Nikad lakša priprema uz ova tri kuhinjska aparata - foto Pixabay
Nikad lakša priprema uz ova tri kuhinjska aparata - foto Pixabay

Idealni recepti za početak proleća – stiglo je proleće, a sa njim i potreba našeg tela da se probudi iz zimskog sna. Nakon dugačke sezone proslava i teške praznične hrane, sa smenom godišnjih doba, dolazi idealno vreme da se očisti organizam ali i da se ubrza njegov rad. Posle zime neophodno je da se smanji unos namirnica bogatih masnoćama i šećerima u korist onih sa više vitamina i antioksidansa.

Po završetku sezone bez sunca i bez svežeg voća i povrća, naše telo je iscrpljeno i potrebna mu je velika količina vitamina. Na pijacama i u marketima pojavljuju se namirnice koje, pored toga što daju snagu i vitalnost organizmu, znatno su inspirativnije za kombinovanje. A evo i nekoliko predloga recepata, za izbalansiran jelovnik, koji će vašem stomaku pružiti zasluženi odmor.

Predjelo – krem čorba od šargarepe

Krem čorba od šargarepe je osvežavajuće jelo koje se može jesti u bilo koje doba dana, podjednako može da zagreje i rashladi, a izuzetno je jednostavno za pripremu.

Sastojci: 400 g šargarepe, 1 manja glavica crnog luka, 1-2 kašike maslinovog ulja, 1 kašika putera, 2 cm korena svežeg đumbira, oko 500 ml vode, 1 prstohvat bibera, 1/2 kašičice soli, 1/3 kašičice muskatnog oraha, 2 kašike soka od limuna, 2 kašike kisele pavlake i 1 kašičica iseckanog peršuna.

Priprema: Očistiti i oprati povrće i zagrejati vodu. Na tihoj vatri otopiti puter, pa dodati maslinovo ulje i sitno seckan crni luk. Prodinstati luk, pa ubaciti na kockice isečenu šargarepu i oljušten, iseckan koren đumbira. Povrće promešati na vatri, a zatim naliti vodu, tek toliko da pokrije povrće. Kuvati na tihoj vatri oko 30 minuta, dok povrće ne postigne vrlo mekanu formu. Pred kraj kuvanja dodati mleveni biber i sveže izrendisan muskatni orah. Isključiti ringlu i ostaviti povrće da se malo prohladi pre pasiranja, koje se najlakše može uraditi u Gorenje blenderima. Uz pomoć njihovog inovativnog noža od nerđajućeg čelika, moguće je brzo i temeljno mešanje, sečenje i pasiranje vaše hrane. Dodatno pomaže i pouzdani motor koji vas neće izneveriti, jer je veoma energetski efikasan i dizajniran za dug životni vek i tihi rad. Nakon upotrebe blendera, jednostavno uklonite dodatak za mešanje i operite ga. Zatim, vratite krem supu u šerpu i začinite je limunovim sokom i solju i dodati peršun. Nema potrebe da se supa ponovo greje, već dodati kiselu pavlaku i odmah servirati mlaku supu uz krutone.

Nikad lakša priprema uz ova tri kuhinjska aparata, foto Gorenje
Nikad lakša priprema uz ova tri kuhinjska aparata, foto Gorenje

Glavno jelo – grilovane tikvice sa feta sirom

Po okončanju zimskog jelovnika u kome su dominirali pečenje i roštilj, pravi je momenat da se okrenemo svežem povrću i laganim mediteranskim jelima, kao što su grilovane tikvice sa feta sirom.

Sastojci: 3 srednje tikvice, 100 g feta sira, 1 glavica zelene salate, 1 šaka oraha, maslinovo ulje i origano.

Priprema: Operite dobro tikvice i malo ih posolite, pa ostavite da se ocede, a zatim ih isecite na deblje kolutove i premažite ih uljem. Pecite ih dok ne omekšaju, a za njihovo grilovanje možete iskoristiti Gorenje mini gril, čije funkcije će vas osigurati da tikvice ne zagore, jer imaju automatski kontrolor temeperature, a neće se ni zalepiti za podlogu, zbog non-stick premaza koji dodatno osnažuje grilove i izuzetno olakšava čišćenje. Nakon što ste ispekli tikvice, prebacite ih na topao tanjir i pospite izmrvljenim feta sirom, a onda to izmešajte sa orasima, koje možete da sameljete u nekom od Gorenje blendera, koji imaju izrazito oštre noževe, idealne za ovaj zadatak. Idealan dodatak za ovo mediteransko jelo je zelena salata, nju možete da poprskate limunovim sokom i maslinovim uljem, a ukoliko želite, možete po želji  dodati još neko sirovo povrće.

Nikad lakša priprema uz ova tri kuhinjska aparata, foto Gorenje
Nikad lakša priprema uz ova tri kuhinjska aparata, foto Gorenje

Desert – prolećni kolač

Na samom kraju, nijedan jelovnik ne može da prođe bez slatkiša. Nakon praznične trpeze koja je bila ispunjena teškim čokoladnim tortama, idealan je trenutak da na naš meni dodamo malo voća u vidu laganog prolećnog kolača.

Sastojci: 4 jaja, 10 kašika šećera u prahu, 4 vanilin šećera, 1 limun – korica, 6 kašika ulja, 12 kašika brašna, 2 praška za pecivo, 350g mekog neslanog sira, 350ml slatke pavlake, 4 kesice želatina, 250g izmrvljenog keksa i 300g šumskog voća ili jagoda.

Priprema: Prvo treba spremiti smesu za kore, umutiti dva jaja, pet supenih kašika šećera, dva vanilin šećera, kore od pola limuna, tri supene kašike ulja, šest kašika brašna i jednu kašičicu praška za pecivo. Isti postupak ponoviti i za drugu koru. Ispečene kore ohladiti i spremiti za filovanje. Za fil je potrebno sir sjediniti sa slatkom pavlakom, dodati dve kesice želatina, a zatim i izdrobljeni keks. Na prvu koru staviti pripremljeni fil, pa prekriti sa drugom korom na koju smo stavite šumsko voće i prelite ga sa dve kesice otopljenog želatina.

Za spremanje kora i fila od velike pomoći biće vam Gorenje ručni mikseri čija je ručka pažljivo dizajnirana kako bi vam pružila maksimalnu udobnost pri rukovanju i kako bi korišćenje bilo što jednostavnije. Takođe, omogućavaju odabir turbo brzine, koja sa izuzetnom snagom daje savršenu gustinu fila koju želite da postignete. Pravljenje fila olakšaće vam i činjenica da se svi dodaci i priključci za mogu lako i praktično prati u mašini za sudove.

Prijatno!

Nikad lakša priprema uz ova tri kuhinjska aparata, foto Gorenje
Nikad lakša priprema uz ova tri kuhinjska aparata, foto Gorenje

Uz ovaj lagani meni definitivno ćete obogatiti svoj jelovnik u najlepšem godišnjem dobu, osvežićete svoj organizam, ubrzaćete njegov rad i unećete sve neophodne vitamine kako bi imali snage da stanete na put prolećnom umoru.

Nikad lakša priprema uz ova tri kuhinjska aparata, foto Gorenje
Nikad lakša priprema uz ova tri kuhinjska aparata, foto Gorenje

Vaše uživanje u ukusnim jelima dodatno će upotpuniti Gorenje aparati koji su dizajnirani tako da maksimalno olakšaju vaš svakodnevni život. Njihov kvalitet garantuje pouzdanost i efikasnost, ali i savremeni dizajn koji se uklapa u svaku kuhinju. Ceo asortiman možete pronaći na https://rs.gorenje.com/

Saopštenje za medije: https://rs.gorenje.com/, NMT

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!