Američki san – Sandra Stojiljković Cvetković
Američki san – vazdušaste, meke palačinke sa bogatim kremastim filom, šlagom i čokoladom. Odlična poslastica za sve slatkoljupce.
Pročitajte još:
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve recepte iz kategorije Palačinke, kliknite na link: PALAČINKE RECEPT.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Američki san – Sandra Stojiljković Cvetković
Za palačinke:
- 150 grama brašna
- 20 grama kakaoa
- 2 kašičice praška za pecivo
- 2 jajeta
- 100 grama šećera
- 2 kašike ulja
- 250 ml mleka
Za fil:
- 1 kesica pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 4- 5 kašika šećera
- 250 ml mleka
- 250 ml vode
- 1/2 margarina
- po želji šlag
- po želji rendana čokolada
- po želji čokoladni preliv.
- Brašno prosejati sa kakao prahom i praškom za pecivo i ostaviti sa strane. Mikserom umutiti jaja sa šećerom, tako da masa postane kremasta, dodati ulje i polovinu mleka, pa nastaviti mućenje, dok se smesa u potpunosti ne ujednači. Zatim smesi dodati pripremljenu mešavinu brašna, kakaoa i praška za pecivo, pa mutiti žicom za mućenje. Kada je smesa kompaktna, dodavati postepeno preostalu količinu mleka sve vreme muteći žicom za mućenje. Ostaviti masu da odstoji 5-10 minuta pre pečenja palačinki. Manjom kutlačom sipati smesu u zagrejani, nauljeni teflonski tiganj (pritom formirati male palačinke, kako bi vam bilo lakše za okretanje, da se ne bi cepale ukoliko su velike).
- Peći dok se cela površina palačinke ne ispuni mehurićima, pa okrenuti na drugu stranu.
- Peći još oko minut sa druge strane, pa onda skloniti sa tiganja. Postupak ponavljati, dok ne utrošite celokupnu smesu (od ove količine se dobija desetak manjih palačinki).
- Skuvati puding u mešavini mleka i vode uz dodatak šećera. Ostaviti da se ohladi. Zatim ga umutiti sa polovinom margarina. Prvu palačinku premazati ovim filom, zatim staviti drugu, pa i nju premazati istim filom.
- Staviti treću palačinku, a preko nje poslastičarskim špricem istiskivati šlag u obliku kupica. Posuti rendanom čokoladom, preliti čokoladnim prelivom i služiti. Za filovanje možete koristiti i neki drugi Vama omiljeni fil, prelive, voće ili med. Za jednu porciju potrebne su tri palačinke.