Božić na Solunskom frontu, 25.12.1917. - Recepti i Kuvar online
Božić na Solunskom frontu, 25.12.1917. - Recepti i Kuvar online

Božić na Solunskom frontu, 25.12.1917., naredba obr. 21432, Vrhovnog komandanta za svu vojsku.

Božić na Solunskom frontu, 25.12.1917.

NAREDBA OBR. 21432

VRHOVNOG KOMANDANTA ZA SVU VOJSKU

ZA 25. DECEMBAR 1917. GODINE U SOLUNU

JUNACI

I ove godine dočekujemo svetle praznike Hristovog Rođenja i Novu Godinu u ratu, van svoje mile Domovine; i ove godine primorani smo, da ove svečane dane provedemo samo u mislima sa našima milima i dragima u Otadžbini. Sticaj prilika nije nam dopustio, da u godini, koja se navršava, izvojujemo pobedu nad neprijateljem i da se vratimo na svoja ognjišta. Ali valja imati na umu da se pobeda u ovom džinovskom ratu može, uz pripomoć Božju, izvojevati samo hrabrošću i nepokolebljivom istrajnošću i strpljenjem. A Srbin, čije je legendarno junaštvo, istrajnost i strpljenje poznato širom celoga sveta, naoružan ovim vrlinama i verom u Boga, u svoju moć i neiscrpnu snagu svojih moćnih Saveznika, umeće sačekati trenutak konačne pobede!

Godina koju ispraćamo, dovela je u našu sredinu lep broj naše mile braće van Kraljevine: Srba, Hrvata, Slovenaca i Čeha. Oni su došli da se, rame uz razme, sa svojom dragom braćom iz granica Kraljevine Srbije, bore puškom u ruci i svojom krvlju za oslobođenje i ujedinjenje naše zajedničke mile Otadžbine: Srba, Hrvata i Slovenaca, toga našeg narodnog ideala. Svi zajedno imajte čvrstu nadu da ćemo, Božijom pomoću, u nastupajućoj godini postići naš uzvišeni cilj i obezbediti sebi sve blagodeti mira i budućeg razvitka.

U to ime Ja vas, junaci, pozdravljam sa:
„HRISTOS SE RODI“ i „SREĆNA VAM NOVA GODINA“.

ALEKSANDAR s.r.

Izvor: Službeni VOJNI LIST, organ i izdanje Ministarstva vojnoga, urednik: načelnik opšte-vojnog odelenja, đeneralštabni pukovnik Miloš A. Jovanović, godina 36., Solun, 25. decembra 1917., broj 39.

Božić na Solunskom frontu, 25.12.1917. - Recepti i Kuvar online
Božić na Solunskom frontu, 25.12.1917. – Recepti i Kuvar online

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!