Šta su to „američke palačinke“?
Američke palačinke recept, je pojam koji se veoma traži na Internetu. Imenom „američke palačinke“ (imaju još i naziv “kanadske”, i ponekad ih nazivaju hotcakes, griddlecakes, ili flapjacks) se nazivaju palačinke, malo deblje, a užeg prečnika, i obično se služe za doručak, kao grupisane dve ili tri palačinke na tanjiru, prelivene prirodnim ili veštačkim javorovovim sirupom i puterom, a često se služe sa dodacima, kao što su slanina, tost, jaja ili kobasice.
Drugi po popularnosti prelivi uključuju džem, puter od kikirikija, orahe, voće, med, šećer u prahu, šlag, sirup od trske i melasu. Američke palačinke su slične škotskim palačinkama (škotske su nešto manje u prečniku – oko 9 cm, i uobičajeno se služe popodne, u vreme čaja).
Ove debele palačinke prave se od testa koje sadrži jaja, brašno, mleko, i dodatak za rast, kao što je prašak za pecivo. U testo se može još dodavati jogurt, borovnice, jagode, banane, jabuke, komadići čokolade, sira, ili šećer. Začini poput cimeta, vanile i muškatnog oraščića se, takođe, mogu koristiti. Jogurt se dodaje, da bi palačinke dobile vlažnost i mekoću. Američke palačinke bi trebalo da budu delebele oko 1 cm i da budu oko 10 cm u prečniku.
Najstarije istorijski provereni podaci govore da su se palačinke pravile oko 5 vekova pre nove ere. Pravile su se od pšeničnog brašna, maslinovog ulja, meda i kiselog mleka, a tadašnji ljudi su ih konzumirali za doručak.
Američke palačinke recepti
Recept za američke palačinke sa bananom
Američke palačinke sa bananom – recept za pripremu sadrži pasiranu bananu, za malo veću vlažnost, nego obične palačinke. Poslužiti uz komade banane i prelivene javorovim sirupom.
Sastojci
- buter
- 200 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 kašičica cimeta
- so, prstohvat
- 2 kašike smeđeg šećera
- 2 jajeta
- 2 manje banane, zrele
- 250 ml mleka
- vanila, aroma
- javorov sirup, za prelivanje
Uputstva
- Istopite puter i stavite ga na neko toplo mesto, da stoji istopljen i zagrejan.
- U veliku posudu za mešenje, prosejati brašno. Dodati prašak za pecivo, so, cimet i braon šećer.
- Odvojiti žumanca od belanaca. Umutiti žumanca. Polako dodajte mleko u žumanca, uz mešanje. Ukapajte 1-2 kapi prehrambene arome vanile. Dodajte istopljen puter, uz mešanje. Banane dobro ispasirajte viljuškom i dodajte u masu. Dodajte brašno, kašiku po kašiku, uz stalno mešanje da se ne prave grudvice. Mešati dok se masa potpuno ne sjedini. Ostavite da odstoji 5 minuta.
- Umutite belanca dok masa ne postane čvrsti sneg. Dodati belanca, kašiku po kašiku u masu za palačinke, uz veoma nežno mešanje (prevrtanje).
- Zagrejte tiganj sa malo putera ili ulja. Sipajte masu za palačinke, tako da veličina palačinki bude oko 10 cm u prečniku i debljina oko 5 mm. Pecite dok se na gornjoj površini ne pojave mehurići, zatim okrenite. Pecite sa druge strane još oko 1 minut.
- Gotove palačinke držite na toplom, dok sve ne budu gotove.
Poslužite prelivene sa malo javorovog sirupa, uz nekoliko ekstra komada banane.
Ostali recepti za američke palačinke:
Američke palačinke recept za doručak
Američke palačinke recept od heljdinog brašna
Američke palačinke recept od integralnog brašna
Video recept za američke palačinke od integralnog brašna