Početkom 20. veka, u centralnoj Srbiji, postojala je tradicija pravljenja mlečnih proizvoda, koje su nazivali beli smok ili beli mrs: kajmak, sir, surutka.
Beli smok je pravljen od pomuzenog mleka krava, od ovaca a veoma retko od kozjeg mleka. Pomuženo mleko ceđeno je kroz cediljku, a zatim je kuvano u kotliću (morao je biti kalajisan), sa posebnom pažnjom, da ne bi iskipelo. Kada bi mleko provrilo, presipali su ga u sudove za hlađenje, da bi se ohladilo i da bi se formirala korica – kajmak.
Narednog jutra bi skidali kajmak, koji su stavljali u posebne sudove (lonce) uz soljenje. Mleko bi vraćali u neki čisti kotlić, gde bi se sirilo. U to vreme, sir je bio omiljeno jelo i najčešća hrana.
Pavlaka je pravljena od nekuvanog mleka – ako bi pomuzeno mleko bilo ostavljeno da prenoći, ujutro bi skidali koricu (skramu) koju su zvali – pavlaka.
I Dragan Đorđević, CHO Asocijacije autentičnih hedonista, govorio je o belom mrsu na jednoj od radionica tokom IV Balkan Cheese Festivala:
„Ovaj kačkavalj je solidno jak, i u kombinaciji sa urmom, služi da nas malo više zasiti u početku. To je vrlo jednostavno za pravljenje. Ne znam da li znate za kafanu, koja je bila blizu Beograda, zaboravio sam naziv. U tu kafanu se išlo na jagnjetinu ili prasetinu. Međutim, kada dođete tamo, vi dobijete takozvani „beli mrs“. Da li znate šta je to? Pa, to su: kajmak, sir… Obratite pažnju! Došli smo na jagnjetinu, a prvo dobijemo „beli mrs“! Dobijemo kajmak, koji je fantastičan i hleb koji je vruć.
Kada dođe jagnjetina, vas više ništa ne interesuje… A svi smo došli na jagnjetinu… Čemu služi „beli mrs“ – da zavarate goste!„
POGLEDAJETE VIDEO PRILOG SA IV BALKAN CHEESE FESTIVALA
Dakle, kako reče Dragan, ako hoćete da zavarate goste, beli smok (beli mrs) je pravo rešenje!
Pročitajte još:
Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!