Brza pita sa jabukama.
Brza pita sa jabukama, sastojci:
- 2 bloka smrznutog lisnatog testa
- 1 kg očišćenih nakiselih jabuka
- 6 kašika kristal šećera
- 3 kašike ulja
- 1 kašičica cimeta
- 50 grama listića badema
- 1 kesicu vanilin šećera
- prah šećer za posipanje
Brza pita sa jabukama, priprema:
- Lisnato testo ostaviti na sobnoj temperaturi da se odmrzne.
- Za to vreme oprati jabuke.
- Iseći ih na polovinu po dužini. Očistiti od semene lože. Seći tanke kriške i voditi računa da budu bar približno iste veličine i debljine.
- Jednu tablu testa razvući oklagijom prema veličini pleha u kome će se peći pita.
- Podmazati pleh uljem. Na dno pleha položiti razvijenu koru.
- Razvući testo i na stranice pleha, po 1 cm.
- Ređati kriške jabuka po dnu testa, tako da po malo prekriju jedna drugu.
- Posuti kristal šećerom i cimetom.
- Odozgo posuti listićima badema i preliti uljem.
- Oklagijom razvući drugu tablu testa na istu debljinu kao prvu. Četkicom je premazati vodom u koju dodati kašičicu šećera. Testo iseći na trake iste širine.
- Preko jabuka od dobijenih traka isplesti mrežu.
- Zagrejati rernu na 200 stepeni i ostaviti pitu da se peče. Peče se dvadesetak minuta, dok porumeni.
- Pečenu pitu prekrijti platnenom salvetom i ostaviti da se malo prohladi.
- Prohlađenu pitu posuti šećerom u prahu, kome se prethodno doda kesica vanilin šećera.
Secite pitu i poslužite. Prijatno vam bilo.
Gvozdena Živković
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!