12. jun – Internacionalni dan falafela
12. jun – Internacionalni dan falafela

Falafel loptice od leblebija – Najzdravija brza hrana

Falafel je, je kao i humus bliskoistočni specijalitet koji postaje sve popularniji i na našim prostorima. Ova poslastica je možda jedino jelo koje se ujedno ubraja u brzu hranu i među zdrave i vegetarijanske specijalitete. Smatra se da su falafel loptice izmislili još egipatski beduini kao poslasticu od lako dostupne leblebije. Danas je falafel poznat i popularan širom sveta, možete ga naručiti u fast food baru ali i u elitnijim restoranima.

Moć falafela leži u leblebijama, mahunarki iz familije bobova. Osim jedinstvenog ukusa i arome, leblebija ima i mnogo zdravstvenih blagodeti. Bogate su gvožđem i sadrže toliko vlakana da nas drže sitima po nekoliko sati.  Bogate su i kalcijumom, obroku daju puni sastav potrebnih amino-kiselina, a uz sve to imaju i nizak glikemijski indeks, te pomažu stabilizaciji nivoa šećera u krvi. Leblebije su odličan biljni izvor gvožđa, a bogate su i vitaminom C, koji pospešuje njegovu apsorpciju.

Falafel je nacionalno jelo Izraela, i najpoznatija brza hrana ove zemlje. Na ulicama Izraela falafel se peče u fritezi, služi se uz pita hleb uz humus, tahini (susamova pasta) i povrće. U kućnoj varijanti možete dodati malo ulja i peći ga u rerni na pak papiru. Služite ga u lepinji ili na tanjiru na koji ste prethodno stavili humus, uz različito sirovo povrće i preliv po želji (grčki jogurt ili tahini pastu).

NAJVEĆI FALAFEL NA SVETU

Ginisov rekord za najveću kuglicu falafela drži Jordan gde je 2012. godine ispečena kuglica teška 74,75 kilograma. Sastojala se od nekoliko desetina kilograma leblebija, 5 kilograma luka, 2 kilograma svežeg peršuna i korijandera.

LEBLEBIJA – prirodan izvor proteina

Leblebija predstavlja odličan izvor proteina te se preporučuje vegetarijancima, ali i sportistima i ljudima na specijalnom režimu ishrane. istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje ove mahunarke snižava holesterol. Leblebija predstavlja nepresušan izvor kulinarskih ideja te se pored falafela, može jesti i kao grickalica ili konzumirati u vidu humusa. Zbog blagog ukusa leblebija se može lako kombinovati uz različite vrste jela. Kuvanu leblebiju koristite kao proteinski dodatak čorbi ili salati ili poslužite humus kao prilog uz meso ili ribu. Nutricionisti preporučuju da zbog svojih nutritivnih prednosti povremeno bude deo ishrane svih nas. Zanimljivo je i to da gotovo nikad  ne izaziva alergijske reakcije i ne sadrži gluten.

RECEPTI

FALAFEL KUGLICE

Za dve osobe

Vreme pripreme: 40 minuta

Sastojci:

  • 100 g leblebija
  • 200 hummusa
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 6  kuglica falafela
  • veza peršunovog lista
  • 5 kašika grčkog jogurta
  • Pita hleb

Leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noći da nabubre. Nakon toga ih skuvati, oljuštiti i sjediniti sa peršunom , korijanderom, prazilukom, limunovim sokom, belim lukom, biberom i 2 kašike brašna. Oblikujte loptice željene veličine i ubacujte ih u zagrejano ulje. Umesto dubokog ulja loptice možete peći u rerni na pak papiru. Humus raširiti po tanjiru, dodati loptice i sveže povrće, služiti uz pita hleb.

12. jun – Internacionalni dan falafela
12. jun – Internacionalni dan falafela

FALAFEL BURGER SA URNEBES HUMMUSOM

Za dve osobe

Vreme pripreme 40 minuta

Sastojci:

  • 2 Zemičke
  • 250g hummusa
  • 4 lista zelene salate
  • 2 paradajza
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike mešavine začina
  • Falafel pljeskavica (160gr leblebija, luk, beli luk, začini, dve kašike brašna)

Priprema falafel pljeskavice:

  • Leblebije potopiti u vodu i ostaviti preko noći da nabubre. Iscediti leblebiju, i stavite u tiganj sa svežom vodom, i dovesti do ključanja. Smanjiti vatru i pustiti da se krčka oko sat vremena. Nakon toga pomešajte leblebiju, beli luk, luk, so i biber i dodati 2 kašike brašna i sve to ispasirati u blenderu. Formirati mešavinu u pljeskavicu, i pržiti u ulju dok ne porumeni (5-7 minuta).
  • Zemičku preseći na pola, namazati kari hummusom i preliti sa dve kašike maslinovog ulja. Na to dodati zelenu salatu , falafel i na kriške isečen paradajz. Sve posuti sa kašikom mešavine začina i poklopiti drugim delom lepinje.

 

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!