Koh sa jagodama – koh od griza se najčešće preliva zagrejanim mlekom u koje se dodaje šećer. Zapravo, imala sam u planu da napravim baklavu sa voćem, ali s obzirom da je bilo kasno i da prodavnice nisu radile (a nisam imala kore), odluka je pala – koh sa voćem.
Odlučila sam da napravim voćni koh – bez mleka. Od voća možete koristiti ono koje volite. Preporučujem crveno voće. U zamrzivaču sam imala jagode i višnje i rešila da ih potrošim. Ukoliko koristite sveže voće, dodajte još 1 dl vode, okvirno.
Koh sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online
Koh sa jagodama – koh od griza se najčešće preliva zagrejanim mlekom u koje se dodaje šećer. Odlučila sam da napravim voćni koh – bez mleka.
- 4 komada jaja
- 4 kašike šećera
- 1 kesica vanilin secera
- 6 kašika griza (punih)
Preliv:
- 150 gr višanja (bez koštica)
- 150 gr jagoda
- 8 kašika šećera (ili po ukusu)
- 4,5 dl vode (ili više)
- Belanca umutite u čvrst sneg. Dodajte šećer (plus vanilin) i mutite dok se on ne otopi. Na kraju dodajte žumanca i mutite mikserom kratko. Umešajte griz.
- Pleh okvirnih dimenzija 20 x 30 cm premažite uljem, pospite brašnom i izlijte koh. Pecite ga u zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180 stepeni.
- Dok se koh peče, pripremite preliv: jagode iseckajte na sitnije komade, dodajte višnje (bez koštica), vodu i šećer. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 5 minuta, od momenta početka vrenja.
- Pečeni koh prelijte mlakim sirupom.
- Voće možete izblendirati i premazati koh ili ga zajedno sa prelivom sipati preko koha.
Ako vam ne prija mleko ili ga ne konzumirate iz nekog razloga, ovako pripremljen koh je pravi izbor za vas.
Kristina Gašpar
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!