Burek recepti - foto ilustracija Image by Alanyadk from PixabayAlanyadk from Pixabay"/>
Burek recepti - foto ilustracija Image by Alanyadk from Pixabay

Burek recept (recept za Börek) potiče iz turske kuhinje. Ona je poznata po mnogo vrsta ukusnih pita i peciva, koje su slojevite, i sve pod nazivom “burek” (Buhr-ECK). “Börek” – burek recept je napravljen od slojeva razvijenih kora (nazivaju se yufka ili phyllo). Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom.

Burek recept - Recepti i Kuvar online
Burek recept – Recepti i Kuvar online

Većina ljudi u Turskoj jede burek nekoliko puta nedeljno. Burek je prisutan u svakom domu, poslastičarnicama i pekarama. Porodice često imaju svoje recepte i posedovanje dobrog burek recepta je veština, koja se stiče kroz generacije, i svaka porodica receptu za burek, dodaje sopstveni pečat.

U Turskoj, mnogi kuvari i domaćice samostalno razvijaju kore (yufka), a posebno oni, koji žive u ruralnim područjima. Ali zauzeti gradski kuvari, često odlučuju da kupuju sveže razvijene kore, iz svoje lokalne pekare, gde ‘yufkacı’ (yoof-KAH’-juh) valjaju sveže testo i prave savršene, tanke listove kora, zarađujući tako za život.

U velikim gradovima, takođe možete kupiti vakuum – pakovane, sveže razvijene kore, u većini supermarketa.

Ovaj burek recept je pojednostavljen, za izradu klasične tepsije pite u stilu “Börek’. To je slojevita pita, ispunjena sa belim sirom, (u Turskoj se koristi sir sličan Feta siru), i koriste se gotove sveže razvijene kore iz pekare ili supermarketa. Svaki kuvar ima svoj metod za pravljene bureka. I vi možete da eksperimentišete i da odlučite, koji burek recept je najbolji za vas.

Burek recept – Recepti i Kuvar online

recepti i kuvar burek recept png

Burek recept (recept za Börek) potiče iz turske kuhinje. Turska kuhinja je poznata mnogo vrsta ukusnih pita i peciva, koje su slojevite, i sve pod nazivom “burek” (Buhr-ECK). “Börek” – burek recept je napravljen od slojeva razvijenih kora (nazivaju se yufka ili phyllo). Burek može biti različitih oblika ili veličina, filovan mesom, sirom, spanaćem ili krompirom.

Burek recept, sastojci:

 • 800 gr svežih kora za pitu
 • 8 dl mleka
 • 4 komada jaja
 • 125 gr putera (ili margarina)
 • 1 kašičica soli
 • 0,5 kašičice crnog bibera (ili belog bibera)
 • 550 gr belog sira (feta – kravlji, ovčiji ili kozji sir)
 • 4 kašičice peršuna (sitno iseckanog)

Burek recept, priprema:

 1. U posudi, na blagoj temperaturi, istopite margarin ili buter, i dodajte mleko, so i biber.
 2. U posudi za mešenje, umutite jaja. Dodajte sir, tako što ćete ga izlomiti na sitne komade rukom. Dodajte sitno iseckani peršun. Dobro promešajte, da se masa izjednači.
 3. Uzmite pleh ili tepsiju za pečenje. Na dno suda za pečenje pospite 2 do 3 velike kašike mase mleka i margarina, i time podmažite dno suda.
 4. Uzmite prvu koru i stavite je na dno suda, tako što ćete je “zgužvati” i postaviti na dno. Nakon toga stavite nekoliko narednih kora, da pokrijete dno suda. Kašikom prelijte postavljene kore sa oko 1/6 količine margarina i mleka. Ostavite da kore ostanu i malo preko ivica suda za pečenje.
 5. Smesu sira podelite na 5 delova. Pospite prvi sloj kora sa 1/5 mase sira. Rasporedite sir ravnomerno.
 6. Ponavljajte postavljanje kora, zalivanje i raspoređivanje mase sira, dok ne potrošite masu sira.
 7. Burek završite jednom ili sa dve kore, kojima ćete potpuno pokriti i zatvoriti gornji deo. Krajeve kora ugurajte uz ivice suda da gornja kora bureka, bude potpuno zatvorena. Gornju koru pokvasite ostatkom mase mleka i margarina.
 8. Pecite burek na 180 C, oko 45 minuta. Pecite sve dok burek ne dobije zlatno braon boju gornje kore.
 9. Kada je burek gotov, pospite preko gornje kore 1 ili 2 kašike hladne vode. Izvadite ga iz suda za pečenje i umotajte u masni mesarski papir, ili u čist peškir. Burek neka odstoji 20 minuta, pre nego isečete trouglove ili kocke. Burek služite topao, uz jogurt, ili kiselo mleko.

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!