Bob Dilan - neumorna rok/pop ikona
Bob Dilan - neumorna rok/pop ikona

Bob Dilan (Bob Dylan, rođen kao Robert Alen Cimerman, 24. maja 1941. godine, Dalut, Minesota, SAD) je američki muzičar, umetnik, kantautor, pevač, pisac i pesnik.

On je jedna od najvećih kulturnih ikona, ne samo u Americi, nego na celom svetu. Dilan se još uvek bavi profesionalnom muzikom, i to vrlo aktivno, što znači da njegova karijera traje duže od pet decenija. On nije najstariji aktivni, niti najiskusniji muzičar na sceni danas, ali je jedini koji je imao konstantne uspehe kroz karijeru.

Prodao je više od 100 miliona ploča, što ga svrstava na listu 20 najplaćenijih rok muzičara svih vremena. Osvajač je 12 gremi nagrada i 5 nagrada za album godine. Osvojio je i Oskara za singl “Things Have Changed” 2001. godine, za svoj performans u 60. godini života. Njegov hit singl “Like a rolling stone” proglašen je za najbolju pesmu svih vremena u časopisu “Rolling stone”, najpoznatijem i najboljem muzičkom časopisu na svetu već 6 decenija, a ista kompozijia se nalazi na listi 500 najboljih pesama svih vremena.

2009. je postao najstariji solo umetnik ili član nekog benda koji je uspeo da se popne na vrh takozvanih “čartova” na Bilbordovim listama za albume, kada je imao 68 godina. Nekoliko godina kasnije, njegov rekord oborio je poznati pevač Toni Benet (Tony Bennett), kada je snimio album u duetu sa Ledi Gagom (Lady Gaga). Toni je tada imao je 82 godine. Ne bi bilo iznenađenje ako Dilan jednog dana ponovo obori ovaj rekord, naravno, ako to bude bilo moguće zbog njegovih godina.

Bob Dilan je postao član Kuće slavnih rokenrola 1988. godine i dobio je Gremi nagradu za životno delo 1991. sa “samo” 50 godina. Nakon toga nastavio je sa još boljom muzikom.

Bob Dilan - neumorna rok/pop ikona
Bob Dilan – neumorna rok/pop ikona

Karijeru je zvanično počeo 1959. godine, kada je potpisao svoj prvi ugovor sa kompanijom Columbia Records. Tek 1962. snimio je svoj prvi album koji je slabo prodavao. Do 1964. Dilan je pisao pesme protesta, vezane za politiku koje su SAD tada vodile, da bi građani dobili veću slobodu. Od 1964. pa do kraja svoje karijere, fokusirao se na svoj život i kako ga on vidi i oseća.

1965. godine od poznatog folk pevača pretvara se u rok legendu. Akustičnu gitaru zamenio je električnom. Vrhunac je doživeo 1965. i 1966. sa 3 fantastična albuma “Bringing it all back home”, “Highway 61 revisited” i “Blonde on Blonde”, koji je, po mnogima i njegov najbolji i ujedno jedan od najboljih u istoriji.

1967. prelazi na kantri muziku, nezadovoljan svojom muzikom i svestan toga da postaje zavistan od droge. Do 1969. fokusira se na kantri muziku, i izdaje dva solidna albuma “John Wesley Harding” i “Nashville Skyline”. 1970. godine izbacio je svoj najviše kritikovani album “Self Potrait”.

1975. snimio je, po nekima, svoj najbolji album “Blood on the tracks”.

1979. dobija inspiraciju iz religije, počevši da veruje u Isusa i da čita Bibliju. Rođen je kao Jevrejin, ali 1979. je postao novorođeni hrišćanin. Ovo je imalo veliki uticaj na njegovu karijeru. Do 1981. izbacivao je “hrišćanske” albume, “Slow train coming”, “Saved” i “Shot of love” od kojih je samo prvi prodat u velikom broju, i dobio čak neke Gremi nagrade. Kroz celu deceniju ’80-ih godina prošlog veka, mučio se da pronađe svoju prepoznatljivu formu, ali i tada je uspevao da izdaje solidne albume.

via GIPHY

Ulaskom u devedesete godine dvadesetog veka, nastavila se ista priča. Isprobavao se u raznim žanrovima i nije uspevao, sve do 1997. dok nije izdao album “Time out of mind”. Pre objavljivanja albuma Dilan je bio teško bolestan, ali se oporavio od bolesti srca.

1998. za album dobija tri Gremi nagrade, od kojih je jedna album godine. Od tada pa do danas, svaki njegov novi album je bolje prihvaćen i bolje zvuči od prethodnog.

Od 1988. Dilan je započeo koncertnu turneju pod imenom “Never ending tour” koja traje i dan danas. Svake godine, nebitno koliko godina imao, izvodi bar 100 koncerata, što govori sve o njegovom trudu i posvećenosti.

Bob Dilan stari kao vino. Što je stariji, to je bolji.

Bob Dilan - neumorna rok/pop ikona
Bob Dilan – neumorna rok/pop ikona

Njegove najpoznatije pesme su: “Like a rolling stone”, “Blowin’ in the wind”, “Knocking on Heaven’s door” i još mnogo drugih.

Moji omiljeni albumi, po ličnom ukusu, bez obzira na to što nisu bili baš uspešni, su “Street Legal” iz 1978. i “Empire Burlesque” iz 1985.

Mihailo Ilić

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!