Fina čorba od sočiva i ječma je recept za zdravu čorbu i može se pripremati kako u letnje, tako i u hladne, zimske dane. Odlična je i kao obrok za vegetarijance.
Ovaj recept se brzo i lako priprema i servira samo 300 kalorija po porciji.
Navedena količina sastojaka je za 4 osobe i sprema se sa 1-1,5 litrom vode, a svi sastojci se mogu i multiplicirati više puta, a količina vode se može i smanjiti, što povećava gustinu čorbe, u zavisnosti od ukusa.
Fina čorba od sočiva služi se topla, uz dodatak peršunovog lista, za ukras. Ovo je, takođe, posno jelo.
Fina čorba od sočiva, sastojci
- 100 gr, crveno sočivo
- 100 gr, ječam
- 1 šargarepa
- 1 peršun
- 1 celer
- 1/2 tikvice
- 4 lista lovora
- 4 kašike pasiranog paradajza
- 1 muškatni oraščić
- 2 kašike maslinovog ulja
- so
- biber
- 1-1,5 litar vode
Fina čorba od sočiva, priprema
- Sočivo i ječam potopiti u hladnu vodu, tako da ih skroz pokrije.
- Dok se sočivo natapa, iseckati 1 šargarepu, 1 koren peršuna, mali koren celera i pola veće tikvice na kockice, a peršunov list sitno naseckati.
- Zakuvati 1-1,5 l vode do ključanja.
- Procediti sočivo i ječam.
- Smanjiti temperaturu, ali da voda i dalje vri. Dodati sočivo i ječam u ključalu vodu. Kuvati 10 minuta na jakoj varti u povremeno mešanje. Paziti da ne iskipi.
- Nakon 10 minuta dodati ostalo povrće, lovorov list i maslinovo ulje.
- Ukoliko je potrebno, smanjiti još toplinu kuvanja, pa nakon 10 minuta dodati naribani oraščić, pola sitno iseckanog peršunovog lista, so i biber po ukusu i dodati paradajz pire.
- Kuvati još oko 30 minuta. Dok se sočivo ne počne da raspada.
- Servirati vruće, sa dodatkom svežeg peršunovog lista.
Vreme pripreme je oko 40 minuta.
Marijana Primc Anastasijević
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Ručak na brzinu, kliknite na link: RUČAK NA BRZINU.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!