Slana torta – Javorka Filipović

0

Slana torta –  ovo je jedna slana torta koju možete poslužiti i toplu i hladnu.

Slana torta - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Slana torta – Javorka Filipović – Recepti i Kuvar online
Slana torta - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Slana torta - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Slana torta - ovo je jedna slana torta koju možete poslužiti i toplu i hladnu.
Obrok Ručak
Kuhinja Italijanska
Vreme pripreme 30 minutes
Termicka obrada 30 minutes
Ukupno vreme 1 hour 10 minutes
Broj osoba 4 osobe

Sastojci

  • 250 g testenine rigatone
  • 300 g ricota sira
  • 2 veze blitve
  • 2 jajeta
  • 1 kašika parmezana
  • soli malo
  • butera malo
  • Gaude po želji

Uputstvo za pripremu

  1. PRIPREMA: Testeninu skuvati u slanoj vodi. Kuvati je 3 minuta manje od uputstva na kesici. Procediti je, isprati hladnom vodom da se ne bi slepila, dobro ocediti i preliti s kašikom parmezana. Sve dobro promešati da se parmezan zalepi uz rigatone jer će se tako bolje slagati u posudu za pečenje. Vatrostalnu posudu podmazati buterom po dnu i bočnim stranama, poslagati rigatone uspravno i dobro ih "upakovati" da budu gusto zbijeni.
    Slana torta - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online
  2. Blitvu oprati, sitno iseckati, posoliti i rukama zgnječiti da bude što sitnija. Umutiti sir s jajima i dodati blitvu, te sve dobro sjediniti.
  3. Kašičicom puniti rigatone nadevom od sira, truditi se da ih što više napunite, a višak nadeva ubaciti izmedju njih i po vrhu.
  4. Po vrhu staviti listove gaude i staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni. Peći oko 30 minuta ili dok se po vrhu ne zarumeni. Isključiti rernu i ostaviti još 10-tak minuta da se dobro ukrčka.
  5. Malo prohladiti, seći po želji i služiti uz sezonsku salatu. Nama je ovo bio ručak, ali može biti i topla večera uz neki kiselomlečni napitak.
    Slana torta - Javorka Filipović - Recepti i Kuvar online

Beleške

Koristila sam rigatone koje sam kupila u Rimu i nije mi žao što sam ih "vukla". Tako dobru testeninu odavno nisam kod nas kupila i jela. Kuvaju se 14 minuta i odmah mi je bilo jasno da je odlično brašno upotrebljeno.Testenina je ostala cela, dobro skuvana ali ne i prekuvana.Za ovo jelo koristite što kvalitetniju i krupniju testeninu koju kod nas možete kupiti. Naši proizvodjači još uvek nisu dostigli kvalitet italijanskih majstora, a to je i normalno jer je Italija poznata po raznim pastama vrhunskog kvaliteta.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.