Lena Vuletić - uvođenje čvrste hrane bebama- photo by Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Lena Vuletić - uvođenje čvrste hrane bebama- photo by Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Uvođenje čvrste hrane bebama

Verovatno ste do sada pročitali mnoštvo tekstova sa temom: uvođenje čvrste hrane bebama, a još više čuli različitih saveta. Ja sam na kraju svog istraživanja bila još više zbunjena koji je to redosled pravilan, koja količina, vreme početka, način pripreme i šta je dozvoljeno a šta ne. Otuda i inspiracija za ovaj tekst kao vodilja koja će biti razumljiva svima i omogućiti da sve potrebne informacije pronađete na jednom mestu.

Kada se prelazi na čvrstu hranu, to ne znači da ćete bebi odmah dati da žvaće hleb i glođe rebarca, do tog stadijuma će da protekne mnogo miksanja, pasiranja, ceđenja i seckanja.

Lena Vuletić - uvođenje čvrste hrane bebama- photo by Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Lena Vuletić – uvođenje čvrste hrane bebama- photo by Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

UVOĐENJE ČVRSTE HRANE BEBAMA – KADA POČETI?

Ovde su mišljenja podeljena, međutim, postoji jedno opšte pravilo čijih se okvira treba držati. Ne treba početi pre navršenog 4. meseca i ne kajsnije od navršenog 6. meseca.

Sa 4 meseca bebin digestivni trak sazreva i može da svari i drugu hranu osim majčinog ili adaptiranog mleka. Ukoliko rešite da počnete nešto kasnije, znajte da je do 6 meseca bebi dovoljno majčino ili adaptirano mleko, a nakon navršenog 6. meseca bebi su potrebne i druge kalorije i gvožđe koji ne mogu da se nađu u mleku.

Kako da znate kada da počnete? Pratite vaše dete. Pre uvođenja hrane u bebinu ishranu, vaše dete mora da samostalno drži glavu i bude u mogućnosti da sedi uz potporu.

Savet: Većina dece će u periodu od 4. meseca pokazati interesovanje za hranu koji vi jedete, posmatraće vas pažljivo i imitirati vaše pokrete. Moj savet je da oko 3. meseca makar jedan obrok ili užinu jedete pred detetom da može da vas vidi. U mom slučaju se to pokazalo kao produktivno uloženo vreme, jer je moja malena odmah posegla za kašikom i na pravilan način je stavljala u usta. Deca najbolje reaguju na vizuelnu stimulaciju, tako da nikada nemojte da pomislite da je to gubljenje vremena.

UVOĐENJE ČVRSTE HRANE BEBAMA – KAKO POČETI?

ŽITARICE (pirinčane i kukurzne)

Zašto: Ove žitarice ne sadrže gluten pa je tako mogućnost od alergijske reakcije najmanja a najlakše su za varenje. Možete ih pripremati sami ili kupiti već gotove koje se najčešće razmućuju sa vodom i već sadrže adaptirano mleko. Obavezno ih pripremajte po uputstvu datom na pakovanju. Pšenicu ne treba uvoditi pre navršenog 7. meseca.

Kada: DORUČAK + Majčino ili adaptirano mleko

Priprema: Retko pa postpeno povećavati gustinu

Koliko: 1 kašičica, pospteno povećavati količonu dok ne zameni ceo obrok, odnosno dok ne izbacite iz obroka majčino ili adaptirano mleko. Kad ovo postane obrok, davati koliko dete želi da pojede, nemojte forsirati, ali ni odustajati.

POVRĆE (Krompir, šargarepa, tikvica, bundeva, brokoli, spanać, blitva, kelj, grašak, karfiol)

Uvođenje povrća zavisi mnogo i od sezone, ali važno je da uvek kupujete sveže, a ne zamrznuto. Ukoliko nije sezona nekog povrća, slobodno ga preskočite i uvedite kada bude sezona na isti način kao i kada ste uvodili prvi put povrće.

Zašto: Povrće se uvodi pre voća zbog neutralnog ukusa i jer ne sadrži šećer. U praksi se pokazalo da na ovaj način deca lakše prihvataju povrće, nego kada se krene obrnutim redom (voće-povrće). Dakle, ovaj redosled je samo zbog boljeg prihvatanja povrća u ishrani deteta.

Kada: RUČAK + Mleko majčino ili adaptirano

Priprema: Pasirano/retka kaša koja se može razblažiti majčinim ili adaptiranim mlekom. Povrće mora biti predhodno skuvano.

Koliko: 1 kašičica, postepeno povećavati količinu dok se ne zameni ceo obrok, odnosno dok ne izbacite iz obroka majčino ili adaptirano mleko. Kad ovo postane obrok, davati koliko dete želi da pojede, nemojte forsirati, ali ni odustajati.

Savet: Uvoditi jedno po jedno povrće, na sledeći način – krompir tri dana, pa šargarepa tri dana i tako redom. Postepeno uvođenje jednog po jednog povrća omogućava da raspoznate šta je uzrok ukoliko dođe do alergijske reakcije ili bilo kakvih problema sa varenjem.

VOĆE (Jabuke, kruške, breskve, kajsije, banana, lubenica, dinja)

Zašto: Voće je bogato vitaminima i šećerim. Važno je da se citrusi (pomarandža, limun, grejpfrut) ne uvode do navršenog 8. meseca zbog kiseline koja je pre jaka za bebin želudac.
Bobičasto voće (jagode, kupine, maline, trešnje, višnje, borovnice) i ananas ne treba uvoditi do navršene PRVE godine života zbog visokog rizika od alergijske reakcije.

Kada: UŽINA/Rana večera između 16-17h

Priprema: Sirovo voće ispasirano u kašu koja se može razblažiti majčinim ili adaptiranim mlekom.

Koliko: 1 kašičica, postepeno povećavati količinu dok se ne zameni ceo obrok, odnosno dok ne izbacite iz obroka majčino ili adaptirano mleko. Kad ovo postane obrok, davati koliko dete želi da pojede, nemojte forsirati, ali ni odustajati.

Savet: Uvoditi jedno po jedno voće, na sledeći način. Jabuka tri dana, pa kajsija tri dana i tako redom. Postepeno uvođenje jednog po jednog voća omogućava da raspoznate šta je uzrok ukoliko dođe do alergijske reakcije ili bilo kakvih problema sa varenjem.

Banane treba davati u manjim količinama kod dece sklone gojaznosti.

SOK:

Zašto: Sokovi mogu pomoći ukoliko dođe do konstipacije.
Sok od jabuke možete početi da dajete sa navršena 4 meseca. Sok od breskve i kajsije sa 6 meseci.

Kada: IZMEĐU OBROKA

Priprema: Iscedite sveže voće u sokovniku.

Količina: Male količne kako sok ne bi zamenio obrok.

Savet: Sok u početku davati na kašičicu dok dete ne pređe na tvrdu flašicu ili čašu.

MESO i RIBA

Zašto: Početi sa ćuretinom i jagnjetinom sa 6 meseci, a nakon navršenih 8 meseci uvesti piletinu, teletinu i lososa i to nakon što ste uveli svo povrće.

KADA: RUČAK – pomešati sa povrćem

Priprema: Skuvati i ispasirati.

Količina: 1 kašičica pored povrća. Kasnije možete povećavati količinu i mešati sa povrćem.

Savet: Proverite da meso ne sadrži žilice, koščice i kožicu. Ovo je potrebno ukloniti pre davanja detetu.

JAJA

Zašto: Jaja se uvode tek sa navršenih 8 meseci do godinu dana i to na sledeći način: Prvo žumance, a tek potom belance sa navršenih godinu dana. Na ovaj način se izbegavaju alergijske reakcije.

KADA: DORUČAK ili RUČAK

Priprema: Tvrdo kuvano jaje

Količina: 1 žumance pored povrća. Ne treba preterivati sa jajima, a kasnije se može žumance mešati sa povrćem.

Savet: Nemojte davati detetu jaja više od tri puta nedeljno.

MLEČNI PROIZVODI

Zašto: Jogurt i kefir se mogu dati detetu nakon što se uvede u ishranu svo povrće i voće.
Mleko i drugi proizvodi se mogu davati detetu tek POSLE prve godine.

KADA: 18-19h samo ako je neophodno. Kasnije se mogu davati kao UŽINA ili mešati u hranu.

Primer ishrane po obrocima početak:

Vreme/ObrokKoja hrana
7h / DoručakŽitarice + Mleko
12h / RučakPovrće + Mleko
17h / Rana večeraVoće + Mleko
22h / VečeraMleko

 

*Napomena: Obrok se uvodi jedan po jedan. Kreće se prvo sa dodavanjem žitarica uz doručak, potom povrća uz ručak i na kraju voća uz ranu večeru.

Količina majčinog ili adaptiranog mleka pri uvođenju hrane:

Ukoliko dete sisa onda nije potrebno da pratite količinu, ono će samo jesti koliko mu je potrebno, međutim ukoliko koristite adaptirano mleko, onda je potrebno da se zadržite na količini sa kojom ste započeli tri prva obroka u koja se uvodi čvrsta hrana, jer ćete povećavati količinu hrane i postepeno izbacivati mleko iz obroka.

Normalno je: Da dete pljune hranu zatečeno ukusom i teksturom koju do sada nije srelo. Budite naoružani strpljenjem i pokušvajte polako i bez forsiranja. Normalno je isto i da hvata kašičicu i vadi rukama hranu i gura u usta. Uvođenje hrane će isprljati mnoge portiklice, majčice i verovatno podove i zidove, ali sve je to normalno.

Preporuka: Preporučujem da za početak koristite meku savitljivu silikonsku kašiku jer po mom iskustvu najlakše je prihvataju.

Savet za kraj: Kada uvedete sve povrće i voće, možete početi da mešate ukuse i pravite razičite kašice, ali o tome ću pisati zasebno.

Uvođenje čvrste hrane bebama od 6 meseci do 1. godine by Ana Vuletić Anastasijević

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!