BKTV news - Čaga čaj - eliksir besmrtnosti - print screen
BKTV news - Čaga čaj - eliksir besmrtnosti - print screen

Više od 20 različitih bioaktivnih sastojaka se može pronaći u čaga pečurkama, a neke od njih napadaju ćelije raka i ne dozvoljavaju dalje razvijanje.

Medicinski naziv za čaga pečurke je Inotus obliquus, crno-braon pečuraka koja pripada Hymenochaetaceae porodici. Rastu u masi na starijim brezama i imaju teksturu plute. Za razliku od mnogih pečuraka, čaga pečurke nemaju ni miris ni ukus. U hladnijim delovima sveta, čaga ima na pretek i mogu se gajiti u divljini. Od drveća se mogu jedino razdvojiti uz pomoć testere ili sekire i to u velikim komadima u obliku kocke.

Dovoljno je samo potopiti jedan komad čaga pečuraka u vruću vodu i može se napraviti čaj. Čaga je popularna u narodnoj medicini Severne Amerike, finske, poljske i najsevernijim delovima Kine i Japana, dok se u Rusiji koristi kao lek protiv raka još od 16. veka.

BKTV news - Čaga čaj - eliksir besmrtnosti - print screen
BKTV news – Čaga čaj – eliksir besmrtnosti – print screen

Trenutno postoji 135 naučnih tekstova o ovoj pečurki, od kojih je 44 povezano s lečenjem raka. U jednom je napomenuto: “Od 48 pacijenata u Poljskoj 1957. godine, 10 je lečeno s čaga pečurkama, a efekat se pokazao u vidu smanjenja tumora, bola, poboljšanog sna i raspoloženja i povećanog apetita. Većina pacijenata su bile žene koje su imale rak genitalnih organa ili rak dojki. U eksperimentu iz 2015. godine, antikancerogeni sastojci su izvučeni iz čaga praha tri puta uz pomoć vode od 60C. Alkohol je korišćen za izvlačenje drugih sastojaka.”

PROČITAJ: SOTE OD PEČURKI SA MISOM

Ovo je bitna informacija za sve one koji žele da prave svoj čaj od čaga pečurke, kako bi sve potrebne sastojke izvadili kako treba, bez njihovog gubljenja.

Kako da napravite svoj čaga čaj? Gotov čaga čaj možete kupiti preko interneta, u vidu praha ili kapsula. Ali, ako želite da sami procenite svežinu čaja, možete je nabaviti i u komadu iz Siberije i Majnea. Jednostavno uzmite deo čaga pečurke, stavite je u posudu, pa prelijte toplom vodom. Ostavite da odstoji oko sat vremena.

Vodite računa da ne koristite provrlu, vrelu vodu. Kocku pečurke možete koristiti maksimum tri puta. Nakon što je pretopite vodom, možete je staviti u vodku, pošto se alkoholom može izvući više sastojaka, koje vodom ne mogu. Takođe možete staviti malo tečnosti s alkoholom u vodeni rastvor, kako bi je zaštitili od stvaranja prljavštine. Kada ste spremni za njeno korišćenje, možete je zagrejati i spremna je za piće.

Izvor: BKTVnews.com

Pročitajte još:

Portal Recepti i Kuvar online je svrstan u TOP 50 sajtova u Srbiji!

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!