Aronija - koje su zdravstvene prednosti aronije? - Recepti i Kuvar online - photo Pixabay
Aronija - koje su zdravstvene prednosti aronije? - Recepti i Kuvar online - photo Pixabay

Aronija ima neobično visok sadržaj antioksidanata, vitamina, kao i drugih hranljivih materija i koristi za poboljšanje opšteg zdravlja. Da biste u potpunosti shvatili potencijal i značaj aronije u očuvanju zdravlja, prenosimo u celosti medicinski tekst sa portala Medical News Today.

Aronija je vrsta grmlja poreklom iz Severne Amerike koja se sada uzgaja u istočnoj Evropi. „Aronija“ se generalno odnosi na bobice koje rastu na grmu.

Ove bobice aronije poznate su i kao aronije zbog njihovog oštrog efekta koji isušuje usta. Aronija se može jesti sveža ili koristiti kao sastojak u hrani, kao što su pite, sokovi i čaj.

Za ove bobice se kaže da imaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući svojstva protiv raka. Mnoge od predloženih zdravstvenih prednosti aronije povezane su sa visokim sadržajem hranljivih materija zvanih polifenoli.

U članku iz 2015. na portalu Food Technology & Biotechnology navodi se da su prethodna istraživanja otkrila da aronija ima najveći sadržaj polifenola od 143 analizirane biljke. U ovom članku razmatrale su se neke od mogućih zdravstvenih koristi aronije, zajedno sa dokazima za njih. Takođe, ispitan je i njihov hranljivi sadržaj i kako se mogu uključiti u ishranu.

Aronija - koje su zdravstvene prednosti aronije? - Recepti i Kuvar online - photo Pixabay
Aronija – koje su zdravstvene prednosti aronije? – Recepti i Kuvar online – photo Pixabay

Moguće zdravstvene prednosti aronije

Efekti protiv raka

Naučna studija iz 2004. godine razmatrala je efekte ekstrakta grožđa, aronije i borovnice u sprečavanju rasta raka debelog creva. Studija je otkrila da su svi ekstrakti inhibirali (smanjili) rast ćelija raka, a aronija je imala najjači efekat.

Naučna studija iz 2009. godine otkrila je da ekstrakt aronije pomaže u smanjenju oštećenja ćelija u vezi sa rakom dojke. Autori studije su zaključili da se pokazalo da ekstrakt aronije ima zaštitne efekte kod osoba koje pate od raka dojke.

Antidijabetički efekti

Čini se da istraživanja podržavaju antidijabetičke efekte aronije. Naučna studija iz 2015. godine na pacovima je otkrila da ekstrakt aronije pomaže u jačanju imunološkog sistema i smanjenju upale povezane sa dijabetesom.

Studija iz 2012. godine, koja je posmatrala pacove otporne na insulin, otkrila je da se ekstrakt aronije bori protiv insulinske rezistencije na nekoliko nivoa. Ovaj rezultat potencijalno ga čini efikasnom pomoći u sprečavanju razvoja dijabetesa.

Studija iz 2016. godine pokazala je da aronija pozitivno utiče na nivo glukoze u krvi i gojaznost.

Zdravlje organa

Naučna studija iz 2016. godine proučavala je efekte voćnog soka od aronije kod pacova sa oštećenjem jetre. Istraživači su otkrili da je sok smanjio težinu i simptome oštećenja jetre.

Slična studija iz 2017. godine, takođe, otkrila je da sok od aronije ima zaštitne efekte protiv oštećenja jetre kod pacova. Autori studije sugerišu da bi efekat mogao biti posledica antioksidativne aktivnosti aronije.

Druga studija o glodarima iz 2017. godine, otkrila je da je sok od aronije pomogao da se smanji ozbiljnost simptoma kod pacova sa oštećenom sluznicom želuca. Studija je sugerisala da bi, u ovom slučaju, prednosti aronije mogle biti zbog toga što povećava proizvodnju sluzi, kao i njene sposobnosti da se bori protiv oksidativnog stresa.

Zdravlje arterija i krvnih sudova

Naučna studija iz 2015. godine pokazala je da aronija može da zaštiti od bolesti koronarnih arterija. Smatralo se da aronija štiti od plaka koji se razvija unutar arterija. I ekstrakti aronije i borovnice pomogli su da se opusti tkivo, što omogućava bolji protok krvi. Ovo je važno, jer mnoge kardiovaskularne bolesti dovode do očvršćavanja arterija i smanjene sposobnosti krvnih sudova da se opuste. To, takođe, može značiti da krvni pritisak pada. Od tri testirana ekstrakta, aronija je imala najmoćnije dejstvo. Istraživači su zaključili da bi ekstrakti mogli imati značajne koristi u lečenju vaskularnih bolesti.

Studija iz 2013. godine je podržala ove nalaze. Istraživači su otkrili da je aronija efikasna u smanjenju krvnog pritiska i da može pomoći u borbi protiv visokog krvnog pritiska u arterijama.

Nutritivne informacije

Specifični balans hranljivih sastojaka aronije će varirati u zavisnosti od načina na koji je uzgajana i pripremljena, kao što je navedeno u analizi na sajtu Thieme, pod nazivom “Chokeberry (Aronia melanocarpa) – A Review on the Characteristic Components and Potential Health Effects”. Ova analiza navodi neke od najbitnijih faktora, kao što su: datum berbe i mesto uzgoja bobica. Kao i druge bobice, aronija je poznata po tome što je bogata hranljivim materijama. Neki od detalja o ishrani predloženih u pregledu uključuju sledeće:

Vitamini

 • vitamin C: 137-270 miligrama po kilogramu (mg/kg)
 • folna kiselina: 200 mikrograma po kilogramu (mg/kg)
 • vitamin B-1: 180 mg/kg
 • vitamin B-2: 200 mg/kg
 • vitamin B-6: 280 mg/kg
 • niacin: 3.000 mg/kg
 • pantotenska kiselina: 2.790 mg/kg
 • tokoferoli: 17,1 mg/kg
 • vitamin K: 242 mg/kg

Minerali

 • natrijum: 26 mg/kg
 • kalijum: 2,180 mg/kg
 • kalcijum: 322 mg/kg
 • magnezijum: 162 mg/kg
 • gvožđe: 9,3 mg/kg
 • cink: 1,47 mg/kg

Sve težine su težina svežih bobica.

Kako uključiti aroniju u ishranu

Aronija se može dodati u mafine, kolačiće i vino. Takođe, konzumirati kao sok. Aronija se može konzumirati kao sastojak u pecivu i drugim receptima ili uzimati u obliku ekstrakta putem raznih dijetetskih suplemenata.

Namirnice i pića u kojima se može koristiti aronija uključuju:

Mogući rizici i neželjeni efekti

Aronija, obično, ima karakteristiku da “skuplja”, tj. isušuje usta. Ovo može biti neprijatno za neke ljude, ali je malo verovatno da predstavlja rizik po zdravlje.

Čini se da nema dobro dokumentovanih dokaza o specifičnim rizicima ili opasnostima u vezi sa konzumiranjem aronije, iako neki ljudi mogu biti alergični na aroniju.

ZAKLJUČAK

Aronija je namirnica bogata hranljivim materijama, koja sadrži širok spektar vitamina i minerala, uključujući cink, magnezijum, gvožđe i vitamine C, B i K.

Specifične vrednosti hranljivih materija će varirati u zavisnosti od načina na koji se aronija uzgaja i priprema, tako da svaki brend treba ispitati pojedinačno.

Istraživanja sugerišu da aronija može imati značajne zdravstvene koristi u smislu borbe protiv rasta određenih karcinoma i povezanih oštećenja organizma.

Čini se da aronija takođe ima značajne pozitivne efekte u smislu insulina i poboljšanja imunološke funkcije. Ovi efekti mogu biti posebno dragoceni za osobe sa dijabetesom ili predijabetesom.

Naučnici i istraživači veruju da bobice aronije mogu imati zaštitne efekte na jetru, kao i da pomažu u smanjenju simptoma i oštećenja povezanih sa stomačnim poremećajima.

Konačno, čini se da je aronija efikasna u smanjenju krvnog pritiska i opuštanju krvnih sudova. Neki istraživači sugerišu da bi to moglo biti korisno sredstvo u lečenju vaskularnih bolesti.

Čini se da nema dobro dokumentovanih dokaza o zdravstvenim rizicima povezanim sa aronijom, iako su suva usta uobičajena nuspojava konzumiranja koja bi nekima mogla biti neprijatna. 

ARONIJA RECEPTI

Baklava sa aronijom

Baklava sa aronijom – Dragana Ilić

VIDEO RECEPT – kako se pravi baklava sa aronijom

Izvor: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320610#risks-and-side-effects (Medically reviewed by Debra Rose Wilson, Ph.D., MSN, R.N., IBCLC, AHN-BC, CHT — By Dan Wessels on January 13, 2018)

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!