zasecite na dva-tri mesta nožem, poprečno. Naprskajte vekne sa prskalicom za vodu (podesite na prskanje vodenom prašinom).
Najbolji recept za domaći hleb
Najbolji recept za domaći hleb
  • Ostavite da formirane vekne narastaju (fermentišu) pre pečenja, 30 – 60 minuta. Uslovi temperature i vlažnosti su isti kao i za prethodno narastanje testa.
  • Nakon što su vekne narasle, ubacite ih u hladnu rernu, na donji nivo (otprilike 1/3 od poda rerne). Rernu uključite na 200 stepeni C i podesite tajmer na 20 minuta (u zavisnosti od jačine rerne i brzine zagrevanja – rerna koju ja koristim se zagreje za 12-13 minuta do 200 stepeni C). Pre pečenja, poprskajte vekne prskalicom za vodu.
Najbolji recept za domaći hleb
Najbolji recept za domaći hleb
  • Nakon što prođe 20 minuta i oglasi se tajmer, smanjite temperaturu na 180 stepeni C i pecite još 10 minuta. Poprskajte vekne prskalicom za vodu.
  • Zatim, ugasite rernu i ostavite vekne unutra 5-10 minuta.
  • Sve vreme proveravajte kako se hleb peče i kako izgleda gornja kora, sve dok ne utvrdite kako vaša rerna radi, tj. koja je najoptimalnija temperatura i dužina pečenja.
  • Pečene vekne izvadite, naprskajte malo prskalicom za vodu, umotajte ih u čistu pamučnu krpu i stavite na hladno mesto da se ohlade.
Najbolji recept za domaći hleb
Najbolji recept za domaći hleb

Ovako pripremljen domaći hleb, bez aditiva, konzervansa, ostaje svež i više od 5 dana.

Najbolji recept za hleb, rezime:

Vreme pripreme: ukupno: 375 minuta

  • priprema: 10 minuta
  • mešenje: 15 minuta
  • fermentacija: 240 minuta
  • mešenje, formiranje vekne: 10 minuta
  • fermentacija: 60 minuta
  • pečenje: 30-40 minuta

Potreban nivo znanja: srednji

Miodrag Ilić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.