Recepti, vesti, saveti i online magazin. Svi recepti na jednom mestu

Česnica – Ana Vuletić

0

Česnica – na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu, kako nalažu običaji ili u slučaju umorne mame uveče pred spavanje 🙂 U česnicu se ubacuje novčić ili dukat, a običaju mogu varirati od mesta do mesta kao i sam način pripreme.

Česnica - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Česnica – Ana Vuletić – Recepti i Kuvar online
Česnica - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online
Štampanje

Česnica - Ana Vuletić

Česnica - na Božić, pre izlaska sunca, domaćica mesi česnicu, kako nalažu običaji ili u slučaju umorne mame uveče pred spavanje 🙂 U česnicu se ubacuje novčić ili dukat, a običaju mogu varirati od mesta do mesta kao i sam način pripreme.
Obrok Doručak
Kuhinja Srpska/Srbijanska
Vreme pripreme 25 minutes
Termicka obrada 20 minutes
Ukupno vreme 1 hour 15 minutes
Broj osoba 10 osoba

Sastojci

  • 1 kg brašna
  • 2 komada jaja žumance
  • 100 gr margarina
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike soli
  • 500 ml mleka mlakog
  • 1 kesica kvasca

Uputstvo za pripremu

  1. U mlako mleko razmutiti kvasac i šećer i ostaviti da nadođe.
  2. U duboku posudu sipati brašno (nešto manje od 1kg) i dodati jedno žumance, so, margarin iseckan na listiće.
  3. Kada kvasac nadođe, mleko i kvasac sipati u brašno i sve dobro izmešati dok ne dobijete glatko testo - okrivno premesiti oko 50 puta.
  4. Ja pravim nešto manju, jer nas je samo troje u kući i oblikujem na sledeći način. Uzmite pleh i stavite papir za pečenje i ređajte na njega, kako ne biste poremetili dekoracije kasnije u premeštanju. Odvojite pola testa i umesite tako da dobijete loptu. Oko nje preostalo testo raspodelite u manje loptice (koje bi trebale da budu u visini centralne lopte) i poređajte okolo da se sve međusobno dodiruju. Ostavite da malo nadođe, nije potrebno previše kada se pravi česnica. Ostavite malo za dekoraciju ukoliko želite sa strane - pletenica, ružice ili šta već znate da napravite.
  5. Paru umotajte u foliju i ubacite u jednu od loptica. Poređajte dekoracije. Sve premažite sa žumancem razmućenim sa malo ulja.
  6. Prosejte brašno preko pogače.
  7. Stavite u predhodno zagrejanu rernu na 180stepeni da se peče oko 20 minuta. Umotajte u krpu ako ste je spremili prerano, ako ne poslužite toplu.
    Česnica - Ana Vuletić - Recepti i Kuvar online

Beleške

Slike su slikane kasno uveče, pa nisu najboljeg kvaliteta, ali se nadam da nećete zameriti.

Pročitajte još:

Ukoliko vas interesuju svi naši recepti, kliknite na link: RECEPTI. Zbirke najboljih recepata naših saradnika nalaze se u sekciji kuvar, ukoliko želite više da pročitate, klikinte na link: KUVAR. Ukoliko želite da pogledate našu naslovnu stranu, kliknite na link: RECEPTI I KUVAR ONLINE homepage.

Ne propustite nijedan recept – Recepti i kuvar online na Facebook-u. Ostanite u toku, pratite Recepti i Kuvar twitter obaveštenja!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.