Božićni kolačići – Kristina Gašpar
Božićni kolačići – za predstojeće praznike!
Boje koje me asociraju na novogodišnje praznike su svakako crvena, zelena i zlatna i naravno, neibežna, boja čokolade.
Zato, prilikom pripremanja hrane, koristim namirnice koje su navedenih boja. Naravno, ponekada je potrebno koristi i prehrambene boje zbog postizanja željenog efekta.
Ne propustite ni jedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!
Božićni kolačići – Kristina Gašpar
- Neophodni sastojci za 1. deo:
- 1,5 dl vode
- 100 gr šećera
- 100 gr margarina
- 100 gr pečenih (krupno mlevenih, oraha)
- 150 gr mlevene posne plazme
- 1 kesica vanilin šećera
- po ukusu kora narandže
- Neophodni sastojci za 2. deo:
- 100 gr čokolade
- 100 gr margarina
- 50 gr šećera u prahu
- 4 kašike vode
- Neophodni sastojci za dekoraciju:
- 50 gr čokoladnih mrvica
- 100 gr marcipana
- crvena i zelena prehrambena boja
- 1. deo: staviti vodu i šećer da provri, pa dodati margarin. Kada se otopi, skloniti sa ringle, pa dodati vanilin šećer, narandžinu koru i orahe. Sačekati da se malo prohladi, pa dodati plazmu. Od smese oblikovati kuglice željene veličine, stavljati ih papirne korpice i pritisnuti gore kako bi gornji deo bio ravan.
- 2. deo: na laganoj vatri otopiti čokoladu sa vodom. Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodavati mlaku čokoladu i mutiti dok se sastojci ne sjedine.
- Preko prvog dela, stavljati drugi deo, špricem ili kašičicom.
- Dekorisati čokoladnim mrvicama, zelenim listićima i crvenim kuglicama koje se pripremaju od obojenog marcipana. Za izradu ove dekoracije nije potreban nikakav alat osim običnog nozića za sečenje listića. Kuglice oblikujte rukom.