Česnica – Ana Vuletić

Česnica – na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu, kako nalažu običaji ili u slučaju umorne mame uveče pred spavanje 🙂 U česnicu se ubacuje novčić ili dukat, a običaju mogu varirati od mesta do mesta kao i sam način pripreme.

Česnica - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Česnica – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online

Česnica – Ana Vuletić

Česnica – na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu, kako nalažu običaji ili u slučaju umorne mame uveče pred spavanje 🙂 U česnicu se ubacuje novčić ili dukat, a običaju mogu varirati od mesta do mesta kao i sam način pripreme.

  • 1 kg brašna
  • 2 komada jaja (žumance)
  • 100 gr margarina
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike soli
  • 500 ml mleka (mlakog)
  • 1 kesica kvasca
  1. U mlako mleko razmutiti kvasac i šećer i ostaviti da nadođe.
  2. U duboku posudu sipati brašno (nešto manje od 1kg) i dodati jedno žumance, so, margarin iseckan na listiće.
  3. Kada kvasac nadođe, mleko i kvasac sipati u brašno i sve dobro izmešati dok ne dobijete glatko testo – okrivno premesiti oko 50 puta.
  4. Ja pravim nešto manju, jer nas je samo troje u kući i oblikujem na sledeći način. Uzmite pleh i stavite papir za pečenje i ređajte na njega, kako ne biste poremetili dekoracije kasnije u premeštanju.
    Odvojite pola testa i umesite tako da dobijete loptu. Oko nje preostalo testo raspodelite u manje loptice (koje bi trebale da budu u visini centralne lopte) i poređajte okolo da se sve međusobno dodiruju. Ostavite da malo nadođe, nije potrebno previše kada se pravi česnica.
    Ostavite malo za dekoraciju ukoliko želite sa strane – pletenica, ružice ili šta već znate da napravite.
  5. Paru umotajte u foliju i ubacite u jednu od loptica. Poređajte dekoracije.
    Sve premažite sa žumancem razmućenim sa malo ulja.
  6. Prosejte brašno preko pogače.
  7. Stavite u predhodno zagrejanu rernu na 180stepeni da se peče oko 20 minuta. Umotajte u krpu ako ste je spremili prerano, ako ne poslužite toplu.
Slike su slikane kasno uveče, pa nisu najboljeg kvaliteta, ali se nadam da nećete zameriti.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Podeli

Pošalji ovaj recept nekome ko voli da kuva, nakome kome ćeš da spremaš ovo jelo ili nekome ko želiš da ga spremi za tebe! Podeli hranu sa drugima, uživaj sa prijateljima.
Povezane teme
Najnovije

Ukusna kašica od kelja koju će beba obožavati

Kelj je jedno od mojih omiljenih lisnatih povrća jer ga je lako dodati u hranu za bebe. U kombinaciji sa drugim zdravim sastojcima kao...

Grilovana piletina marinirana u slatkom i pikantnom sosu od ananasa

Danas ti predstavljam recept za ukusnu i egzotiču piletinu sa ananasom. Slatko, slano, lepljivo i prosto neodoljivo – ovo jelo će te oduševiti na...

Oceni recept i napiši komentar

Molimo unesi komentar
Molimo unesi tvoje ima ovde

Najspremanije

Čokoladni fil za tortu

Kada pravite Čokoladni fil za tortu, čokoladu uvek topite na pari, nikako na direktnom plamenu, a pre topljenja što više je izlomite i izmrvite.

Dinstana zelena boranija

Dinstana zelena boranija je tradicionalni recept mediteranske kuhinje. U Grčkoj, ovo jelo nazivaju Fasolakia.

Kolač sa džemom od kajsija – Medenjaci

Kolač sa džemom od kajsija se brzo sprema i sastojke obično imate u kući. Može se napraviti i posni, pa je zgodan za svaku priliku.