in , , , , ,

Uskršnji venac – Vesna Pavlović

Uskršnji venac - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online
Uskršnji venac - Vesna Pavlović - Recepti i Kuvar online

Uskršnji venac.

Uskršnji venac, sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna,
  • 20 g svežeg kvasca,
  • 1 kašičica šećera,
  • 1,5 kašičice soli,
  • 70 g maslaca,
  • 300 ml mleko.

Za premazivanje i posipanje:

  • 1 jaje,
  • po potrebi susam.

Uskršnji venac, priprema:

  • U 100 ml mlakog mleka izmrviti kvasac, dodati šećer, 1 kašičicu brašna, izmeśati i ostaviti da odstoji 5 minuta.
  • Brašno sipati u dublju posudu.
  • U šerpu staviti maslac i otopiti na laganoj vatri.
  • U maslac dodati mleko, izmešati i sipati u posudu sa brašnom.
  • Dodati šećer, nadošli kvasac, posoliti i zamesiti testo.
  • Prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji sat vremena.
  • Zatim testo premesiti, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji još sat vremena.
  • Testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 3 dela formirajući jufke.
  • Od jufki formirati štapiće, pa od njih napraviti pletenicu.
  • Spojiti u krug i napraviti venac.
  • Prebaciti u uljem podmazanu vatrostalnu posudu ,prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
  • Za to vreme, rernu zagrejati na 250 stepeni.
  • Od alu-folije napraviti krug veličine jajete i utisnuti u udubljenje.
  • Jaje razmutiti viljuškom, premazati venac i posuti susamom.
  • Peći na 180 stepeni 40 minuta.
  • Uskršnji venac izvaditi iz rerne, ostaviti da se prohladi, pa izručiti uz vatrostalne posude. Ukloniti foliju i na njeno mesto ubaciti ofarbano jaje.

Vesna Pavlović iz Požarevca.

HRISTOS VASKRSE! SREĆAN USKRS!

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Recepti i Kuvar online

Written by Recepti i Kuvar online

Redakcija portala Recepti i Kuvar online.

What do you think?

2k Lajkova
Upvote Downvote
Necina torta - Jelica Podraščanin - Recepti i Kuvar online

Necina torta – Jelica Podraščanin

Pogača - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Pogača – Verica Poznanović