Brza pogača

Kako – Lako – brza pogača

Nama se u kući često dogodi da nam ponestane hleba, a da to primetimo tek kad smo baš svi već gladni. Dakle, nema se vremena za mešenje hleba i čitav proces čekanja. Znate ono, mesite pola sata, pa se testo odmara 2 sata i raste, pa premesite, pa se opet testo odmara… Često se kod takvih recepata ja zapitam, a kada se domaćica odmara?? Šalu na stranu, ali ako nemate pekač za hleb, onda je proces pravljenja domaćeg hleba zaista dugotrajan, a često i mukotrpan.

Brza pogača - Marijana Primc Anastasijević - Recepti i Kuvar online
Brza pogača – Marijana Primc Anastasijević – Recepti i Kuvar online

E pa, ako ste se i vi našli nekada u situaciji da imate gladna usta oko sebe, a ni mrvu hleba u kući, evo moje preporuke za brzu pogaču. Jer kad nema hleba dobra je i brza pogača, zar ne?

Brza pogača, sastojci:

  • 2 čaše jogurta
  • 4 čaše oštrog brašna
  • 2 praška za pecivo (oko 25gr)
  • na vrh noža sodebikarbone
  • 1/2 kašike soli
  • malo ulja

Brza pogača, priprema:

  • Uključite rernu na 250 stepeni.
  • U dublju posudu istresite 4 šolje brašna. Dodajte prašak za pecivo i so i promešajte rukom. Dodjte prvo jednu šolju jogurta, pa masu mesite da se polako sjedinjuje, dodajte i drugu šolju jogurta i mesite i dalje. Testo treba da bube mekano, ali da se ne lepi.
  • Odaberite posudu za pečenje, pleh, šerpu – šta vam je god zgodno. Za ovu količinu testa je bolje odabrati manju a dublju posudu, moj plehčić je dužine 20 cm, pa dobijem kratki a debeljuškasti hlebčić. Dno posude namažite uljem, rasporedite testo, izbockajte ga viljuškom na više mesta (ili napravite neku ukrasnu šaru) pa i odozgo premažite uljem (ja uvek koristim maslinovo).
  • Sad smanjite temperaturu rerne na 180 stepeni, ubacite hleb i pecite oko 15-20 minuta, zavisno od jačine vaše rerne. Hleb je pečen kada se uhvati lepa korica odozgo.
  • Izvadite hleb (pogaču), poprskajte ga vodom (u šaku se uzme malo vode i bukvalno prsne po vrelom hlebu – ja iskoristim dve šake vode) i umotajte u čistu krpu da se malo prohladi.

Kod nas nema vremena da se ohladi, jer je iszvrstan i tako vruć. Umotan u krpi može da stoji i dva dana, sigurno. Možda i duže, ali ovo je provereno, jer je to maksimalno koliko smo uspeli da ga ne pojedemo.

Prijatno.

Brza pogača recept je za 6 osoba
Vreme pripreme: 10 minuta
Termička obrada: 15-20 minuta u rerni na 180 stepeni
Ukupno vreme pripreme: 40 minuta

E sad, ovo je osnovni recept. Ali ja nisam od onih koji mogu više puta da prave identične stvari. Mana ili vrlina, ne bih znala, tako da sam i ovde morala da eksperimentišem. Dakle, mogu se praviti i varijacije na temu – što ja često radim, pa uvek imam dugačiji hleb.

Možete mešati različite vrste brašna, ali nikada više od 3 vrste. Kada mešate, na primer raženo brašno i belo brašno, omer treba da bude 3 šolje raženog i 1 belog. Uvek ostavite tu jednu šolju belog brašna, sa kojim god brašnima da mešata.

Naravno tu su i začini. Sigurno ste imali prilike da probate one pogače i hlebiće iz kategorije cena kilo mesa = kriška hleba. Svaka čast pojedinim autorima pogača i hleba i veštini kojom to prave. No i vi, kao i ja, možete probati da umešate u vaš hleb začine i semenje koje vaši baš bole.

Ovo je nekoliko mojih kombinacija.

Brza pogača, kombinacija jedan

  • aleva praprika, 1 kašičica
  • šafran, na vrh noža
  • đumbir, prstohvat
  • sušeni sitni bosiljak, 1 kašičica
  • mlevenog kima, prstohvat
  • kari, na vrh noža
  • sitnog crnog bibera, na vrh noža
  • mleveni lan, 1 kašičica
  • sirovi susam, 1 kašičica

Brza pogača, kombinacija dva

  • usitnjen orah, šaka
  • usitnjen badem, šaka
  • suvo grožđe, šaka
  • šećer u prahu, kašika
  • vanilin šećer, kesica
  • karanfilić, 4 zrna izdrobljena
  • cimet, kašičica
  • (ovo je izgledalo kao kolač, a najbolje se jelo sa toplim mlekom ili puterom)

Brza pogača, kombinacija tri

  • đumbir, prstohvat
  • kari, na vrh noža
  • sitnog belog bibera, na vrh noža
  • masline, 10 komada – iseckane sitno i prosušene (stavite ih na papirni ubrus da upije sok)
  • celerov list sušeni, prstohvat

Iskreno bilo je još kombinacija, ali se sad svih i ne sećam. Verujem da ćete i vi dati mašti na volju, pa kombinujte i probajte…

Kada se ubacuje zrnevlje, malo se više mrvi kod sečenja, ali ne smeta – ukusom se sve zabašuri.

Dakle ovo je stvarno brza pogača i dovoljna količina za 6 osoba (onako malo ješnijih).

Ukoliko ste smislili neku uspešnu kombinaciju, podelite je sa nama. Volela bih da čujem i vaša iskustva.

Marijana Primc Anastasijević

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link:KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage. Ukoliko želite da pogledate sve tekstove iz kategorije Saveti, kliknite na link: SAVETI.

Ne propustite nijedan receptRecepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.