Kako iseći kolače - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Kako iseći kolače - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online

Kako iseći kolače da svi budu isti?

Pravljenje kolača je vrlo zahtevan posao, ali da bih kompletno bila zadovoljna, vrlo je bitno kako iseći kolače, da svako parče liči na drugo.

Koliko puta me samo izdalo strpljenje, htela sam da odustanem, ali nisam mogla, a ni smela! Snalazila sam se na razne načine, slušala savete, učila i upijala od drugih. Ne mogu reći da je sve savršeno, ali ka tome vodi.

knjige 450 20

Za početak, kupila sam oštar, mali nož, koji nema zadebljanje na kraju i vrlo je tanak. Isključivo ga koristim i samo za sečenje kolača. Smislim koliko hoću da bude veliki kolač i na osnovu toga napravim tzv. “mrežu kolača”, odnosno iscrtam hemijskom olovkom kocke ili štangle, za veličinu koju smatram da je odgovarajuća.

Za kolač na slici, iscrtala sam na papiru kocke veličine 7 x 5, jer sam smatrala da je takva, veća kocka, odgovarajuća za ovaj kolač. Ako je kolač mek i sočan, kao ovaj koji sam pravila, ne morate da stavljate i zavlačite papir ispod kolača, mada to i ne može, jer nećete uspeti. Dovoljno je da sa svih strana kolača stavite iscrtane pravougaonike, da biste znali kako početi i gde završiti sečenje kolača.

Kako iseći kolače - Suzana Mitić - Recepti i Kuvar online
Kako iseći kolače – Suzana Mitić – Recepti i Kuvar online

Bez papira mi se više puta “omaklo” da krenem dobro i onda završim skroz desno ili levo.

Prvo odrežite krajeve, pa tek onda merite i secite, odnosno nož se vuče kroz kolač. Ako je čokoladna glazura, kad je pravite, obavezno stavite zrno soli, da glazura ne bi pucala.

Možete nož zagrejati na plamenu i obavezno posle svakog reza obrišete nož kuhinjskim ubrusom.knjige 234 60

Za sečenje torti, nož stavim u čašu sa vodom i obavezno, pri svakom rezu, od oboda čaše skinem višak šlaga, obrišem papirom i ponovo  stavim u vodu i takvim nastavim sečenje.

Za mnoge kolače mi smeta obod od poslužavnika, pa koristim ili parče laminata koje je veličine pleha i samo služi za tu svrhu ili pak delove – odnosno police regala, koji više nemaju tu svrhu. Obložim folijom i dobijem poslužavnik, idealan za sečenje. Isečene kolače, obavezno uvijte folijom da se ne bi sušili.

Suzana Mitić

p149648a0

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!