Bamija sa mlevenim mesom – Snežana Kitanović
Bamija sa mlevenim mesom – ova biljka iz porodice sleza, raste do metar visine. Ima plod duguljastog rebrastog oblika koji je lako svarljiv, sočan, prijatog i pomalo oporog ukusa. Za ishranu se koriste samo mladi nedozreli plodovi, koji se prilikom kuvanja raspadaju oslobađajući mnoštvo sitnih semenki, izuzetno bogatih belančevinama i mastima.
Da bi mogle da se nađu na trpezi tokom cele godine mlade bamije se suše, nanizane na konac. Osim konzerviranja sušenjem, može i da se zamrzne, marinira ili samelje.
Bamija je bogata biljnim vlaknima, važnim za održavanje normalnog nivoa holesterola u krvi, dobrog varenja i stabilizacije nivoa šećera u krvi.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Bamija sa mlevenim mesom – Snežana Kitanović
- 200 gr sveže bamije
- 125 gr mlevenog mesa
- 1 veći paradajz
- 1 dl paradajz soka
- 1 kašika ljutog paradajz pirea
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2-3 kašike sirćeta
- 1 kašičica šećera
- so i biber po ukusu
- 1 kašika domaćeg biljnog začina
- 1 dl tople vode
- Svežu bamiju oprati, odseći peteljke, posoliti, iseći na komadiće(može I cela ukoliko su manje) preliti sirćetom i ostaviti 30 min da odstoji.
- Nakon toga je dobro isprati hladnom vodom.
- U slučaju da se seče na komadiće, potrebno ju je samo oprati od sluzi i procediti.)
- U šerpu dodati malo ulja (2-3kašike) staviti sitno seckan crni i beli luk, kašiku domaće vegete, pa dodati mleveno meso i propržiti dok ne omekša.
- Pred kraj posoliti i pobiberiti po ukusu.
- Potom dodati oljušten i na kocke isečen paradajz, paradajz sok i ljuti paradajz pire.
- Kuvati dok se sve lepo ne sjedini.
- Dodati bamiju promešati i kratko kuvati u tom gušćem soku.
- Sipati tople vode da se malo proredi sos i po želji još začiniti.
- Poklopiti šerpu i kuvati na umerenoj temperaturi, dok bamija ne omekša.