Avokado – prava hrana za bebe od 4 do 6 meseci
Kada krenete sa uvođenjem hrane, jedna od toplih preporuka između 4 i 6 meseca je da uvedete avokado.
Avokado je dostupan preko cele godine, jedno je od vrsta voća koje se najmanje prska, pa nije potrebno juriti organsko, a bogato je nutritivnim vrednostima potrebnim vašoj bebi. Iako spada u voće, zbog svog neutralnog ukusa često se servira kao povrće, pa ga možete uvesti u obrok sa povrćem ili voćem, po izboru. Avokado nije potrebno predhodno kuvati, već ga možete samo izgnječiti viljuškom.
Inače, za avokado kažu da sadrži sve nutritivne vrednosti koje su potrebne osobi da preživi. On sadrži dobre masti koje su potrebne bebinom mozgu i dobre su za fizički razvoj bebe.
Evo i liste nutritivnih vrednosti avokada za jednu porciju / sveža kaša:
Vitamini:
- Vitamin A -338 IU
- Vitamin C -20,2 mg
- Vitamin B1 – (thiamine) – .2 mg
- Vitamin B2 (riboflavin) – .3 mg
- Niacin – 3.9 mg
- Folate – 205 mg
- Pantothenic Acid – 3.3 mg
- Vitamin B6 – .6 mg i druge vitamine u maloj količini.
Minerali:
- Kalijum – 1166 mg
- Fosfor – 124 mg
- Magnezijum – 67 mg
- Kalcijum – 30 mg
- Natrijum – 18 mg
- Govžđe – 1.4 mg
- Takođe, sadrži male količine selena, mangana, bakra i cinka.
Bebe, uglavnom, avokado vole zbog svoje kremaste teksture, a može da se meša sa jabukom, breskvom, šljivom, bananom, a od 8 meseca čak i jogurtom.
Ako vam neko kaže da avokado sadrži previše masti, znajte da ovde govorimo o mastima koje su dobre za bebu. Bebi je tokom ovog ključnog perioda razvoja potrebno mnogo masti. Jedan avokado srednje veličine sadrži okvirno oko 322 kalorija i oko 30 gr masti. Ali, ponovo napominjem da su te masti iz kategorije dobrih masti i neće uticati na gojenje bebe.
Alergije
Avokado se povezuje sa Latex alergijama i osetljivosti na iste, pa ukoliko neko u porodici ima ovu vrstu alergije posavetujte se sa pedijatrom pre uvođenja avokada. Latex alergija se obično javlja kod konzumiranja banane, avokada, papaje i kivija.
Kako odabrati?
Avokado bi trebalo da bude tamno zelene boje i neravne teksture. Trebalo bi da bude čvrst, ali prilikom stiska da osetite da je mekan. Tada je idealan. Videti sliku.
Kako se sprema?
Avokado se ne kuva. Potrebno ga je iseći na pola, izvaditi košticu i onda kašikom izvaditi sadržaj. Možete ga i oljuštiti ako vam je lakše i onda iseći na kockice.
Dovoljno ga je izgnječiti viljuškom i u početku ga možete razrediti sa malo vode ili adaptiranog ili majčinog mleka. Kada ga mešate sa drugim voćem možete koristiti i blender dok ne dobijete jednaku kašastu masu.
Avokado nije preporučljivo držati u frižideru, kada ga jednom ispasirate, ali možete ostatak zamrznuti, tako što ćete ga iseckati na komadiće, i dodati par kapi limuna (ovo tek nakon uvođenja citrusa u ishranu) i malo vode da spreči promenu boje. Mada, uvek preporučujem da kupujete sveže za dan kada rešite da date bebi.
Recepti za bebu od 4-6 meseci
Pire od avokada:
- ½ avokada
- majčino ili adaptirano mleko
Izvadite meki sadržaj avokada i napravite pire viljuškom, kao i kada pravite kašicu od banane. Avokado ima meku teksturu i nije ga potrebno predhodno kuvati. Dodajte malo majčinog ili adaptiranog mleka kako biste razvodnili teksturu i beba lakše jela. Kako ga budete češće davali smanjujete proces razblaživanja.
Pire od avokada i banane:
- ½ avokada
- ½ banane
Oljuštite avokado i bananu i napravite kašu viljuškom od oba.
Avokado voćna salata:
- ½ avokada
- ½ banane
- 2 šljive (sveže) skuvane na pari i oljuštene
- jogurt (nakon 8 meseca možete dodati i malo jogurta)
Ubacite sve oljušteno i iseckano na kockice u blender i blendajte dok ne dobijete željenu gustinu kaše.
Avokado i tikvice:
- ½ avokada
- ½ tikvice
Oljuštite avokado i tikvicu. Tikvicu oljuštite (ljuska obično zadržava najveći deo otrova), iseckajte na sitne komadiće i ubacite u vodu hladnu. Tikvicu kuvati oko 5-8 minuta (računate od momenta kada voda provri). Tikvicu procedite i ubacite u blender sa komadićima avokada i dobro izmiksajte.
U periodu od 6 meseci pa nadalje, sa avokadom možete mešati svo voće koje uvodite bebi, uključujući i breskve i kajsije, a pre toga ga mešajte sa bananom i jabukom.
Ukoliko avokado služite kao ručak, umesto povrća, kasnije ga možete mešati sa piletinom, a odmah ga možete mešati sa tikvicama i slatkom bundevom.
Moja Lena prosto obožava avokado, pa ga toplo preporučujem svima jer, takođe, posle njega nije imala problema sa nadimanjem i radom stomaka.
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!