Bazar Zdrava hrana u Sretenovića vodenici, 30.09.2023.
Bazar Zdrava hrana u Sretenovića vodenici, 30.09.2023.

Pozivamo vas da posetite Bazar Zdrave hrane, koji će se održati u subotu 30.09.2023. u Sretenovića vodenici, Markova Crkva.

Uz žubor potoka, pod starom lipom, u neposrednoj blizini vodenice stare preko 100 godina, i zvuk vodeničkog kamena, upoznaćete prave proizvođače zdrave hrane i moći ćete da kupite od njih kvalitetne i zdrave proizvode.

Početak je jeseni, koja nam u subotu donosi lep i sunčan dan, pa je pravo vreme za izlet van grada. A kad idete van grada, ovo je prava prilika da posetite Markovu Crkvu i Sretenovića vodenicu. Pravi povratak prirodi.

Bazar Zdrave hrane, ko su izlagači?

Bazar Zdrave hrane je prava prilika za upoznavanje sa autohtonim proizvođačima zdrave hrane iz okoline Markove Crkve, kao i prilika da probate i kupite njihove proizvode:

  • organska integralna brašna Sretenovića vodenice od heljde, spelte, ovsa, raži, ječma, kukuruza (crveno, žuto, belo i šareno) i oljušteni ovas u zrnu;
  • Immuniser namaze: med i crna zova, med i šipurak, med i lešnik, med i kafa, med sa kafom i šipkom;
  • sireve iz radionice sira Sir Art: domaći sirevi i kačkavalj sa biljem iz našeg okruženja, od svežeg domaćeg kravljeg i kozjeg mleka bez dodatka aditiva;
  • Green MDM himalajsku so, bez hemije i glutaminata;
  • Todorović MIO BILJE – prozvodi od lekovitih biljaka koji jačaju vaš imunitet, manastirska travarica, manastirsko vino sa ruzmarinom, više vrsta čajeva, jastučići punjeni paprati protiv bolova, lekovite kapi;
  • Poljoprivredno gazdinstvo Lazarević sirevi od kozjeg mleka – (bela kriška stara i mlada, kačkavalji obični i sa začinskim biljem, dimljeni, a od skora kozji list sir kao i kozji sir rolati, mocarela kozja;
  • Zets Orchard jedinstveni proizvodi od voća, namazi i prelivi, bez dodataka konzervansa, aditiva, belog šećera, želatina i sličnog;
  • Testenina Makaron: integralna testenina od celog zrna, soja testenina, kamut testenina, heljda testenina, testenina sa povrćem, posna testenina.

Selo Markova Crkva nalazi se na desnoj obali reke Toplice, baš pri njenom ušću u Kolubaru. Pozicionirano je na oko 75 kilometara od Beograda, na putu za Valjevo, od koga je udaljeno 18 kilometara. Pripada opštini Lajkovac u Kolubarskom okrugu. Markova Crkva je staro naselje.

U selu se nalazi stara crkva Svetog Dimitrija, koja je od davnina poznata kao “Markova Crkva”, pa je po njoj i celo selo dobilo ime. Prema sačuvanom predanju u srednjem veku u ovom pograničnom području, crkvu je sazidao neki vojvoda Marko, pa je dobila ime Markova Crkva. Po predanju, a i verovatno je, da je sazidana pre Kosovske bitke.

Sretenovića vodenicu je od Turaka još davne 1818. godine otkupio sveštenik Sreten. Po njemu su i nastali Sretenovići. Danas radi punom parom i melje organska i integralna brašna, odgajena rukom, na gazdinstvu Sretenovića, bez pesticida i aditiva.

Bazar zdrave hrane organizuje Sretenovića vodenica.

Bazar Zdrave hrane, kontakt: Tomislav Sretenović, vlasnik Sretenovića vodenice, 064 5122 001

PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!