U Srbiji je običaj da se za Mali Božić pravili kolač Vasilica koji je u nekim krajevima u obliku pogače dok je u Vojvodini slična Božićnom kolaču česnici.
Razlika u ova dva kolača je u tome što se u vasilicu pored kora, oraha, šećera, meda, ulja, stavlja i suvo grožđe. Nekad se kore nisu kupovale kao danas, nego su ih domaćice same rastezale.
Vasilica, sastojci:
- 500 gr kora,
- 150 gr meda,
- 300 gr oraha,
- 300 gr kristal šećera,
- 200 gr suvog grožđa,
- pola čaše ulja i voda.
Vasilica, priprema:
- Izmešati mlevene orahe, šećer i suvo grožđe.
- U tepsiju staviti pek papir ili namastiti je i staviti 2 kore preko koje se kašikom polije malo meda, pospe se malo oraha i šećera i suvog grožđa i poprska se uljem i vodom.
- Tako ponavljati na svaku koru, dok ne ostanu 2 kore, koje se stave na kraju i namažu sa uljem.
- Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni da česnica porumeni.
- Kad se ohladi iseći je na kocke.
Vasilica se priprema oko 60 minuta. Dovoljna je za 10 osoba.
Jelica Podraščanin
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!