Uskršnji venac – Vesna Pavlović

Uskršnji venac.

Uskršnji venac, sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1,5 kašičice soli,
  • 70 g maslaca,
  • 300 ml mleko.

Za premazivanje i posipanje:

  • 1 jaje,
  • po potrebi susam.

Uskršnji venac, priprema:

  • U 100 ml mlakog mleka izmrviti kvasac, dodati šećer, 1 kašičicu brašna, izmeśati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
  • Brašno sipati u dublju posudu.
  • U šerpu staviti maslac i otopiti na laganoj vatri.
  • U maslac dodati mleko, izmešati i sipati u posudu sa brašnom.
  • Dodati šećer, nadošli kvasac, posoliti i zamesiti testo.
  • Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.
  • Zatim testo premesiti, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji još sat vremena.
  • Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 3 dela formirajući jufke.
  • Od jufki formirati štapiće, pa od njih napraviti pletenicu.
  • Spojiti u krug i napraviti venac.
  • Prebaciti u uljem podmazanu vatrostalnu posudu ,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
  • Za to vreme, rernu zagrejati na 250 stepeni.
  • Od alu-folije napraviti krug veličine jajete i utisnuti u udubljenje.
  • Jaje razmutiti viljuškom, premazati venac i posuti susamom.
  • Peći na 180 stepeni 40 minuta.
  • Uskršnji venac izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi, pa izručiti uz vatrostalne posude. Ukloniti foliju i na njeno mesto ubaciti ofarbano jaje.

Vesna Pavlović iz Požarevca.

HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Uskršnji venac – Vesna Pavlović

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.