Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas - Recepti i Kuvar online
Kristina Gašpar, blog Domaćica za vas - Recepti i Kuvar online

Nakon nekih godinu dana od kako smo objavili prvi recept Kristine Gašpar, ovo je pravo vreme i prilika da saznamo nešto više o njoj. Autor je mnogobrojnih recepata koji su svoje, zasluženo mesto, pronašli i u cenjenim štampanim izdanjima poput “Magazina” (Politika) i “Stvar ukusa” (Adria Media).

Na “blogerskoj” sceni Srbije, mnogi su je prepoznali po tome što se razlikuje svojim fotografijama. Mnogi, u isto vreme, ne veruju da fotografije izrađuje sama, i to jednim, prilično starim modelom pametnog telefona… Mnogi su o tome već i pisali…

Za Kristinu, očigledno, jelo (recept), samo po sebi, nije dovoljno – već prezentaciju, aranžiranje i kombinovanje, stavlja, u najmanje isti, ili viši prioritet. Za ostale je prosečna fotografija, nešto “nabacano” na tanjiru, mračno i mutno, nešto čime se ponose… Međutim, za Kristinu je to izazov… i tek početak ozbiljnog rada.

Kao što kaže poslovica, koja je i osnovni moto njenog bloga “Domaćica za vas”: “O ukusima ne treba raspravljati! De gustibus non disputandum est!”. Slažemo se – definitivno je tako – o ukusima ne treba raspravljati!

Kako je nastalo ime vašeg bloga “Domaćica za vas”?

Sasvim slučajno. Nekoliko godina pre nego što sam počela da pišem blog, napravila sam na Fejsbuku stranicu kojoj sam dala ime “Domaćica”.

Za to ime sam se odlučila bez razmišljanja s obzirom da su me u porodici oduvek nazivali domaćicom ;).

Ime “Domaćica” je na Bloggeru bilo zauzeto, tako da sam morala da nađem odgovarajuću zamenu.

Domaćica za vas kuva, mesi, peče, prži, priprema… Skraćeno, “Domaćica za vas”.

Koji vam je omiljeni recept domaće (srbijanske) kuhinje?

Ajvar. Mada, ima dosta toga. Volim gibanice, pite, proje, jela od povrća, razne torte i kolače…

Ko ili šta vam je inspiracija za kuvanje? Vaša majka, neki poznati šef (chef), neki drugi bloger, …?

Inspiraciju nalazim svuda. Kada vidim neku namirnicu na pijaci ili u prodavnici, dobijem ideju. Takođe, i posuđe me asocira na neku hranu. Kada vidim neku lepu činiju ili tanjir, znam šta ću napraviti, a potom fotografisati.

Ponekad pogledam neku kulinarsku emisiju, ali vrlo retko. Najviše sam naučila u porodici – od mame, tate, baba i tetki.

Kažu da sam uvek volela da budem u kuhinji. Najviše vremena sam provodila sa maminom tetkom. Ona me je ,zapravo, i naučila da kuvam. Prvo sam napravila pitu sa jabukama. Potom, čokoladnu tortu od gotovih kora. Kada je dolazio babin brat u goste, znalo se šta će biti od slatkiša – pita sa jabukama. Čika Bata (babin drug iz detinjstva) je dolazio iz Pariza svakog leta. Tada smo najčešće pravili čokoladnu tortu.

Sestre i ja smo najviše volele babinu hranu – krompir čorbu, varivo od kelja, pečen krompir koji je bio tvrd kao kamen, torta takođe. Ali, deca kao deca. Moja sestra i dan danas ume da kaže: “Babina čokoladna torta, mmm”. Još uvek koristim babino posuđe.

Moja baba nije bila neka domaćica, počela je da kuva sa 50 godina. Kažem “moja” baba jer smo bile nas tri sestre i morale smo imati tri babe – tatina mama, mamina mama i mamina tetka (moja baba).

Bilo je to jako davno… Eto, tako je sve počelo…

Šta vam je bio najveći uspeh, a šta najveći neuspeh u kuhinji?

Najveći neuspeh je kada upropastim šerpe, kada mi nešto zagori. Moram priznati da mi se to ne dešava baš retko 😉

Najveći uspeh, kada mi neko kaže da sam prevazišla mamu 😉

Koji vam je omiljeni recept, koji ste probali na nekom putovanju?

Kada negde otputujem, volim da probam njihova tradicionalna jela, bez mesa, naravno. Ono što mi je ostalo u sećanju jeste Kus kus.

Jedna Tunižanka nas je pozvala u goste i pokazala nam kako se priprema. Tada sam prvi put jela kus kus. Prvi put mi je neko od stranaca uživo pokazao kako se priprema neko njihovo tradicionalno jelo. Ali, zaboravila sam detalje. Tada nisam zapisivala recepte redovno.

Koju biste zemlju i destinaciju voleli da posetite i probate njihovu kuhinju?

Kinu. Bez obzira što je kineska hrana vrlo zastupljena kod nas, volela bih da vidim kako se kod njih priprema.

Kada je hrana u pitanju, istok me privlači više nego zapad.

Koji su vam omiljeni začini za slana jela, a koji za slatkiše?

Koristim jako puno začina za slana jela. Nekada ni sama ne znam šta sve imam. Izdvajam: biber, kim, kurkumu i mrvljenu ljutu papriku. Najčešće sama pravim mešavine začina.

Vanila, posebno burbon vanila, je začin koji najčešće koristim kada pripremam slatkiše.

Rum, cimet, kafa, kora limuna i narandže se često nalaže u mojim slatkišima.

Kako ste odlučili da pokrenete svoj blog?

Odlučila sam da sve svoje recepte zapisujem na jednom mestu.

Rečeno mi je da je blog prava stvar za čuvanje recepata, ali i za deljenje istih sa drugim ljudima. Tada nisam znala kako blogovi funkcionišu. Mislila sam da na tome rade timovi stručnjaka i da to nije za “obične” ljude.

Ali, eto, snašla sam se.

Koji je vaš omiljeni recept koji se objavili na vašem blogu?

Ima ih više, ali izdvajam Beskvasni hleb sa nanom i lavandom i Straćatela kocke.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!