Vasilica – Jelica Podraščanin

U Srbiji je običaj da se za Mali Božić pravili kolač Vasilica koji je u nekim krajevima u obliku pogače dok je u Vojvodini slična Božićnom kolaču česnici.

Razlika u ova dva kolača je u tome što se u vasilicu pored kora, oraha, šećera, meda, ulja, stavlja i suvo grožđe. Nekad se kore nisu kupovale kao danas, nego su ih domaćice same rastezale.

Vasilica, sastojci:

  • 500 gr kora,
  • 150 gr meda,
  • 300 gr oraha,
  • 300 gr kristal šećera,
  • 200 gr suvog grožđa,
  • pola čaše ulja i voda.

Vasilica, priprema:

  • Izmešati mlevene orahe, šećer i suvo grožđe.
  • U tepsiju staviti pek papir ili namastiti je i staviti 2 kore preko koje se kašikom polije malo meda, pospe se malo oraha i šećera i suvog grožđa i poprska se uljem i vodom.
  • Tako ponavljati na svaku koru, dok ne ostanu 2 kore, koje se stave na kraju i namažu sa uljem.
  • Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni da česnica porumeni.
  • Kad se ohladi iseći je na kocke.

Vasilica se priprema oko 60 minuta. Dovoljna je za 10 osoba.

Jelica Podraščanin

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Istraži recepte