Alergeni u ugostiteljstvu u skladu sa novim evropskim zakonom

0

Master šef Daniel Ayton, potpredsednik Svetskog društva Master Šefova u Beogradu

Alergeni u ugostiteljstvu – ugostitelji uče kako da brinu o zdravlju gosta

Svet se ubrzano menja na svim poljima, pa nova znanja ne zaobilaze ni oblast gastronomije. Nekada je bilo važno gosta dobro nahraniti i ugoditi njegovom ukusu, probirljivijima zadovoljiti sva čula, a danas je podjednako važna i briga o zdravlju gosta i njegovim specifičnim potrebama. Alergeni u ugostiteljstvu je bila tema predavanja u Metro HoReCa centru.

Šefovi koji misle na budućnost na vreme se edukuju kako da dobro ugoste i osobe koje ne podnose gluten ili su osetljive na neke druge alergene u namirnicama.

Master šef Daniel Ayton, potpredsednik Svetskog društva Master Šefova u Beogradu | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas? 2Daniel Ayton, potpredsednik Svetskog društva Master šefova i svetski priznati kulinarski majstor, bio je gost Beograda i HoReCa centra kompanije METRO Cash & Carry Srbija, gde je održao jednodnevni teorijski seminar na aktuelnu temu – alergeni u ugostiteljstvu u skladu sa novim evropskim zakonom.

– Ovakvom edukacijom idemo korak ispred i verujemo da će se i naša struka pitati kada u Srbiji bude usvajan ovaj Zakon – rekao je Uroš Urošević, rukovodilac HoReCa centra pozdravljajući gosta iz Velike Britanije.

Master šef Daniel Ayton, potpredsednik Svetskog društva Master Šefova u Beogradu | Recepti & Kuvar Online - Šta da kuvam danas?

Ayton je posvećen tome da upoznaje svoje kolege sa postupanjem sa alergenima u svetlu evropskog standarda i zakona koji je stupio na snagu u decembru 2014. godine. U skladu sa tim zakonom, u svim ugostiteljskim objektima biće obavezno vidno obeležavanje namirnica, kako bi gosti imali tačan uvid u sadržaj namirnica. Naime, sve je više ljudi koji su osetljivi na različite alergene, pa ugostitelji čine sve kako bi sprečili ili bar smanjili mogućnost da nekom od gostiju izazovu zdravstvene probleme.

– Činjenica da 150 miliona ljudi u Evropi pati od alergija, govori o tome da je ovo jedna od najzastupljenijih bolesti. Novi zakon, koji bi trebalo uskoro da stupi na snagu i u Srbiji, definisaće ovo važno pitanje u ugostiteljstvu. Ugostitelji će u komunikaciji sa gostima morati da budu precizni i detaljni u pogledu prisustva alergena u jelima, kako bi se isključila svaka mogućnost ugrožavanja zdravlja – rekao je Daniel Ayton obraćajući se kolegama, šefovima beogradskih restorana i hotela.

Prisutnima je objasnio da svaki šef mora da ima nekoliko minuta vremena da razgovora sa gostom koji naglasi da ima probleme sa alergenima. Podrazumeva se da će pravi profesionalac imati dovoljno znanja da proceni šta takvom gostu može da ponudi, a u šaljivom tonu je dodao da je direktan kontakt sa gostom najefikasniji i najbezbedniji način da se izbegnu kola hitne pomoći ispred restorana, a koja nikome nisu dobra preporuka.

Daniel Ayton je učinio mnogo zalažući se na širenju svesti o posledicama celijakije i drugih oboljenja koje su izazvane alergijom. Njegovo angažovanje ostvarilo je značajan uticaj u oblasti ugostiteljstva, donoseći primenu posebnih pravila i regulacija, te je seminar koji je održao od izuzetne važnosti za edukaciju i podizanje svesti o ovoj važnoj temi i u Srbiji.

Tokom seminara govorio je o postupanju sa alergenima, intoleranciji na namirnice, celijakiji, kao i o načinom obeležavanja i prezentacije namirnica i gastronomskih proizvoda.

Upravo zbog poštovanja najviših svetskih standarda kvaliteta i bezbednosti hrane kroz celokupan lanac proizvodnje, skladištenja i prodaje koje razvijaju, u kompaniji Metro Cash & Carry Srbija nastoje da budu inicijatori uvođenja dobre prakse u svim segmentima ugostiteljstva kod nas.

Gastro–obrazovanje, misija HoReCa centra

HoReCa centar je jedinstven i najmoderniji centar za obuku profesionalaca iz oblasti ugostiteljstva u Srbiji i regionu. U centru se na godišnjem nivou organizuje više od 100 različitih vrsta obuka namenjenih kuvarima, poslastičarima, pekarima, baristima i barmenima. HoReCa centar predstavlja snažnu podršku u razvoju i promociji lokalnog ugostiteljstva kao jednog od najperspektivnijih sektora u Srbiji.

Daniel Ayton biografija

Kuvao i za britansku kraljicu

Daniel Ayton je potpredsednik Svetskog društva Master Šefova (WMCS) u Velikoj Britaniji i čuveni je šef sa skoro 30 godina radnog iskustva. Imao je čast da kuva čak i za britansku kraljicu, a doprinos gastronomiji dao je i u oblastima „Fine dining“ i banket servis. Tokom karijere radio je sa poznatim master šefovima, kakav je legendarni Pierre Larapidie i u hotelima poput “The three Michelin starred Paul Bocuse Lyon”, “The Grosvenor House Park Lane”, “Hotel Des Burgues Geneva“. Trenutno je angažovan u dva londonska hotela “The Saint James Court” i “51 Buckingham gate” Dobitnik je brojnih internacionalnih priznanja.

Branka G. Gajić

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Vesti, kliknite na link: VESTI.

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.