Božićna i novogodišnja zakuska – Kristina Gašpar – Novogodišnja trpeza

0

Naša saradnica Kristina Gašpar poslala nam je interesantan članak sa naslovom „Božićna i novogodišnja zakuska“ sa idejama za novogodišnju i prazničnu trpezu, ilustrovan brojnim fotografijama.

Božićna i novogodišnja zakuska – Kristina Gašpar

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-01-png

Bliže se praznici, a samim tim i pretpraznična euforija…

Šta i kako pripremiti, a da nas ne košta puno obzirom da su nam svima novčanici odavno prazni.

Uz malo mašte i dobre volje se zaista može pripremiti dosta toga. Raznorazne ideje se mogu naći na internetu, ali ja nekako uvek volim da pustim mašti na volju i uradim ono što sam zamislila.

Naravno, ni meni ne uspe uvek ono što želim, ali me to ne brine. Kako god, niko neće ostati gladan 😉

Uživam u pripremanju hrane, a posebnu pažnju posvećujem dekoraciji. Složićete se sa mnom, ona je neizbežna kada je reč o velikim praznicima.

Kada su u pitanju zimski praznici, boje koje me asociraju na njih su: zelena, crvena, zlatna i nezaobilazna boja čokolade. Prilikom pripremanja slaniša, većinu boja nalazim u samim namirnicama, ali kod pripreme slatkiša, koristim i prehrambene boje.

Dajem vam par ideja i saveta, a svako može iste prilagoditi svojim željama i ukusu 😉

 

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-02-png

Za slanu zakusku, kao predjelo, od mini bavarskih zemički možete napraviti ukusne sendviče.

Sendviče možete puniti po želji iukusu, a savet za dekoraciju jeste crvena paprika, ljuta ili slatka (mada moram priznati da je ova paprika na fotografijama efektnija od slatke), zelena salata, kiseli krastavci, masline-zelene i crne. Igrajte se, seckajte i bockajte ;):

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-mini-bavarske-zemicke-03-png

Integralni, domaći, brusketi, dekorisani delom paprike i peršunovim listom.

(Ove bruskete sam pripremila od domaćeg beskvasnog, neuspelog, hleba. Hleb sam isekla na tanke kriške, poprskala maslinovim uljem, posula začinskim biljem i solju, i prepekla u rerni):

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-bruskete-04-png

Kanapei na komadu bavarske kifle premazanom krem maslacem, potom stavljen komadić sira sa plavim plesnima, kriška paradajza, suva maslina i list bosiljka:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-kanapei-png

Integralni krekeri „upakovani“ malo drugačije. Od testa napravljena kuglica, stavljena u paprinu korpicu, u koju je utisnut komad oraha. Savetujem da za predstojeće praznike, krekere stavljate u crvene i zelene korpice:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-integralni krekeri-05-png

Kanapei na komadu bavarske kifle premazanom krem maslacem, potom stavljen komadić sira sa plavim plesnima, kriška paradajza, suva maslina i list bosiljka:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-korpice-06-png

Projice možete dekorisati ovako:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-projice-07-png

Hladno predjelo možete dekorisati i na sledeći način:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-hladno-predjelo-08-png

Punjena jaja:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-punjena-jaja-09-png

Predlozi za meze:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-predlog-za-meze-10-png

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-predlog-za-meze-11-png

Salatu i rusku salatu možete ulepšati na sledeći način:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-salata-i-ruska-salata-12-png

A kupus salatu ovako:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-kupus-salata-13-png

A možete pripremiti i moju Blanširanu salatu (recept možete videti OVDE):

 

Blanširana salata - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

 

Moj savet je da pripremite meso koje je ukusno i kao hladno, pored prasetine, možete pripremiti nešto poput ovog:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-meso-15-png

 

Ili ovog:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-meso-16-png

 

Hleb možete pripremiti na malo drugačiji način:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-hleb-16-png

 

Rižoto koji je ukusan i kada je hladan:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-meso-17-png

 

Mislim da je bilo sasvim dovoljno slanih predloga, pa da pređemo na slatko 😉

Kada je u pitanju izbor i dekoracija torte, to ćete morati da odlučite sami. Većina se u poslednje vreme odlučuje na dekoraciju fondanom, što ja izbegavam u širokom krugu kada god mogu. Obično se odlučujem za čokoladu 😉

Novogodišnja mix torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

 

Ledene kocke sa ribizlama i kokosom:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-ledene-kocke-19-png

 

Sočni cupcakes:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-socni-cupcakes-35-png

Obično se za ove  praznike pripremaju sitni kolačići koji mogu dugo da stoje, pa evo nekih predloga:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-sitni-kolači-22-png

 

Čokolada i marcipan upakovani na sledeći način:

 

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-cokolada-i-marcipan-23-png

 

Čokoladirane, punjene, urme:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-cokoladne-punjene-urme-24-png

 

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-cokoladne-punjene-urme-25-png

 

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-cokoladne-punjene-urme-26-png

 

Ljute ptice za „ljute“ goste 😉 (U pitanju su cakepopsi):

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-ljute-ptice-27-png

 

Čokoladne saksijice:

 

Mini čokoladni cupcakes:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-mini-cokoladni-cupcakes-28-png

 

Medenjaci i keksići po izboru u prazničnom pakovanju koje možete osmisliti sami:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-medenjaci-29-png

 

Ili dekorisani:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-dekorisani-medenjaci-30-png

 

A sve to možete upakovati na sledeći način:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-novogodisnja-trpeza-31-png

 

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-novogodisnja-trpeza-32-png

 

Kristina Gašpar

Preporučujemo Članci ovog autora

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.