Biber crep ili (dabrov rep) – Verica Poznanović

Biber crep ili (dabrov rep).

Biber crep zapravo nema veze sa začinom istog imena – biberom! Ovaj crep izumeo je Nemac, koji je tražeći idealan oblik za crep, otkrio da upravo oblik dabrovog repa savršeno odgovara. Na nemačkom jeziku se dabar kaže der Biber.  I eto, tako je nemačka reč, koja označava dabra, zapravo postala “naš” biber crep.

Biber crep predstavlja vučeni glineni crep. Pokrivanje krova crepom vrši se takozvanim “krunskim pokrivanjem” tako da finalni izgled krova podseća na krljušt ribe.

Pošto mi u dvorištu imamo biber crep, odlučih ja da ispečem hleb na biber crepu odnosno ,,dabrovom repu. Sa koliko kuća je ovaj crep skinut i zamenjen novim modernim ja ne znam. Još kad bi mogao da priča o svakoj kući na kojoj je bio, bilo bi knjiga i knjiga. Nije samo pokrivao krovove kuća, bio je i na štalama, svinjcima, ma nema gde ga nije bilo. A ja odlučih da ga koristim za pečenje hleba, pa prirodan je materijal. Prvo sam  dabrov rep, odnosno biber crep dobro oprala i osušila, zatim sam prosejala brašno i mešenje može da počne.

U ovom slučaju biber crep vam je lopar, tepsija….

Biber crep ili (dabrov rep), sastojci:

  • pola kockice kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 500g brašna i
  • mlaka voda

Biber crep ili (dabrov rep), priprema:

  • Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna pa ostaviti da nadođe.
  • U vanglu nasuti brašno, nadošli kvasac i so.
  • Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo, mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste ,ako treba dodajte jos brašna.
  • Ostaviti testo da naraste.
  • Premesite, oblikujte hleb isecite ga nožem na par mesta.
  • Biber crep, pospite brašnom i stavite oblikovan hleb.
  • Ostavite malo da raste.
  • Zagrejte rernu na 200 stepeni, stavite biber crep sa hlebom u rernu  da se hleb  peče.
  • Čačkalicom proverite da li je hleb pečen, ako se testo ne lepi za čačkalicu pečen je.
  • Izvadite biber crep sa hlebom, poprskajte sa malo vode, prekrijte krpom i ostavite malo da odstoji.
  • Ukrasiti hleb po ukusu.
  • Ja sam hleb ukrasila cvetovima jagorčevine.

Verica Poznanović

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Biber crep ili (dabrov rep) – Verica Poznanović

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu – Recepti i Kuvar online

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija – Recepti i Kuvar online

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci – Medeno srce

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.