Sos od višanja – Nada Georgijev-Gačić

Sos od višanja – to je tradicija. Jednostavno, teško je zamisliti pravi, svečani, bački, sremski ili banatski sto bez ovog sosa. Mada je bečka šnicla – bečka šnicla. Znate kako se prave.

Sos od višanja, sastojci:

  • 400 gr cepanih višanja
  • 2 kašike brašna
  • ½ dl ulja
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice šećera

Sos od višanja, priprema:

  • Višnje (sveže ili smrznute) preliti vodom, tek da ogreznu, dodati šećer i kuvati ih, ali ne duže od deset minuta.
  • U malu posudu sipati ulje i dodati brašno, te ga na tihoj vatri upržiti, ali tako da ostane svetlo.
  • U vrele, skuvane višnje (ostaviti vodu u kojoj su se kuvale) sipati uprženo brašno i uz lagano mešanje, dodati so i kuvati sos sve dok ne postane homogen i dovoljno gust. Ukoliko vam se učini da je pregust, slobodno dodajte vode.

Ovaj sos se može koristiti i za deserte, ali onda umesto brašna koristite gustin koji treba rastvoriti u malo hladne vode i naravno, zahteva malo više šećera. Ovaj voćni preliv je divna poslastica u leto, rashlađen i preliven sa malo slatke pavlake.

Nada Georgijev-Gačić

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Sos od višanja – Nada Georgijev-Gačić

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.