Sos od višanja – to je tradicija. Jednostavno, teško je zamisliti pravi, svečani, bački, sremski ili banatski sto bez ovog sosa. Mada je bečka šnicla – bečka šnicla. Znate kako se prave.
Sos od višanja, sastojci:
- 400 gr cepanih višanja
- 2 kašike brašna
- ½ dl ulja
- prstohvat soli
- 2 kašičice šećera
Sos od višanja, priprema:
- Višnje (sveže ili smrznute) preliti vodom, tek da ogreznu, dodati šećer i kuvati ih, ali ne duže od deset minuta.
- U malu posudu sipati ulje i dodati brašno, te ga na tihoj vatri upržiti, ali tako da ostane svetlo.
- U vrele, skuvane višnje (ostaviti vodu u kojoj su se kuvale) sipati uprženo brašno i uz lagano mešanje, dodati so i kuvati sos sve dok ne postane homogen i dovoljno gust. Ukoliko vam se učini da je pregust, slobodno dodajte vode.
Ovaj sos se može koristiti i za deserte, ali onda umesto brašna koristite gustin koji treba rastvoriti u malo hladne vode i naravno, zahteva malo više šećera. Ovaj voćni preliv je divna poslastica u leto, rashlađen i preliven sa malo slatke pavlake.
Nada Georgijev-Gačić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!