Kako iseći kolače na istu veličinu?

RECEPT PRIPREMILASuzana Mitić

Kako iseći kolače da svi budu isti?

Pravljenje kolača je vrlo zahtevan posao, ali da bih kompletno bila zadovoljna, vrlo je bitno kako iseći kolače, da svako parče liči na drugo.

Koliko puta me samo izdalo strpljenje, htela sam da odustanem, ali nisam mogla, a ni smela! Snalazila sam se na razne načine, slušala savete, učila i upijala od drugih. Ne mogu reći da je sve savršeno, ali ka tome vodi.

Za početak, kupila sam oštar, mali nož, koji nema zadebljanje na kraju i vrlo je tanak. Isključivo ga koristim i samo za sečenje kolača. Smislim koliko hoću da bude veliki kolač i na osnovu toga napravim tzv. „mrežu kolača“, odnosno iscrtam hemijskom olovkom kocke ili štangle, za veličinu koju smatram da je odgovarajuća.

Za kolač na slici, iscrtala sam na papiru kocke veličine 7 x 5, jer sam smatrala da je takva, veća kocka, odgovarajuća za ovaj kolač. Ako je kolač mek i sočan, kao ovaj koji sam pravila, ne morate da stavljate i zavlačite papir ispod kolača, mada to i ne može, jer nećete uspeti. Dovoljno je da sa svih strana kolača stavite iscrtane pravougaonike, da biste znali kako početi i gde završiti sečenje kolača.

Kako iseći kolače - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Kako iseći kolače – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Bez papira mi se više puta „omaklo“ da krenem dobro i onda završim skroz desno ili levo.

Prvo odrežite krajeve, pa tek onda merite i secite, odnosno nož se vuče kroz kolač. Ako je čokoladna glazura, kad je pravite, obavezno stavite zrno soli, da glazura ne bi pucala.

Možete nož zagrejati na plamenu i obavezno posle svakog reza obrišete nož kuhinjskim ubrusom.

Za sečenje torti, nož stavim u čašu sa vodom i obavezno, pri svakom rezu, od oboda čaše skinem višak šlaga, obrišem papirom i ponovo  stavim u vodu i takvim nastavim sečenje.

Za mnoge kolače mi smeta obod od poslužavnika, pa koristim ili parče laminata koje je veličine pleha i samo služi za tu svrhu ili pak delove – odnosno police regala, koji više nemaju tu svrhu. Obložim folijom i dobijem poslužavnik, idealan za sečenje. Isečene kolače, obavezno uvijte folijom da se ne bi sušili.

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Kako iseći kolače na istu veličinu?

Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Brzi uštipci – idealno za decu i (ne)najavljene goste

Brzi uštipci - najlakša zanimacija za decu i (ne)najavljene goste. Mogu se služiti slatki i slani.