Uskršnji venac.
Uskršnji venac, sastojci:
Za testo:
- 500 g brašna,
- 20 g svežeg kvasca,
- 1 kašičica šećera,
- 1,5 kašičice soli,
- 70 g maslaca,
- 300 ml mleko.
Za premazivanje i posipanje:
- 1 jaje,
- po potrebi susam.
Uskršnji venac, priprema:
- U 100 ml mlakog mleka izmrviti kvasac, dodati šećer, 1 kašičicu brašna, izmeśati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
- Brašno sipati u dublju posudu.
- U šerpu staviti maslac i otopiti na laganoj vatri.
- U maslac dodati mleko, izmešati i sipati u posudu sa brašnom.
- Dodati šećer, nadošli kvasac, posoliti i zamesiti testo.
- Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.
- Zatim testo premesiti, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji još sat vremena.
- Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 3 dela formirajući jufke.
- Od jufki formirati štapiće, pa od njih napraviti pletenicu.
- Spojiti u krug i napraviti venac.
- Prebaciti u uljem podmazanu vatrostalnu posudu ,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
- Za to vreme, rernu zagrejati na 250 stepeni.
- Od alu-folije napraviti krug veličine jajete i utisnuti u udubljenje.
- Jaje razmutiti viljuškom, premazati venac i posuti susamom.
- Peći na 180 stepeni 40 minuta.
- Uskršnji venac izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi, pa izručiti uz vatrostalne posude. Ukloniti foliju i na njeno mesto ubaciti ofarbano jaje.
Vesna Pavlović iz Požarevca.
HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!