5 Saveta za ishranu tokom odmora
5 Saveta za ishranu tokom odmora

Letovanje je nešto što planiramo i čemu se radujemo tokom cele godine. Međutim, osim osnovnih troškova putovanja, moramo računati i na troškove hrane na destinaciji, koji često nisu mali. Ali, ni novac nije jedini razlog zbog koga bi trebalo da razmišljate o ishrani na putovanju.

Često se za letovanje pripremamo dijetama i režimima ishrane, pa bi bila šteta da sav trud bude uzaludan. Deset dana nezdrave ishrane može imati i dugoročne posledice po vaš organizam. Kada se svi ovi faktori uzmu u obzir složićete se da je poželjno osmisliti način ishrane pre puta. Evo nekoliko saveta koji će vam u tome pomoći.

Razmislite o tipu smeštaja

Ovo je prva stavka planirana svakog putovanja, a kada o njoj odlučujete trebalo bi uzeti u obzir i svoje afinitete kada je ishrana u pitanju. Apartmanski smeštaj nudi privatnost, i mogućnost za samostalnu pripremu obroka.

Ukoliko putujete kolima imaćete i više mogućnosti da ponesete neku hranu sa sobom. Ovo je posebno korisno ako imate osetljiviji želudac, jer se hrana u inostranstvu razlikuje od naše, i možda vam određeni začini neće prijati.

Samostalna priprema obroka je pratična iz više razloga. Osim što nećete zavisiti od drugih i što ćete jesti hranu koja vam u potpunosti odgovara, takođe ćete i uštedeti. Hrana u marketima je nesumnjivo jeftinija od obroka u restoranima.

5 Saveta za ishranu tokom odmora
5 Saveta za ishranu tokom odmora

Jedina mana samostalne pripreme obroka je što na putovanju često nemamo dovoljno vremena da spremamo, a postoji i tip ljudi koji na odmoru jednostavno ne želi da razmišlja o ovim stvarima. U tom slučaju je možda bolji izbor hotelski smeštaj koji možete rezervisati preko booking.com sajta.

Hotelske sobe nemaju kuhinju i obično je barem neki obrok (najčešće doručak) uključen u cenu smeštaja. To su obično varijante sa švedskim stolom. Ukoliko je vaš budžet veći, možete se odlučiti i za all inclusive varijantu gde nećete morati da brinete ni o jednom obroku.

Pažljivo sa egzotičnim specijalitetima

Putovanja su svakako prilika da se osim sa destinacijom i njenim znamenitostima upoznate i sa kulturom mesta koje obilazite, ljudima, ali i sa njihovim gurmanskim specijalitetima. Kao što smo napomenili, egzotična hrana je često veoma začinjena, tako da ne eksperimentišite ukoliko ste imali neprijatnih iskustva ili vam se čini da vam možda neće prijati.

5 Saveta za ishranu tokom odmora
5 Saveta za ishranu tokom odmora

Takođe obratite pažnju na to gde kupujete hranu. Prodaja na ulici je česta pojava, a može se desiti da higijena na tim mestima nije baš na zavidnom nivou, što može dovesti do toga da se otrujete. To nam na odmoru definitivno nije potrebno. Jedite na proverenim mestima, i poslušajte preporuke turističkih vodiča.

Odolite brzoj hrani

Jasno je da ćete ukoliko letujete u Grčkoj pojesti giros, a verovatno i njih nekoliko. To je svakako u redu, ali trudite se da vam to ne postane dnevni ritual. Svakodnevno konzumiranje ovog ili sličnih obroka će se gotovo sigurno odraziti na vašu težinu.

5 Saveta za ishranu tokom odmora
5 Saveta za ishranu tokom odmora

Ali to nije jedini problem. Ukoliko stalno jedete tešku hranu, teže će vam padati i plivanje i druge morske aktivnosti, zbog kojih ste zapravo i došli. Dakle, povremeni giros je okej, ali svakog dana i za svaki obrok – definitivno ne.

Takođe je put do same destinacije, zaustavljanje na pumpama i u fast food-ovima kraj puta idealna prilika da u sebe unesete još štetne i brze hrane. Izbegnite to tako što ćete užinu za put pripremiti kod kuće, a od gickalica poneti voće, orašaste plodove ili integralne štanglice.

Redovno se hidrirajte

Unošenje velikih količina vode je nešto što je na letovanju jednostavno obavezno. Svakodnevno izlaganje suncu, brži tempo života, a uz to i konzumiranje alkohola doprineće tome da će vašem organizmu biti potrebno više vode nego obično. Uvek sa sobom nosite flašicu vode.

5 Saveta za ishranu tokom odmora
5 Saveta za ishranu tokom odmora

Naravno, ne zaboravite ni na voće! Ono će vas svakako osvežiti, a uz to predstavlja i odličnu užinu tokom dana. Naravno, tu su i raznovrsne salate. Iskoristite priliku da probate domaće plodove na destinaciji jer ćete sigurno naići na nešto novo, ili drugačije u odnosu na ono na šta ste navikli.

5 Saveta za ishranu tokom odmora
5 Saveta za ishranu tokom odmora

Ne odustajte od svog režima ishrane

Oni koji su stalno na dijetama sigurno su upoznati sa čuvenim “jo-jo efektom” koji podrazumeva brz povratak skinutih kilograma, i to možda čak u većoj meri. Ne dozvolite da liniju koju ste napokon doveli u red narušite zbog desetak dana prejedanja.

Vrlo je verovatno da na odmoru nećete moći da kontrolišete tačno vreme obroka i unos kalorija na koji ste navikli, i time ne bi ni trebalo da se opterećujete, jer ste došli da se odmorite od svega, pa i od toga. Ipak, možete da povedete računa, i izbegavate fast food, preveliku konzumaciju alkohola, sladolede, i značajno obilnije obroke na koje niste navikli.

Ukoliko ste na nekom režimu ishrane iz zdravstvenih razloga, to bi definitivno trebalo da poštujete. Čuvajte se i ako imate alergije na pojedinu vrstu hrane, i pažljivo čitajte deklaracije nepoznatih proizvoda.

Odmor je nešto što je svima potrebno i tokom njega treba maksimalno uživati. Ukoliko primenite ove savete u vezi ishrane, osećaćete se bolje tokom celog putovanja, i imaćete više energije za nezaboravne avanture i uspomene.

Izvor: putujsigurno.rs

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!