Tahini – Susamova pasta – Kristina Gašpar

Tahini – Susamova pasta – je namaz (pasta) koji se najčešće pravi od pečenih semenki susama, malo ulja i soli. Poreklom je sa istoka i sastojak je mnogih veganskih i vegetarijanskih jela.

Susamovu pastu možete napraviti i od sirovih semenki susama. Na taj način ćete sačuvati sve hranljive sastojke. Bogata je kalcijumom kao i mnogim drugim mineralima i vitaminima.

Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas >>>

Pročitajte intervju sa Kristinom Gašpar, ovde >>>

Tahini - Susamova pasta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Tahini – Susamova pasta – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Tahini – Susamova pasta – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Tahini – Susamova pasta – je namaz (pasta) koji se najčešće pravi od pečenih semenki susama, malo ulja i soli. Poreklom je sa istoka i sastojak je mnogih veganskih i vegetarijanskih jela.

  • 300 gr susam
  • 80 ml ulje (po izboru)
  • 0,5 kašičice morska so
  1. Prvo ispecite susam – pecite ga u tiganju na ringli 15-tak minuta na niskoj temperaturi kako ne bi pregoreo.
  2. Prohlađen susam i so sipajte u seckalicu (blender ili neki drugi procesor za hranu) i procesirajte dok se susam lepo ne samelje.
  3. Povremeno otvarajte i skidajte špatulom susam koji se zalepio na zidove posude – vraćajte ga na dno.

  4. Kada se napravi gusta smesa koja ne može više da se blendira, postepeno sipajte ulje.

  5. Blendirajte dok ne dobijete kompaktu smesu.
Po želji možete dodati više ulja.

U tom slučaju će vaš tahini biti ređi.

Savet je da birate „plemenita“ ulja – hladno ceđena.

Ali, podrazumeva se da možete koristiti i obično suncokretovo ulje.

Da li će vam tahini uspeti ili ne, prilično zavisi od toga koji procesor za hranu koristite.

U suštini, svaki može da dođe u obzir, ali vodite računa o količini susama i veličini posude za miksanje.

Npr. za ovu količinu susama je dovoljna seckalica sa posudom od 650 ml.

Ako je posuda velika ili mala količina susama, vrlo je verovatno da se sastojci neće lepo sjediniti.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Tahini – Susamova pasta – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.