Baklava sa aronijom – šta krije baklava od aronije? Krije jednu novu dimenziju ukusa. Hedonizam, uživanje!
Baklava sa aronijom, sastojci:
- kore sa aronijom 500 g
- orasi mleveni 500 g (pomešati sitno mlevene sa seckanim orasima radi boljeg ukusa)
- suvo grožđe 100 g
- ulje po potrebi
- namaz od aronije 400 g
Sirup:
- 3 čaše od 2 dl šećera
- 5 čaša od 2 dl vode
- sok od 1 limuna
- 2 kesice vanilin šećera
Baklava sa aronijom, priprema:
- Prvo napraviti sirup i dobro ga ohladiti.
- Suvo grožđe dobro oprati i ostaviti da se malo natopi u vodi.
- U podmazan sud za pečenje 40 x 25 cm ređati kore.
- Kore koje se ne filiuju, premazati uljem.
- Svaku drugu koru filovati, tj. premazati sa dve kašike namaza od aronije i posuti mlevene orahe.
- Na svaku treću koru sa filom, dodati suvo grožđe.
- Svaki put, posle filovanja, kore prstima dobro sabiti.
- Poslednje tri kore ostaviti bez fila, za završetak, kao gornju koru.
- Baklavu iseći na kocke ili rombove i premazati vodom, četkicom, pre pečenja.
- Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 – 25 minuta, u zavisnosti od jačine rerne.
- Vrelu baklavu preliti ohlađenim sirupom.
- Staviti alu folijom i pritisnuti nečim, da bi baklava lepo upila fil.
Sirup:
- U sudu za kuvanje, izmešati vodu, šećer i vanilin šećer i kuvati 15 minuta.
- Na kraju dodati sok od limuna.
- Dobro ohladiti pre prelivanja vrele baklave.
Napomena: kore sa aronijom i namaz sa aronijom proizvodi Hoff.rs.
Dragana Ilić
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!