Sveža domaća testenina - Recepti i Kuvar online
Sveža domaća testenina - Recepti i Kuvar online

Sveža domaća testenina – ko nije poželeo da bar jednom proba da napravi? U prošlosti, to je bila jedina testenina, koja se koristila za pripremanje hrane. Naše majke i bake to vrlo dobro znaju. I ukus i kvalitet su, sigurno, na strani domaće pripreme.

Sveža domaća testenina - Recepti i Kuvar online
Sveža domaća testenina – Recepti i Kuvar online
Najbolji recept nedelje - Recepti & Kuvar online
Najbolji recept nedelje – Recepti & Kuvar online

Festival testa, testenine i hleba Testival

Festival testa, testenina i hleba Testival
Festival testa, testenina i hleba Testival

Sveža domaća testenina – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar sveza domaca testenina

Sveža domaća testenina – ko nije poželeo da bar jednom proba da napravi? U prošlosti, to je bila jedina testenina, koja se koristila za pripremanje hrane. Naše majke i bake to vrlo dobro znaju. I ukus i kvalitet su, sigurno, na strani domaće pripreme.

Sveža domaća testenina, sastojci:

 • 250 gr brašna
 • 0,5 kašičice soli
 • 3 komada jaja (većih)

Sveža domaća testenina, priprema:

 1. U veliku posudu za mešanje dodajte brašno. Dodajte so i dobro promešajte da se izjednači. U sredini brašna napravite veliku rupu.
 2. Odvojite žumanca do belanaca. Žumanca umutite u manjem sudu. Umućena žumanca dodajte u sredinu brašna, gde ste napravili veliku rupu.
 3. Počnite da mešate brašno i umućena žumanca, sasvim polako. U početku, smesa će ličiti na raspadnutu kašu, ali, daljim mešanjem sve će se izjednačiti i postati veoma meko testo. Ukoliko primetite da ima viška brašna, odstranite ga.
 4. Testo mesite na čistoj površini. Pritiskajte testo i razvlačite od sebe. Zatim dužu liniju testa, koju dobijete, preklopite na lopticu i ponovite postupak. Površinu za mešenje posipajte brašnom, da se testo ne bi lepilo za nju. Presecite testo sa nožem. Ako vidite mehuriće u testu, nastavite sa mešenjem.
 5. Kada formirate glatku, elastičnu loptu i nema mehurića, testenina je umešena.
 6. Kad je testenina gotova, formirajte loptu i umotajte je u plastičnu foliju. Ostavite da odstoji minimum 30 minuta. Takođe, možete je ostaviti u frižideru do 24 sata, pre valjanja i pravljenja finalnog proizvoda. U tom slučaju, masa mora da dostigne sobnu temperaturu, pre valjanja.
 7. Pre valjanja testenine, podelite je na nekoliko delova. Svaki deo dobro pospite brašnom. Suština kod valjanja je da se svaki deo testenine, kao i već izvaljane trake, dobro posipaju brašnom, da se ne bi lepila međusobno, kao ni za mašinu kojom valjate.
 8. Valjanje testenine vršite specijalnom mašinom za valjanje. Uvek počinjete sa najvećim otvorom i svaku traku valjate nekoliko puta, dok ne postane glatka. Kad izvučete traku, preklopite je, pa tako ponovite valjanje. Ovo pomaže da gluten ojača teksturu mase.
 9. U sledećem koraku smanjite otvor i radite sve kao u prvom koraku. Ako su trake testenine predugačke, prepolovite ih, ili podelite u više traka.
 10. Kada dostignete željenu debljinu testenine, isecite je nožem, ili korišćenjem mašine. Ne zaboravite posipanje brašnom, u svim koracima.

Kuvanje, sušenje, ili zamrzavanje testenine: ukoliko odmah pripremate testeninu, u velikom loncu pustite da voda provri, dodajte malo soli, i kuvajte testeninu do “al dente”, otprilike 4-5 minuta. Ako želite da je osušite, postavite testeninu preko čiste tekstilne krpe i ostavite da se osuši, dok ne postane potpuno krta. Osušenu testeninu čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi nekoliko nedelja. Ukoliko želite da zamrznete testeninu, napravite, na primer od rezanaca korpice i ostavite ih na podlozi dok se potpuno zamrznu. Nakon toga, prebacite ih u hermetičku posudu i mogu biti zamrznuti do tri meseca . Za suvu i zamrznutu testeninu, trebalo bi dodatni minut ili dva da se kuvaju.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!