BKTV news - Biljka vidac može da poboljša vid i starijima
BKTV news - Biljka vidac može da poboljša vid i starijima

Iako je najpoznatiji u lečenju bolesti oka, vidac pomaže i kod respiratornih problema, kao što su bronhitis i grip a takođe i ublažava bolove u želucu i smanjuje probavne smetnje.

Hildamus, poznati istraživač je verovao da može poboljšati vid i onima starijima od 70 ili 80 godina.

U narodu ga još nazivaju i “oči Majke Božje” te “vidovica“ jer je višegodišnjoj tradicijom potvrđeno da je idealan prirodni lek kod bolesti očiju, piše “Narodnamedicina“.

BKTV news - Biljka vidac može da poboljša vid i starijima
BKTV news – Biljka vidac može da poboljša vid i starijima

Vidac je i danas dostupan i delotvoran lek svima onima koji muku muče s vidom i bolestima očiju, bez obzira je li reč o starosti, infekcijama ili drugom uzroku.

Smiruje upale oka, potiče zacjeljivanje, deluje protiv virusa i bakterija u oku, ublažava osećaj suvoće i bolova u očima.

Delotvoran je kod pritiska u oku i umora očiju.

Pola čajne kašičice suve biljke zajedno sa kašičicom suhe kamilice prelijte sa malo kipuće vode, tek toliko da navlažite biljke i ostavite da odstoji 1-2 minuta.

Tako natopljenim biljkama oblažite oči.

Od mlakog čaja možete napraviti i obloge. Ostavite ih na očima oko 5 minuta, dok ne primetite da se obloga osušio.

Vidovica, vidova trava ili vidac kako ga sve u narodu zovu, raste u pojasu hrastovih šuma, na suvim i umereno vlažnim livadama i pašnjacima, šumskim čistinama i neplodnim zemljištima.

Vidac ne smeju da uzimaju osobe s komplikacijama žuči, jetre, akutnog čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Trudnice za vreme trudnoće i za vreme dojenja ne smeju da koriste ovu biljku.

Vidac sadrži eterično ulje, alkaloide, flvonoide (kvercetin, apigenin-glikozide, galotanine), iridoidglikozide (aukubin, katalpol, eufrozid, iksorozid i dr.), zatim lignine, fenilpropanglikozide, minerale, beta karoten, vitamine B, C, E, D, ali sadrži i otrovne suptance (rinantin). Zbog toga se savetuje oprez prilikom konzumiranja ove biljke.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!