Alkalna voda - Image courtesy of [by piyato] at FreeDigitalPhotos.net - Recepti i Kuvar online
Alkalna voda - Image courtesy of [by piyato] at FreeDigitalPhotos.net - Recepti i Kuvar online

Kako pomaže alkalna voda?

Za većinu ljudi “obična” voda. je najbolja. Prema Ketrin Zeratski (Katherine Zeratsky, R.D.,L.D), alkalna voda ima viši PH nivo od obične vode, i oni koji propagiraju upotrebu alkalne vode tvrde da može da neutralizuje kiselost krvotoka, aktivira i pospeši metabolizam i omogući telu da bolje i efikasnije absorbuje nutritivne sastojke hrane. Neki čak tvrde da alkalna voda pomaže kod nekih bolesti i usporava starenje, ali, istraživanja nisu dokazala takve tvrdnje.

Alkalna voda - Image courtesy of [by piyato] at FreeDigitalPhotos.net - Recepti i Kuvar online
Alkalna voda – Image courtesy of [by piyato] at FreeDigitalPhotos.net – Recepti i Kuvar online

Neke studije sugerišu da alkalna voda može da pomogne kod problema sa kostima, ali, naredna istraživanja bi trebalo da potvrde da li ona ima uticaja na mineralnu gustinu kostiju i da li ovakav pozitivan uticaj može da traje u dužem vremenskom periodu.

Ketrin Zeratski je diplomirala na Univerzitetu Viskonsin-Medison, stažirala je kao nutricionista (dietetic) na Univerzitetskoj bolnici i klinici Ajova, i član je stručnog tima klinike Mejo (Mayo Clinic).

Alkalna voda – kako da je napravite sami?

Ukratko ćemo objasniti kako možete da napravite alkalnu vodu u svojoj režiji.

Određivanje pH nivoa vode

Pre bilo koje druge aktivnosti oko pravljenja alkalne vode, morali biste da otkrijete pH nivo vode koju koristite za pravljenje alkalne vode. Obzirom da je teško doći do prave laboratorijske opreme za određivanje pH nivoa vode, koristite flaširanu vodu kod koje je na deklaraciji ispisan njen pH nivo.

Napomena: Vode koje imaju pH vrednost 7 i više smatraju se “običnom” ili “normalnom” vodom. Vode koje imaju pH vrednost ispod 7, smatraju se kiselim vodama. Nakon što alkalizujete vodu, njen pH nivo bi trebalo da otprilike bude između 8 i 9 na pH skali.

Alkalizacija vode sa dodacima

  • koristite sodu bikarbonu – dodajte 600 mg sode bikarbone u 2 dl vode (čaša) i dobro promešajte. Soda bikarbona ima veoma jak alkalni sastav. Kad se soda bikarbona doda vodi, ona podiže njen alkalni nivo. Napomena: ukoliko ste na dijeti bez soli, nemojte koristiti sodu bikarbonu, jer u sastavu ima veliki procenat soli.
  • koristite limun – limun je anjonski, tako da kad se pije voda sa limunom, telo reaguje sa anjonima iz limuna, što vodi daje alkalni efekat. Najbolje je koristiti filtriranu vodu ili flaširanu vodu sa deklarisanom pH vrednošću iznad 7 (normalna). Morate koristiti limun koji nije prskan. Isecite limun na osam delova. Dodajte komade limuna (nemojte ih cediti) u 2 litra vode. Prekrijte prijanajućom folijom i ostavite 8 – 12 sati na sobnoj temperature. Možete dodati jednu kašičicu himalajske soli, po želji. Napomena: Himalajska so mineralizuje filtriranu vodu, od koje pravite alkalnu vodu. Ukoliko koristite mineralnu flaširanu vodu, nema potrebe za dodavanjem himalajske soli.

Napomena: Alkalna voda i limun? Limun ne pravi vodu alkalnom, već stvara alkalizujući efekat u našem telu, zahvaljujući veoma malom sadržaju šećera i visokom mineralnom alkalnom sadržaju.

Alkalizacija vode filterima

Ukoliko koristite sisteme za filtriranje vode proverite da li možete da nabavite jonizujuće filtere ili reverzne filtere (hyperfilter). Proverite sa proizvođačem koji nivo pH ima prečišćena voda i da li ispunjava kriterijum za alkalnu (nivo pH između 8 i 9).

Izvor: Mayo Clinic/WikiHow

NAPOMENA:

Vodite računa da tekst Alkalna voda, ne može da zameni preporuke vašeg lekara i specijaliste, kao ni vašu propisanu terapiju. Ovaj tekst ima karakter informacije.

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!