Recept za pasulj sa Solunskog fronta – 1918. godina

Recept za pasulj sa Solunskog fronta iz Službenog Vojnog Lista, organ i izdanje ministra vojnog, 1918. godina.

Recept za pasulj sa Solunskog fronta

Zreo pasulj

Kad se pasulj daje za ručak, onda ga treba očistiti još uveče u oči toga dana, pa ga ostaviti da u hladnoj vodi prenoći. Sutradan treba vodu ocediti i prosuti, a pasulj spustiti u kazan u kojem će se kuvati, a koji je već naliven hladnom vodom. Sa pasuljom metnuti u kazan i meso.

Najbolje bi bilo da se meso odvojeno kuva od pasulja, a pasulj jedno pola sata odvojeno od mesa, pa kada voda, u kojoj je pasulj, bude provrela, onda se pasulj ocedi od te vode i spusti u onaj kazan u kojem se kuva samo meso. Ovu vodu u kojoj se kuvao pasulj treba prosuti.

U isto vreme kada se meće pasulj treba metnuti i potrebnu količinu usitnjenog crnog luka, pa pustiti da to sve zajedno vri. A kada su meso i pasulj već kuvani, tek onda posoliti i posle zapržiti brašnom, mašću i alevom paprikom – bez crna luka, jer je metnut ranije.

Pravilo je da se jelo ostavi još jedno pola sata na vatri da vri sa zaprškom.

Kuvanje pasulja treba da bude tako podešeno da se jelo kuvano skine sa vatre uvek najmanje pola sata pre deobe vojnicima.

Pasulj se najbolje kuva u čistoj tekućoj ili česmenskoj vodi.

Dok se pasulj kuva ne treba da se meša, jer baš onda može da zagori, i vatra ne treba da je odveć jaka (velika).

Ako je pasulj mator, pa ne može dobro da se raskuva, onda treba u kazan sipati jednu kašiku sode bikarbonata ili nekoliko grumena šećera.

Posan pasulj kuva se kao i mrsan (bez mesa).

Preporučljivo je da se pri kuvanju posnog pasulja sipa u kazan za jednu četu po dva kilograma projinog – prosejanog – brašna. Posan pasulj zapržava se zejtinom, i to ako je zejtin bez jakog mirisa; inače, ako se ovakav zejtin ne može nabaviti, bolje je i ne zapržiti ga.

Napomena: Naročito treba paziti da se pasulj ne spušta u kazan u kome je voda topla ili čak vri, jer onda pasulj odmah izbacuje kožurice. Ako se pasulj odmah posoli, so ga stegne i ne da mu da se raskuva.

Recept za pasulj sa Solunskog fronta - 1918. godina
Recept za pasulj sa Solunskog fronta – 1918. godina

 

Recept za pasulj sa Solunskog fronta - 1918. godina
Recept za pasulj sa Solunskog fronta – 1918. godina

Izvor: Službeni Vojni List, organ i izdanje ministra vojnog, urednik načelnik opšte-vojnog odelenja, đeneralštabni pukovnik Mih. Lj. Jovanović , godina XXXVII, 1918., 46 brojeva, strane 140 i 141 (preštampano iz Službenoga Vojnog Lista br. 16, godina 34, od 10. juna 1914. strana 501 – 520.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Recept za pasulj sa Solunskog fronta – 1918. godina

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.