Biber crep ili (dabrov rep) - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online
Biber crep ili (dabrov rep) - Verica Poznanović - Recepti i Kuvar online

Biber crep ili (dabrov rep).

Biber crep zapravo nema veze sa začinom istog imena – biberom! Ovaj crep izumeo je Nemac, koji je tražeći idealan oblik za crep, otkrio da upravo oblik dabrovog repa savršeno odgovara. Na nemačkom jeziku se dabar kaže der Biber.  I eto, tako je nemačka reč, koja označava dabra, zapravo postala “naš” biber crep.

Biber crep predstavlja vučeni glineni crep. Pokrivanje krova crepom vrši se takozvanim “krunskim pokrivanjem” tako da finalni izgled krova podseća na krljušt ribe.

Pošto mi u dvorištu imamo biber crep, odlučih ja da ispečem hleb na biber crepu odnosno ,,dabrovom repu. Sa koliko kuća je ovaj crep skinut i zamenjen novim modernim ja ne znam. Još kad bi mogao da priča o svakoj kući na kojoj je bio, bilo bi knjiga i knjiga. Nije samo pokrivao krovove kuća, bio je i na štalama, svinjcima, ma nema gde ga nije bilo. A ja odlučih da ga koristim za pečenje hleba, pa prirodan je materijal. Prvo sam  dabrov rep, odnosno biber crep dobro oprala i osušila, zatim sam prosejala brašno i mešenje može da počne.

U ovom slučaju biber crep vam je lopar, tepsija….

Biber crep ili (dabrov rep), sastojci:

  • pola kockice kvasca
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 500g brašna i
  • mlaka voda

Biber crep ili (dabrov rep), priprema:

  • Kvasac razmutiti sa malo mlake vode, šećerom i malo brašna pa ostaviti da nadođe.
  • U vanglu nasuti brašno, nadošli kvasac i so.
  • Vode dodati toliko da dobijete srednje gusto testo, mesiti dok ne počne da se odvaja i ne lepi za prste ,ako treba dodajte jos brašna.
  • Ostaviti testo da naraste.
  • Premesite, oblikujte hleb isecite ga nožem na par mesta.
  • Biber crep, pospite brašnom i stavite oblikovan hleb.
  • Ostavite malo da raste.
  • Zagrejte rernu na 200 stepeni, stavite biber crep sa hlebom u rernu  da se hleb  peče.
  • Čačkalicom proverite da li je hleb pečen, ako se testo ne lepi za čačkalicu pečen je.
  • Izvadite biber crep sa hlebom, poprskajte sa malo vode, prekrijte krpom i ostavite malo da odstoji.
  • Ukrasiti hleb po ukusu.
  • Ja sam hleb ukrasila cvetovima jagorčevine.

Verica Poznanović

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!