Božićna i novogodišnja zakuska – Kristina Gašpar – Novogodišnja trpeza

Naša saradnica Kristina Gašpar poslala nam je interesantan članak sa naslovom „Božićna i novogodišnja zakuska“ sa idejama za novogodišnju i prazničnu trpezu, ilustrovan brojnim fotografijama.

Božićna i novogodišnja zakuska – Kristina Gašpar

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-01-png

Bliže se praznici, a samim tim i pretpraznična euforija…

Šta i kako pripremiti, a da nas ne košta puno obzirom da su nam svima novčanici odavno prazni.

Uz malo mašte i dobre volje se zaista može pripremiti dosta toga. Raznorazne ideje se mogu naći na internetu, ali ja nekako uvek volim da pustim mašti na volju i uradim ono što sam zamislila.

Naravno, ni meni ne uspe uvek ono što želim, ali me to ne brine. Kako god, niko neće ostati gladan 😉

Uživam u pripremanju hrane, a posebnu pažnju posvećujem dekoraciji. Složićete se sa mnom, ona je neizbežna kada je reč o velikim praznicima.

Kada su u pitanju zimski praznici, boje koje me asociraju na njih su: zelena, crvena, zlatna i nezaobilazna boja čokolade. Prilikom pripremanja slaniša, većinu boja nalazim u samim namirnicama, ali kod pripreme slatkiša, koristim i prehrambene boje.

Dajem vam par ideja i saveta, a svako može iste prilagoditi svojim željama i ukusu 😉

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-02-png

Za slanu zakusku, kao predjelo, od mini bavarskih zemički možete napraviti ukusne sendviče.

Sendviče možete puniti po želji iukusu, a savet za dekoraciju jeste crvena paprika, ljuta ili slatka (mada moram priznati da je ova paprika na fotografijama efektnija od slatke), zelena salata, kiseli krastavci, masline-zelene i crne. Igrajte se, seckajte i bockajte ;):

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-mini-bavarske-zemicke-03-png

Integralni, domaći, brusketi, dekorisani delom paprike i peršunovim listom.

(Ove bruskete sam pripremila od domaćeg beskvasnog, neuspelog, hleba. Hleb sam isekla na tanke kriške, poprskala maslinovim uljem, posula začinskim biljem i solju, i prepekla u rerni):

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-bruskete-04-png

Kanapei na komadu bavarske kifle premazanom krem maslacem, potom stavljen komadić sira sa plavim plesnima, kriška paradajza, suva maslina i list bosiljka:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-kanapei-png

Integralni krekeri „upakovani“ malo drugačije. Od testa napravljena kuglica, stavljena u paprinu korpicu, u koju je utisnut komad oraha. Savetujem da za predstojeće praznike, krekere stavljate u crvene i zelene korpice:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-integralni krekeri-05-png

Kanapei na komadu bavarske kifle premazanom krem maslacem, potom stavljen komadić sira sa plavim plesnima, kriška paradajza, suva maslina i list bosiljka:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-korpice-06-png

Projice možete dekorisati ovako:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-projice-07-png

Hladno predjelo možete dekorisati i na sledeći način:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-hladno-predjelo-08-png

Punjena jaja:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-punjena-jaja-09-png

Predlozi za meze:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-predlog-za-meze-10-png

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-predlog-za-meze-11-png

A kupus salatu ovako:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-kupus-salata-13-png

A možete pripremiti i moju Blanširanu salatu (recept možete videti OVDE):

 

Blanširana salata - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Moj savet je da pripremite meso koje je ukusno i kao hladno, pored prasetine, možete pripremiti nešto poput ovog:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-meso-15-png

Ili ovog:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-meso-16-png

Hleb možete pripremiti na malo drugačiji način:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-hleb-16-png

Rižoto koji je ukusan i kada je hladan:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-meso-17-png

Mislim da je bilo sasvim dovoljno slanih predloga, pa da pređemo na slatko 😉

Kada je u pitanju izbor i dekoracija torte, to ćete morati da odlučite sami. Većina se u poslednje vreme odlučuje na dekoraciju fondanom, što ja izbegavam u širokom krugu kada god mogu. Obično se odlučujem za čokoladu 😉

Novogodišnja mix torta - Kristina Gašpar - Recepti i Kuvar online

Ledene kocke sa ribizlama i kokosom:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-ledene-kocke-19-png

Sočni cupcakes:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-socni-cupcakes-35-png

Obično se za ove  praznike pripremaju sitni kolačići koji mogu dugo da stoje, pa evo nekih predloga:

Čokolada i marcipan upakovani na sledeći način:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-cokolada-i-marcipan-23-png

Čokoladirane, punjene, urme:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-cokoladne-punjene-urme-24-png

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-cokoladne-punjene-urme-25-png

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-cokoladne-punjene-urme-26-png

Ljute ptice za „ljute“ goste 😉 (U pitanju su cakepopsi):

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-ljute-ptice-27-png

Čokoladne saksijice:

Mini čokoladni cupcakes:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-mini-cokoladni-cupcakes-28-png

Medenjaci i keksići po izboru u prazničnom pakovanju koje možete osmisliti sami:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-medenjaci-29-png

Ili dekorisani:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-dekorisani-medenjaci-30-png

A sve to možete upakovati na sledeći način:

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-novogodisnja-trpeza-31-png

bozicna-i-novogodisnja-zakuska-Kristina-Gaspar-novogodisnja-trpeza-32-png

Kristina Gašpar

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.

Božićna i novogodišnja zakuska – Kristina Gašpar – Novogodišnja trpeza

Kako pripremiti božićnu i novogodišnju trpezu?

Povezane teme
Najnovije

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.