Blogomanija, testenina, Pohorje

Danas počinje Blogomanija 2016, treća regionalna konferencija čija je glavna tema jedna od najperspektivnijih sfera interneta: Fashion & Beauty.

Posle nekih pet sati vožnje od Beograda, stigli smo do Maribora jedan dan ranije, kako je to zahtevao plan organizatora. Iskoristili smo slobodno vreme da obiđemo okolinu i steknemo prve utiske o gradu i Pohorju, gde će se konferencija održati.

Maribor je drugi po veličini grad u Sloveniji i nekadašnji (SFRJ) industrijski centar. Oduvek je bio poznat po skijalištima na Pohorju. Skijališta na Pohorju imaju oko 41 km staza. Najviši vrhovi su Črni Vrh i Velika kopa (1.543 m), Rogla (1.517 m) i Veliki vrh (1.347 m). Zlatna lisica (Zlata lisica) je poznato takmičenje vrhunskih skijaša, koje se svake godine održava na Pohorju i deo je Svetskog kupa.

Rešili smo da odmah isprobamo i kulinarske veštine lokalnih ugostitelja, i izbor je pao na jedan restoran koji se nalazi na samom početku skijališta: La Cantina, pizzerija – špageterija. Presudio je veliki broj zauzetih mesta (staro pravilo: kad ne znate koji restoran da izaberete, a vi pogledajte gde ima najviše „lokalaca“). Izbor je, od brojnih je pizza i testenina u ponudi, pao na špagete carbonara (spaghette carbonara) i taljatele siciliana (tagliatelle siciliana). Testenina kuvana baš kako treba (al dente), preliv ukusan, ali ne napadan – svaki sastojak se može osetiti. U svakom slučaju, čista petica, za obe porudžbine.

Blogomanija, testenina, Pohorje - Recepti i Kuvar online
Blogomanija, testenina, Pohorje – Recepti i Kuvar online
Blogomanija, testenina, Pohorje - Recepti i Kuvar online
Blogomanija, testenina, Pohorje – Recepti i Kuvar online

Na kraju, rešili smo da probamo malo planinske šetnje i popeli smo se do polovine jedne od skijaških staza. Mnogo ljudi šeta, to je deo njihove lokalne kulture – i starih i mladih sa malom decom. Primetili smo i jedan davno zaboravljen običaj: svako ko prođe kaže vam: Dobar dan. Iako vas ne poznaje!

Bilo je dosta naporno, kako uzbrdo, tako i nizbrdo (to je teško poverovati, ali, teže je bilo nadole…). Ali, vredelo je – sa sredine staze puca panoramski pogled na Maribor i okolinu.

Blogomanija, testenina, Pohorje - Recepti i Kuvar online
Blogomanija, testenina, Pohorje – Recepti i Kuvar online

Posle napornog i interesantnog dana, puni utisaka, sa nestrpljenjem očekujemo dešavanja na Blogomaniji.

Pozdrav iz Maribora!

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Sadržaj [ ]
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.