AD „Bačka“ pobednik takmičenja „Najbolja srpska kobasica“
AD „Bačka“ pobednik takmičenja „Najbolja srpska kobasica“

Najbolju srpsku barenu kobasicu proizvodi „Bačka“ a.d. odlučio je stručni žiri na prvom takmičenju u pravljenju kobasica od mesa sa domaćih farmi, koje je organizovala Privredna komora Srbije.

Žiri, kojeg je činio 21 stručnjak iz renomiranih srpskih institucija koje se bave higijenom i tehnologijom proizvodnje hrane, poput Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu, Fakulteta veterinarske medicine u Beogradu, Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu, novosadskog Tehnološkog fakulteta, odlučio je da brend „najbolja srpska kobasica“, osim „Bačke“, ponesu i proizvodi zemljoradničke zadruge „Trlić“ i industrije mesa „Gombit“, koji su napravili najbolje proizvode po recepturi, po kojoj kobasice sadrže 65 do 70 svinjskog mesa prve kategorije i oko 20 do 25 odsto masnog tkiva.

Cilj takmičenja je unapređenje brenda i konkurentnosti domaćih proizvođača, a učešće u manifestaciji, pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije, kao i sticanje znaka „najbolja srpska kobasica”, domaćoj industriji mesa i proizvođačima donosi dodatnu vrednost, dajući njihovim proizvodima, u zdravoj takmičarskoj konkurenciji, karakteristike brenda, rekao je Miroslav Miletić, potpredsednik PKS.

AD „Bačka“ pobednik takmičenja „Najbolja srpska kobasica“
AD „Bačka“ pobednik takmičenja „Najbolja srpska kobasica“

Znak „najbolja srpska kobasica“ predstavlja rezultat poštovanja standarda koje primenjuju proizvođači u Srbiji. Njihova osnovna odlika jeste kvalitet, prema zahtevima potrošača, kao i adekvatna cena u odnosu na kvalitet. I kao takav proizvod je istovetnog je kvaliteta bilo da se prodaje u zemlji u kojoj je nastao, bilo u celom svetu, objasnio je Miletić.

Najteži i istovremeno najkreativniji zadatak svake industrije, ističe potpredsednik PKS, jeste upravo stvaranje brenda jer ima cilj da podigne svest potrošača, kako domaćih, tako i inostranih u kvalitet proizvoda odgovarajućeg porekla. Srpska industrija mesa zaslužuje poverenje potrošača, jer ima znanje i potencijal za unapređivanje svog poslovanja.

Na takmičenju za „Najbolju srpsku kobasicu“ učestvovale su industrije mesa „Topola“, „Neoplanta“, „Carnex“, „Yuhor“, „Zlatiborac“, „Gombit“, „Bačka“ a.d., zemljoradničke zadruge „Trlić“ i „Budućnost“, samostalna ugostiteljsko trgovinska radnja „Dukat“ iz Pirota, kao i poljoprivredna gazdinstva Save Graorca iz Kovilja i Nenada Vojinovića iz Kuzmina.

V.d. direktor Uprave za veterinu, Nenad Petrović, istakao je da sve manifestacije koje imaju cilj da istaknu kvalitet domaćeg proizvoda, upravo šire mogućnosti izvoza na standardnim tržištima, ali i na novim, kakvo je kinesko.
Ivan Nastasijević iz Instituta za higijenu i tehnologiju mesa naglasio je da je došlo vreme da se ponovo na tržištu pojave dobri proizvodi sa nacionalnim prefiksom.

Osim kvalitetnijih proizvoda, dodao je Nastasijević, to omogućava i povezivanje industrije hrane sa turističkom ponudom Srbije i drugim aspektima privrednog razvoja zemlje.

Pobednik takmičenja, šef proizvodnje u „Bačka“ a.d. Nebojša Urumović, istakao je da će se ta kompanija truditi da njihovi kvalitetni proizvodi dođu do svih potrošača.

Poljoprivrednik Nenad Vojinović iz Kuzmina rekao je da se prijavio na takmičenje kako bi što više motivisao mlade na selu da krenu njegovim stopama i zajedno unaprede proizvodnju kobasica.

Izvor: Privredna komora Srbije

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!