Blejska kremna rezina - krempita - kremšnita - Recepti i Kuvar online
Blejska kremna rezina - krempita - kremšnita - Recepti i Kuvar online

Blejska kremna rezina (bledska krempita), ili kremšnita, ili krempita – to je, možda i najjači simbol bledske kuhinje. Naravno, kremna rezina se može naći i kupiti na mnogo mesta, ali blejska kremna rezina – samo je jedna.

Ištvan Lukačevič, koji je nekada bio šef poslastičarnice hotela Park, dugo je pokušavao, raznim kombinacijama sastojaka, da dođe do idealnog recepta, ali, prošlo je puno vremena pre nego što je u tome i uspeo.

Blejska kremna rezina - krempita - kremšnita - Recepti i Kuvar online
Blejska kremna rezina – krempita – kremšnita – Recepti i Kuvar online

Šta je krempita (kremšnita, kremna rezina)?

I u čemu je tajna? Verovatno samo u osećaju uživanja u konzumiranju i jedinstvenom ukusu. Toga na Bledu nikad ne manjka, jer zvanična statistika kaže da je u poslednjih 60 godina prodato 12 miliona tona ovog slatkiša!!!

Zlatasta zapečena podloga od lisnatog tesa, napravljena od putera (ne od margarina), ukusni krem od vanile, završni deo krema od šlaga, gornja hrskava kora posuta prah šećerom, savršeno isečeni komadi – kad se servira ovako nešto pred gosta, svakom od nas krene voda na usta…

I naravno, ko ima priliku da priušti ručak na Bledskom jezeru, obavezni dezert je blejska kremna rezina (kremšnita, krempita).

Izvor: Bled.si

Blejska kremna rezina – kremšnita – krempita

blejska kremna rezina krempita

Blejska kremna rezina (bledska krempita), ili kremšnita, ili krempita – to je simbol bledske kuhinje. Naravno, kremna rezina se može naći i kupiti na mnogo mesta, ali bledska kremna rezina – samo je jedna.

 • 6 komada jaja
 • 8,3 dl mleka
 • 170 gr šećera
 • 100 gr šećera (za belanca)
 • 100 gr brašna
 • 1 kesica vanilin secera
 • 0,3 dl slatke pavlake
 • 300 gr šećera
 • 1 kesica vanilin secera

Lisnato testo (donja i gornja kora)

 1. Potrebno je 2 paketa lisnatog testa, napravljenog od putera. Peći dok ne dobije zlatnu boju. Pre pečenja testo malo izbosti viljuškom da se ne bi pravili mehurići.

Krema:

 1. Odvojiti belanca od žumanaca. Belance umutiti sa šećerom za belanca u jak sneg.
 2. Žumanca umutimo sa šećerom i kad su dobro umućena, dodamo 0,3 dl hladnog mleka i brašno.
 3. Staviti manju šerpu u veću. Veću šerpu naliti 2/3 sa vodom. U manju šerpu sipati 8 dl mleka i vanilin šećer i ostaviti da provri. Dodati masu žumanaca i mešati metlicom. Kuvati približno 10 minuta, otprilike, dok se masa ne zgusne. Kad je masa zgusnuta, sklonimo sa vatre i lagano umešamo masu belanaca, da se sve izjednači. Dok je masa još topla, nanesemo je na pečenu donju koru.
 4. Umutimo slatku pavlaku sa šećerom i vanilin šećerom. Nanesemo je na žutu masu.
 5. Preko fila postaviti gornju pečenu koru i posuti prah šećerom.
  Blejska kremsnita 003 orig print screen

Pročitajte još:

Najbolji recepti na Android aplikaciji za vaš mobilni telefon ili tablet!

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!