13. maj - Svetski dan humusa
13. maj - Svetski dan humusa

Svetski dan humusa je praznik koji tradicionalno proslavlja više hiljada ljudi sa različitih kontinenata: pripremaju svoje omiljene obroke sa ovim ukusnim jelom, dele ih sa drugima i postavljaju fotografije ovog kremastog specijaliteta na društvene mreže. Trend postavljanja fotografija sa humusom postaje sve popularniji i među ljubiteljima humusa u Srbiji, a fotografije i recepti na društvenim mrežama su objedinjeni pod haštagom #VolimHumus.

Šta je humus?

Mešavina leblebija, susamove paste, limunovog soka i belog luka – što je osnovni recept za humus poznata je pre svega po odličnom ukusu i dobrom uticaju na zdravlje. Pored toga, lepota ove namirnice, tvrde njeni poznavaoci, je pre svega u njenoj jednostavnosti u konzumiranju. Za par minuta, humus namazan na parče hleba, poslužen uz tortilju ili kao nadev u sendviču predstavlja zdrav obrok. Tome u prilog ide i činjenica da humus sadrži visok nivo proteina, gvožđa, pomaže regulaciju šećera u krvi i smanjuje nivo lošeg holesterola. Humus se takođe, može jesti kao umak uz komadiće svežeg povrća i peciva, prilog uz meso ili ribu, preliv za salatu ili pastu. Takođe je hrono, bez glutena, posan i vegeterijanski.  Zbog svog praktičnog pakovanja idealan je za aktivne ljude koji su stalno u pokretu.

Ovaj specijalitet, poreklom sa Bliskog istoka, već decenijama unazad popularan je u  Americi i Evropi, a poslednjih godina sve više osvaja i domaće trpeze.

Život po mom ukusu

Humus je ujedinio gurmane i pobornike zdrave ishrane jer je specijalitet lako uklopljiv u različite jelovnike i ukuse.

ZANIMLJIVOSTI

Obožavaju ga holivudske zvezde

Lady Gaga, Kejt Mos, En Hatavej i Natali Portman samo su neke od zvezda koje gotovo svakodnevno konzumiraju humus i često govore o bogatom ukusu i dobrobitima ovog orijentalnog specijaliteta. Svoju popularnost humus nije stekao samo zahvaljujući tome što povoljno deluje na zdravlje – njegova tajna leži i u neodoljivom ukusu.

Humus je čest gost u receptima poznatih kuvara

Najpopularniji recept za humus je upravo onaj koji je gledaocima preneo Džejmi Oliver, koji humus preporučuje i zbog nutritivnih vrednosti i zbog jednostavnog kombinovanja. Gordon Remzi osnovnom ukusu humusa dodaje mešavinu začina kao što su mlevena paprika, đumbir, kim, korijander, semenke senfa i tako dobija pikantniji ukus. Još jedan poznati kuvar, Entoni Bordejn, istraživao je razliku u recepturi humusa obilazeći poznate restorane u Jerusalimu, Izraelu, Palestini.

Zgodni momci obožavaju humus

Ceo svet je toliko lud za humusom da je čak pokrenuta i instagram stranica  zgodnih momaka koji jedu humus! Pogledajte i uverite se i sami na Instagram stranici  @hotdudesandhummus koju za sada ima više od 40 hiljada pratioca.

Film o humusu – Hummus the Movie (2015)

Humus ujedinjuje zemlje Bliskog Istoka ali je ujedno i u njihovom žarištu jer se vekovima unazad vodi borba o njegovom poreklu. Baš o ovoj tematici, ali i o humusu kao jelu koje ima moć da premosti verske, etničke i ekonomske razlike snimljen je dokumentaran film Hummus the Movie koji potpisuje reditelj Oren Rozenfeld. U Jerusalimu je prvi put prikazan u decembru 2015, a tokom 2016, prikazivan je širom sveta: U Sijetlu, Njujorku, Berlinu, Varšavi, Buenos Airesu 

Nutricionisti su rekli – Najzdraviji namaz na svetu!

Jelo za kojim poslednjih godina u svetu vlada potpuna opsesija, a koje je odskoro sve popularnije i kod nas, omiljeno je kod nutricionista.  Istraživanje koje je svojevremeno sproveo New York Times, pokazalo je da devet od deset upitanih nutricionista smatra da je HUMUS – zdrav namaz. Leblebije, tahini pasta, beli luk i limun – osnovni sastojci humusa – sigurna su formula za zdrav i ukusan namaz.

Poreklo “najzdravijeg namaza na planeti”

Naziv ovog bliskoistočnog specijaliteta  proističe od arapske reči “hummus”, odnosno leblebija, dok je pun naziv „hummus bi tahīna“, odnosno “leblebije sa tahini pastom”. Pojedina istraživanja pokazuju da je ova namirnica bila veoma zastupljena u ishrani Starih Grka, a prema nekim predanjima smatra se da je u prvim zalogajima humusa uživao još egipatski sultan Saladin u 12. veku. Danas se  ovaj specijalitet nalazi u žarištu sukoba između libanske i izraelske kuhinje, jer ga obe nacije smatraju svojim izvornim jelom.

Spremne za leto – uz leblebiju do lepe kože i kose

Razlog više da probate humus leži u leblebijama, glavnom sastojku humusa. Ove mahunarke bogate su manganom koji je veoma značajan za zdravu i lepu kožu. Jedna šolja leblebija sadrži čak 84% dnevno potrebne količine mangana koji je izuzetno bitan jer učestvuje u stvaranju kolagena i štiti kožu od UV zračenja. Pored toga humus je bogat vitaminom E koji, prema nekim istraživanjima, ima povoljan uticaj na regeneraciju kože i lečenje oštećene kose.

Ribella Hummus – Novi ukusi i nova pakovanja

Najveći proizvođač humusa u Srbiji, Ribella, pored postojećih 6 ukusa (natural, semenke bundeve, urnebes, šitake, pikant i cvekla), plasirao je i dva nova ukusa –pod nazivom DUO MIX- hummus ajvar (sa dodatim ajvarom) i hummus sweet onion salad (sa karamelizovanim crnim lukom). Ribella hummus možete pronaći u pakovanjima od 200g i 80g. Način pripreme Ribella hummusa sličan je kućnim uslovima, zahvaljujući čemu su sačuvane sve nutritivne vrednosti i pun ukus njegovih sastojaka.

Posetite Facebook stranu Ribella – ljubitelji dobrog zalogaja i Instagram nalog @Ribella_Srbija za mnogo novih ideja i načina kombinovanja humusa.

Saopštenje: Ribella

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!