Botulizam kod beba – Zašto beba ne treba da jede med - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Botulizam kod beba – Zašto beba ne treba da jede med - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Kada je bezbedno dati bebi med?

Dok sam bila mala, moji su se bavili pčelarstvom, ali nisam sigurna da li su mi davali med kao bebi. Sećam se da sam čitavo detinjstvo provela na proizvodima iz prirode, a kao deca konzumirali smo naročito med, polen, mleč i propolis. Zato sam rešila i da se raspitam da li je bezbedno davati bebi med. Odgovor je – NE!

Pedijatri i lekari savetuju da se sa uvođenjem meda ipak sačeka da beba napuni godinu dana i da ga ne treba dodavati bebi u hranu, vodu, adaptirano mleko i slično sve dok beba ne navrši godinu dana.

Međutim, postoje zemlje u kojima se ne poštuje ova preporuka i roditelji bebama daju med od najranijih dana ili prilikom uvođenja čvrste hrane.

Na vama je da se posavetujete sa svojim pedijatrom i sami donesete odluku, a u daljem tekstu izneću neke rizike i saznanja do kojih sam uspela da dođem.

Da li med sadrži botulizam?

Med može da sadrži Clostridium botulinum spore koje mogu dovesti do trovanja botulinom (botulinskim toksinom). Jasno je da neka tla, gde se med skuplja, sadrže veći rizik, neka manji, ali svakako treba razmisliti o riziku po vašu bebu. Med se najčešće koristi u sirovoj formi i obično nije pasterizovan, sterilisan ili ozračen, jer se tako smatra najzdravijim, ali čak i kada je pasterizovan on može sadržati botulinusove spore i ne treba ga davati bebi ispod godinu dana.

Botulizam kod beba – Zašto beba ne treba da jede med - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Botulizam kod beba – Zašto beba ne treba da jede med – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Ukoliko pak i rešite da date bebi med, koji su znaci botulizma na koje treba obratiti pažnju?

Nekoliko simptoma koji mogu ukazati na botulizam:

  • letargija
  • odbijanje hrane
  • konstipacija
  • slab plač i malaksalost
  • slaba mimika lica
  • nekontrolisani trzaji

Ovo su, uglavnom, rezultati mišićne paralize izazvane otrovom bakterije. Ukoliko dete pokaže znake botulizma, odmah ga odvedite u hitnu pomoć, jer ovo je bolest koja može ugroziti život vašeg deteta. Ukoliko posedujete još uvek sastojke koje ste dali detetu, ponesite ih sa sobom radi tesitranja.

Simptomi se obično javljaju između 12-36 sati nakon pojedene hrane, ali mogu se pojaviti i ranije – posle nekoliko sati ili najkasnije do 10og dana. Kod beba ova granica se pomera i na 14 dana kasnije.

Odrasli i botulizam?

Odrasli su otporniji na botulinusove spore, zbog razvijenog digestivnog trakta, pa možemo podneti manje količine ovih spora zbog kiseline koju organizam luči. Kada beba navrši godinu dana kiselina u njenom organizmu će moći da uništi i da se bori protiv više otrova koje proizvode botulinusove spore.

Da li to znači da bebi ne treba davati med ni kada pečem?

Pošto je za spore botulizma potrebna visoka temperatura da bi se ubila, ona se može ubiti jedino kuvanjem do ključanja. Pa tehnički, ukoliko pečete hleb sa medom, to nije sigurna opcija za vašu bebu. Zaključak je da se spore ne mogu uništiti u kućnim uslovima i temperaturama koje koristimo prilikom pečenja.

Takođe, ove spore se mogu naći u kukuruznom sirupu i melasi. Javorov sirup ne sadrži spore botulizma, ali se isto ne savetuje bebama mlađim od godinu dana.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!