Bundevice.
Potrebno je za bundevice:
- 800 g brašna,
- 42 g svežeg kvasca,
- 2 kašičice šećera,
- soli po ukusu,
- 400 g pirea od bundeve i
- 300 ml vode.
Za filovanje:
- 100 g seckanih oraha,
- malo semenki bundeve i
- 2 kašike šećera.
Za premazivanje:
- 100 g marmelade,
- 100 g šećera i
- 100 ml vode.
Način pripreme:
- U činiju sipajte brašno, šećer i so pa dodajte kvasac (koji ste razmutili u malo mlake vode sa dodatkom šećera i brašna). Dobro izmešajte a onda dodajte pire od bundeve, pomešan sa mlakom vodom, pa zamesite testo.
- Testo prekrijte i ostavite da se udvostruči, premesite, pa opet ostavite da naraste.
- Podelite testo na delove. Ja sam napravila jednu veću bundevu od testa i par manjih bundevica. Od svakog dela napravite lopticu i uvežite je kanapom. Od većeg dela testa sam formirala loptu, napravila udubljenje i stavila 100 g seckanih oraha, 2 kašike kristal šećera i malo semenki bindeve.
- Stavila sam bundevu i „bundevice“ u pleh za pečenje, i ostavila 30 minuta da narastu, a onda stavila u rernu na 220 stepeni na nekih 30-ak minuta da se peku, to jest, dok lepo ne porumene.
- Prohladite malo bundevu i bundevice i pažljivo skinite kanap. Svaku bundevicu sam premazala sa pripremljenih premazom.
- Stavite marmeladu, šećer i vodu na šporet da provri.
- Malo prohladite i premažite bundevu i bundevice.
Verica Poznanović
PROČITAJ: GDE MOŽE DA SE KUPI KNJIGA TRADICIONALNI RECEPTI DOMAĆE SRPSKE KUHINJE?
Pročitajte još:
Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!
Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!