Koh sa jagodama – Kristina Gašpar

Koh sa jagodama – koh od griza se najčešće preliva zagrejanim mlekom u koje se dodaje šećer. Zapravo, imala sam u planu da napravim baklavu sa voćem, ali s obzirom da je bilo kasno i da prodavnice nisu radile (a nisam imala kore), odluka je pala – koh sa voćem.

Odlučila sam da napravim voćni koh – bez mleka. Od voća možete koristiti ono koje volite. Preporučujem crveno voće. U zamrzivaču sam imala jagode i višnje i rešila da ih potrošim. Ukoliko koristite sveže voće, dodajte još 1 dl vode, okvirno.

Koh sa jagodama - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online
Koh sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Koh sa jagodama – Kristina Gašpar – Recepti i Kuvar online

Koh sa jagodama – koh od griza se najčešće preliva zagrejanim mlekom u koje se dodaje šećer. Odlučila sam da napravim voćni koh – bez mleka.

  • 4 komada jaja
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica vanilin secera
  • 6 kašika griza (punih)

Preliv:

  • 150 gr višanja (bez koštica)
  • 150 gr jagoda
  • 8 kašika šećera (ili po ukusu)
  • 4,5 dl vode (ili više)
  1. Belanca umutite u čvrst sneg. Dodajte šećer (plus vanilin) i mutite dok se on ne otopi. Na kraju dodajte žumanca i mutite mikserom kratko. Umešajte griz.
  2. Pleh okvirnih dimenzija 20 x 30 cm premažite uljem, pospite brašnom i izlijte koh. Pecite ga u zagrejanoj rerni 25-30 minuta na 180 stepeni.
  3. Dok se koh peče, pripremite preliv: jagode iseckajte na sitnije komade, dodajte višnje (bez koštica), vodu i šećer. Kuvajte na srednjoj temperaturi oko 5 minuta, od momenta početka vrenja.
  4. Pečeni koh prelijte mlakim sirupom.
  5. Voće možete izblendirati i premazati koh ili ga zajedno sa prelivom sipati preko koha.
Koh treba da odstoji nekoliko sati. Najukusniji je kada se dobro rashladi u frižideru.

Ako vam ne prija mleko ili ga ne konzumirate iz nekog razloga, ovako pripremljen koh je pravi izbor za vas.

Kristina Gašpar

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Koh sa jagodama – Kristina Gašpar

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.