Slana torta – Javorka Filipović

Slana torta –  ovo je jedna slana torta koju možete poslužiti i toplu i hladnu.

Slana torta - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Slana torta – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Slana torta – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online

Slana torta – ovo je jedna slana torta koju možete poslužiti i toplu i hladnu.

  • 250 g testenine rigatone
  • 300 g ricota sira
  • 2 veze blitve
  • 2 jajeta
  • 1 kašika parmezana
  • soli (malo)
  • butera (malo)
  • Gaude (po želji)
  1. PRIPREMA:
    Testeninu skuvati u slanoj vodi. Kuvati je 3 minuta manje od uputstva na kesici. Procediti je, isprati hladnom vodom da se ne bi slepila, dobro ocediti i preliti s kašikom parmezana.
    Sve dobro promešati da se parmezan zalepi uz rigatone jer će se tako bolje slagati u posudu za pečenje.
    Vatrostalnu posudu podmazati buterom po dnu i bočnim stranama, poslagati rigatone uspravno i dobro ih „upakovati“ da budu gusto zbijeni.
  2. Blitvu oprati, sitno iseckati, posoliti i rukama zgnječiti da bude što sitnija.
    Umutiti sir s jajima i dodati blitvu, te sve dobro sjediniti.
  3. Kašičicom puniti rigatone nadevom od sira, truditi se da ih što više napunite, a višak nadeva ubaciti izmedju njih i po vrhu.
  4. Po vrhu staviti listove gaude i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni.
    Peći oko 30 minuta ili dok se po vrhu ne zarumeni. Isključiti rernu i ostaviti još 10-tak minuta da se dobro ukrčka.
  5. Malo prohladiti, seći po želji i služiti uz sezonsku salatu. Nama je ovo bio ručak, ali može biti i topla večera uz neki kiselomlečni napitak.

Koristila sam rigatone koje sam kupila u Rimu i nije mi žao što sam ih „vukla“. Tako dobru testeninu odavno nisam kod nas kupila i jela. Kuvaju se 14 minuta i odmah mi je bilo jasno da je odlično brašno upotrebljeno.Testenina je ostala cela, dobro skuvana ali ne i prekuvana.

Za ovo jelo koristite što kvalitetniju i krupniju testeninu koju kod nas možete kupiti. Naši proizvodjači još uvek nisu dostigli kvalitet italijanskih majstora, a to je i normalno jer je Italija poznata po raznim pastama vrhunskog kvaliteta.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Slana torta – Javorka Filipović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.